Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams για την πώληση της Άκτωρ - Επιβεβαίωση ΒΝ

Ελλάκτωρ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams για την πώληση της Άκτωρ - Επιβεβαίωση ΒΝ
Πάνω από 150 εκ ευρώ μετρητά αναμένεται να λάβει από την πώληση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Σχετικά Άρθρα
Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr (δείτε εδώ).
Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 29 Ιανουαρίου 2023

Exclusivity agreement για διάστημα έξι εβδομάδων υπέγραψαν σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το σχήμα Wade Adams- Κούτρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την πώληση της ΑΚΤΩΡ. Κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεσμεύεται να μην διαπραγματευτεί με καμία άλλη ενδιαφερόμενη εταιρία.
Στόχος των δύο πλευρών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.
Όπως είχε αποκαλύψει το BN οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση εδώ και αρκετές εβδομάδες και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την υπογραφή του exclusivity agreement.

Πάνω από 150 εκ ευρώ η συμφωνία


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόοδος της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών έχει ήδη καταλήξει σε καθαρή ροή μετρητών προς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την πώληση της ΑΚΤΩΡ πάνω από 150 εκ ευρώ (οι πληροφορίες του ΒΝ για την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης έκαναν λόγο για τίμημα της τάξεως των 120 εκ ευρώ έως 150 εκ ευρώ) χωρίς να αποκλείεται και η υπέρβαση του ποσού των 160 εκ ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συνεργαστεί με τους επόμενους ιδιοκτήτες της ΑΚΤΩΡ στα έργα των παραχωρήσεων τα οποία θα διεκδικήσει το επόμενο διάστημα ή βρίσκεται σε φάση ανάληψης. Ταυτόχρονα αναμένεται σε παραχωρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να προχωρήσει σε πώλησή τους σε infrastructure funds ώστε να αποκομίσει άμεσο κέρδος και ρευστότητα και να κινηθεί πιο επιθετικά στο μέτωπο των επόμενων παραχωρήσεων.

Τα μεγέθη της ΑΚΤΩΡ


Επισημαίνεται ότι η ΑΚΤΩΡ στο ενιάμηνο είχε αύξηση εσόδων της τάξεως του 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το ανεκτέλεστο της «Ακτωρ» κατά τη χρήση του 2021 ανερχόταν σε 2,8 δισ. ευρώ
Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε ζημιές €52,7 εκατ. για το 2021 έναντι ζημιών €165,6 εκατ. για το 2020.
Τα αποτελέσματα του 2021 έχουν επιβαρυνθεί με ζημιές ύψους €42 εκατ., εκ των οποίων ζημιές €21 εκατ. αφορούν σε κόστη εξόδου και ολοκλήρωσης έργων σε χώρες του εξωτερικού που ο Όμιλος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει, ζημιές €16,5 εκατ. προέρχονται από επανεκτίμηση κερδοφορίας έργων, διαγραφές απαιτήσεων και έξοδα αναδιοργάνωσης στην Ελλάδα και ζημιές €4 εκ. από διαγραφή απαιτήσεων λόγω πτώχευσης της ασφαλιστικής City Ιnsurance στη Ρουμανία.

Εξαιρουμένων των παραπάνω ζημιών συνολικού ποσού €42 εκατ., το προσαρμοσμένο EBITDA του ομίλου για την τρέχουσα χρήση διαμορφώνεται σε ζημιές €10,6 εκατ. (προσαρμοσμένο EBITDA 2020: -€58,9 εκατ.)
Τα λειτουργικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του Ομίλου ανήλθαν σε ζημιές €61,3 εκατ. έναντι λειτουργικών ζημιών για το 2020 ποσού €176,3 εκατ.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές €70,9 εκατ. έναντι ζημιών €200,4 εκατ. για το 2020. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ παρουσίασε το 2021 κύκλο εργασιών €329 εκατ. έναντι €366 εκατ. το 2020, σημειώνοντας μείωση 10,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση της εταιρείας από δραστηριότητες σε χώρες με αρνητική οικονομική απόδοση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης