Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ECM Capital Partners που εξαγόρασε την Παυλίδης στο ΒΝ: «Αναζητούμε και ελληνικές εισηγμένες εφόσον ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας»

ECM Capital Partners που εξαγόρασε την Παυλίδης στο ΒΝ: «Αναζητούμε και ελληνικές εισηγμένες εφόσον ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας»
Τι δηλώνει ο CEO του ECM, που εξαγόρασε την Παυλίδης, κ. Σάββας Λιασής
Ακόμα και ελληνικές εισηγμένες εταιρείες έχει θέσει στο στόχαστρο του το Elements Capital Partners (ECM), το οποίο την περασμένη εβδομάδα εξαγόρασε τον όμιλο Παυλίδη Μάρμαρα, όπως αποκλειστικά είχε αναφέρει το bankingnews στις 10 Ιανουαρίου.
Λίγες ώρες μετά την εξαγορά, όπως δηλώνει στο Bankingnews ο CEO του ECM κ. Σάββας Λιασής το private equity fund “ θα εξετάσει και εισηγμένες εταιρείες εφόσον τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν στην φιλοσοφία του fund”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις επισημαίνει ότι, “το ΕCM απέκτησε για λογαριασμό του την Παυλίδης και δεν κρύβεται κάποιος άλλος πίσω από την εξαγορά”.
To ECM το οποίο ξεκίνησε το 2017 με μια ομάδα έξι ατόμων, σήμερα διαθέτει μια ομάδα 20 επαγγελματιών και υπό διαχείριση κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ από Αμερικανικά και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία.
Διαθέτει παρουσία κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία και Βουλγαρία.

Η επενδυτική ομάδα του ΕCM αποκτώντας και εμπειρία από την συνεργασία της με το York Capital εξειδικεύεται σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων (special situations) σε εταιρείες αξίας, σε επιχειρήσεις οι οποίες γυρνούν σε κερδοφορία, distressed companies (μη εξυπηρετούμενα δάνεια)

Μέχρι σήμερα, μαζί με την απόκτηση της Παυλίδης και της θυγατρικής εισηγμένης Mermeren έχουν ολοκληρωθεί τρείς εξαγορές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 2020, το ΕCM σε συνεργασία με το York Capital εξαγόρασε από την Pillarstone τις δραστηριότητες της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Με την χρηματοδότηση νέων κεφαλαίων, η Famar από μονοψήφια λειτουργικά κέρδη εμφανίζει Εbidta 22 εκατ. ευρώ, έχοντας αποκαταστήσει πλήρως τις δυσλειτουργίες με προμηθευτές και πελάτες.
Tην ίδια χρονιά, το ΕCM εξαγόρασε και το παλιό πεντάστερο ξενοδοχείο Londa στην Λεμεσό, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή τριών σειρών πολυτελών κατοικιών, οι οποίες κατέχουν το πλεονέκτημα της απαλλαγής του ΦΠΑ για τους αγοραστές.
Επίσης, το ECM εξέτασε και την εξαγορά κόκκινων δανείων της Starbucks, αλλά η συμφωνία δεν έχει πραγματοποιηθεί.
To ECM δεν υποχρεούται σε Δημόσια Πρόταση για την Mermern βάσει καταστατικού, ενω θα διατηρήσει το σημερινό management στην Παυλίδης.

Τα μεγέθη της Παυλίδης Μάρμαρα

Η επιχειρηματική συμφωνία εξαγοράς του 100% της Παυλίδης Μάρμαρα και μέσω αυτής και του 89,25% της θυγατρικής Mermeren (Σκόπια) προκάλεσε αίσθηση στην ελληνική αγορά μαρμάρου δεδομένων των θετικών μεγεθών της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς κινήθηκε κοντά σε 650 εκατ ευρώ (αξία επιχείρησης).
Με 43 χρόνια παρουσίας στην αγορά, η Παυλίδης παράγει άνω των 300 χιλ. τόνων ακατέργαστου μαρμάρου και εξάγει σε περισσότερες απο 40 χώρες, κατέχοντας λατομεία σε Δράμα, Σκόπια Βουλγαρία.
Παράλληλα, διαθέτει Αιολικά Πάρκα ισχύος 61MW.
Ο όμιλος Παυλίδης, το 2021 είχε συνολικό ενεργητικό 282 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 215 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 63,8 εκατ. ευρώ και ταμεικά διαθέσιμα 35 εκατ. ευρώ.

Το 2022 πραγματοποίησε τζίρο άνω των 120 εκατ ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 47 κατ. ευρώ.
Οι δε δανειακές υποχρεώσεις ( 2021 ) ανέρχονται μόλις σε 14,5 εκατ. ευρώ
Η Mermeren για το πρώτο 9μηνο του 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 11 εκατ. ευρώ, έναντι 9,9 εκατ. ευρώ του 2021.
Το λατομείο Prilep της Μermeren στα Σκόπια αποκτήθηκε από την Παυλίδης το 2018, έναντι τιμήματος 73 εκατ. ευρώ ή 14 φορές τα λειτουργικά της κέρδη και θεωρείται ότι έχει αποσβεσθεί πλήρως η επένδυση καθώς έχει αποδώσει υψηλές μερισματικές αποδόσεις στην Παυλίδης, αλλά και στους μετόχους καθώς οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών και Σκοπίων μέσω των Ελληνικών Πιστοποιητικών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης