Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι απουσιάζει από τις ανακοινώσεις των super markets που πιάστηκαν να αισχροκερδούν

Τι απουσιάζει από τις ανακοινώσεις των super markets που πιάστηκαν να αισχροκερδούν
Πως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε Ανάπτυξης και Υποδομών για μία αλυσίδα. (!)
Πυρά κατά ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της ΔΙ.ΜΕ.Α εξαπέλυσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πιάστηκαν στο «δόκανο» των ελέγχων παρότι παραβίασαν τον «κόκκινο σηματοδότη» της αισχροκέρδειας, όπως οι  αλυσίδες «ΑΒ Βασιλόπουλος» , η «LIDL» , η «Κρητικός» και ο «Γαλαξίας».
Οι τρείς από τις τέσσερις αλυσίδες super markets με ανακοινώσεις τους, ρίχνουν τα βάρη των προστίμων σε λάθη των ελεγκτών και την ίδια στιγμή χαρακτηρίστηκαν άδικοι ενώ απέφυγαν να συμπεριλάβουν μία συγνώμη έναντι των καταναλωτών.
Η LIDL απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Προτίμησε την επόμενη ημέρα να δημοσιοποιήσει αυξήσεις στους 6.700 εργαζόμενους με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 6,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 2 εκατ.
ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη
υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας.

Τα super markets χάνουν από τις ρυθμίσεις του Αδωνι Γεωργιάδη.

Στα …πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι διοικήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας του πληθωρισμού το υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε «φρένο» στα κέρδη των επιχειρήσεων αφού επέβαλλε τη διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022).
Η απάντηση της εταιρείας ΠΕΝΤΕ Α.Ε με την εμπορική επωνυμία «Γαλαξίας».
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. με τον πλέον επίσημο τρόπο την επιβολή προστίμου στην εταιρεία μας με το αιτιολογικό της είσπραξης κέρδους πέρα από αυτό που έχει αποφασιστεί από τις κείμενες διατάξεις στα πλαίσια της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, (ο συντάκτης της ανακοίνωσης εξαιτίας της δημοσιοποίησης του ονόματος έκανε το Επενδύσεων , Υποδομών με ότι αυτό συνεπάγεται) αναφέρει ότι η ΔΙ.Μ.Ε.Α διαπίστωσε παράβαση σε 5 προϊόντα, ενώ είναι 4 προϊόντα.


Η ΔΙ.Μ.Ε.Α μας ζήτησε σε 2 από αυτά να προσκομίσουμε βεβαίωση από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας μας . Σημειώνοντας ότι δυστυχώς η ΔΙ.Μ.Ε.Α. χωρίς να δώσει τον χρόνο που ζήτησε η ΣΟΛ Crowe Α.Ε., προτίμησε την εισήγηση προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της επιβολής προστίμου , το οποίο θεωρούμε ότι είναι άδικο και αβάσιμο για τους παρακάτω λόγους :
Στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και ορισμούς της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης, σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων, την τελική διάθεση των προϊόντων και τον συντελεστή που έχει θεσμοθετηθεί ως <<ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ>>.
Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε μικρές περιόδους (μικρότερες της οικονομικής χρήσης) , οδηγεί σε στρέβλωση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Ωστόσο είναι ανεξήγητο για τη διοίκηση της αλυσίδας super markets πως για τις υπόλοιπες αλυσίδες καταφέρνουν να υλοποιούν το γράμμα του νόμου.
Η «Γαλαξίας» την χρονιά του COVID 19 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 511,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 21,3 εκατ. ευρώ. Το 2021 ο τζίρος υποχώρησε στα 503,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία έπεσε στα 13, 9 εκατ. ευρώ. Η πτώση της καθαρής κερδοφορίας κατεβάζει την κερδών στους μετόχους. Από τα 8,5 εκατ. ευρώ του 2020 έπεσαν στα 6 εκατ. ευρώ το 2021 η διανομή μερισμάτων.
Το 2022 τα μεγέθη θα δεχθούν πίεση διότι οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε.

Η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το πρόστιμο των 9.330 ευρώ , που επιβλήθηκε στην εταιρία μας και ανακοινώθηκε αφορά τέσσερα προϊόντα (δύο προϊόντα ψωμιού, ένα προϊόν από νωπές φτερούγες κοτόπουλου καθώς και ένα προϊόν με καρδιές μπακαλιάρου κατεψυγμένες).
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν επιβλήθηκε το πρόστιμο λόγω αισχροκέρδειας.
Tο πρόστιμο επιβλήθηκε κατ’ εφαρμογή του παράδοξου και εκτός οικονομικής και εμπορικής λογικής υπολογισμού που προβλέπει η υπουργική απόφαση 95216/2022 αρθ.5 παρ.8 ( σημείωση αναφέρεται στο μικτο περιθώριο κέρδους.

Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε παράλογα και αυθαίρετα για την λειτουργία μιας εταιρίας συμπεράσματα, δεδομένου ότι το μέσο περιθώριο κέρδους του κύκλου εργασιών της εταιρείας, διαμορφώνεται από είδη τα οποία υπερβαίνουν αυτό ή υπολείπονται αυτού, καθώς και από άλλες δαπάνες.
Επομένως είναι απόλυτα λανθασμένο να συγκρίνεται η κερδοφορία ενός είδους με την συνολική κερδοφορία της εταιρίας που προκύπτει από ένα μίγμα δραστηριοτήτων (όπως χονδρικές και λιανικές πωλήσεις) με τελείως διαφορετικά λειτουργικά έξοδα.
Με αυτά τα δεδομένα η εταιρία μας επιφυλάσσεται να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου ασκώντας κάθε ένδικο μέσο.

Τα βασικά μεγέθη της «ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε.»

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας κατά την διάρκεια του έτους 2021 ανήλθε σε 419.801.664 ευρώ έναντι 355.625.689 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση 18,05% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
Τα αποτελέσματα μετά φόρων παραμένουν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 2.376.991 ευρώ για την χρήση 2021 έναντι της χρήσης του 2020 τα οποία είχαν ανέλθει στο ποσό των 1.539.887, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54,36% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ως δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στην αγορά δέχθηκε το υψηλότερο πρόστιμο.

Ανήλθε σε 319.000 ευρώ καθώς οι έλεγχοι ανέδειξαν 23 παραβάσεις ή σε 23 κωδικούς προϊόντων στα οποία είχαν υψηλότερο περιθώριο κέρδους μα βάση τη νομοθεσία.
Πήγες της αλυσίδας μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο, σημειώνοντας ότι πως στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία.
Οι ίδιες επισημαίνουν ‘ότι το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ παίρνει για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.
Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μιας εταιρείας, είναι ανόμοια μεγέθη, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.

Τι λείπει από τις ανακοινώσεις των εταιρειών.

Οι επιχειρήσεις εστίασαν το περιεχόμενο των απαντήσεων στη διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας ενώ έλλειπαν αναφορές για τις διαφορετικές τιμές στο ράφι και τις ταμειακές μηχανές.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης την ημέρα των ανακοινώσεων είπε ότι τα πρόστιμα αφορούν σε παράβαση του νόμου για την αισχροκέρδεια και σε παραβάσεις καταναλωτικής νομοθεσίας όσον αφορά διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι, στο ράφι δηλαδή και διαφορετική τιμή στην ταμειακή μηχανή.
Πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι έχουν υπάρξει και ανθρώπινα λάθη, εμείς πάντα
τα εξετάζουμε όλα με πολύ μεγάλο πνεύμα προσοχής και δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι Δεν δικαιολογούνται πολλά ανθρώπινα λάθη, δικαιολογούνται λίγα ανθρώπινα λάθη και είμαι βέβαιος ότι τα πρόστιμα αυτά θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά, για να ξέρουν όλοι ότι εδώ δεν παίζουμε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης