σύμβολα :
ALPHA BANK Α.Ε.
Πώς η ρουμανική εταιρική αγορά ομολόγων (105 ομόλογα) στηρίζει την αναπτυσσόμενη οικονομία της
Tα ομόλογα, τα οποία θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, καλύφθηκαν από τοπικούς θεσμικούς επενδυτές και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, και θα χρησιμοποιηθούν για τον δανεισμό των πελατών - ειδικότερα για πράσινα δάνεια, τα οποία εφαρμόζουν τα κριτήρια ΕSG.
Η είδηση, όμως, δεν είναι το επιτόκιο που δόθηκε, αλλά η θεαματική ανάπτυξη της ρουμανικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, στην οποία έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση 105 ομόλογα, με εκδότες το κράτος, τους μεγάλους δήμους της χώρας, ξένες τράπεζες και, φυσικά, επιχειρήσεις.
Η ιταλική Unicredit, η αυστριακή Raiffeisen Bank και η ελληνική Alpha bank Ρουμανίας, μεταξύ άλλων, έχουν διαθέσει ομόλογα στη γειτονική χώρα, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για τον δανεισμό των πελατών τους στη ρουμανική αγορά.
Για παράδειγμα, η Alpha bank προχώρησε το 2019 σε έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,8370%.
Και, όπως, θα δούμε, με τα επιτόκια δανεισμού της Ρουμανίας οι τράπεζες καταγράφουν σημαντικά κέρδη τα τελευταία χρόνια, εν μέσω και της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ.
Για δάνεια αναχρηματοδότησης έως 10 χρόνια, τα επιτόκια δανεισμού κυμαίνονται μεταξύ 12,4%-17,99%, ενώ στις καταθέσεις τα επιτόκια κινούνται μεταξύ 6-8% και χαμηλότερα στις δολαριακές καταθέσεις.
Με τον ίδιο τρόπο, οι μεγάλοι Δήμοι (Timisoara, Alba Iulia κ.ά.) χρηματοδοτούν μέσω των δημοτικών ομολόγων τα έργα τους, προσφέροντας στους επενδυτές επιτόκια της τάξης του 8% και άνω.
Οι επιχειρήσεις, επίσης, με τις εταιρικές εκδόσεις χρηματοδοτούν τις επενδύσεις, με επιτόκια, αναλόγως της πιστοληπτικής ικανότητάς τους.
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα
To 2021, στην ελληνική αγορά, όταν επικρατούσαν ακόμα τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, σημειώθηκε ρεκόρ, με άντληση κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Οι εκδόσεις αφορούσαν εισηγμένες εταιρείες και ναυτιλιακές (ΜΟΗ, Prodea, Costamare,CPLP, Εlval, Noval, ΓEK Τέρνα).
Σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές ομολόγων, και με εξαιρέσεις τις εταιρείες οι οποίες απευθύνονται απευθείας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι υπόλοιπες εκδόσεις προήλθαν από εταιρείες οι οποίες θα ελάμβαναν υψηλότερα επιτόκια σε τραπεζικά δάνεια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ αρκετές εκδόσεις ήταν ανεξασφάλιστες (βλέπε ναυτιλιακές).
Οι ανάδοχοι (τράπεζες) πάλι με λιγοστές εξαιρέσεις προχώρησαν σε διακρίσεις προς τους επενδυτές της λιανικής επενδυτικής προσφέροντας εκδόσεις οι οποίες, τιμολογήθηκαν με χαμηλότερα επιτόκια απο αυτά που θα προσέφεραν οι ίδιες στα τραπεζικά δάνεια με όρους αγοράς.
Με την αύξηση των επιτοκίων και την ρηχή αγορά, το αποτέλεσμα ήταν ζημίες για την λιανική των επενδυτών.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έβαλαν τέλος στις στρεβλώσεις και όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, « εφεξής όποια εταιρεία θέλει να βγει στην αγορά, θα δανειστεί ακριβά», όπως συνέβη και με τις πρόσφατες ελληνικές τράπεζες, στις εκδόσεις MREL.
Στις επόμενες εκδόσεις συνεπώς οι εκδότες εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούν να απαιτούν από τους αναδόχους τα επιθυμητά επιτόκια, καθώς θα τα επιβάλλει η αγορά.
Το ρουμανικό χρηματιστήριο, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα 140 γενέθλιά του, διαθέτει 83 εταιρείες στην ελεγχόμενη αγορά, 270 στη multirateral αγορά, αγορά εταιρικών ομολόγων, warrants, unit funds κ.ά.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών