Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

PWC: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος - Δύο αιτήματα στην ενέργεια κάθε εβδομάδα

PWC: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος - Δύο αιτήματα στην ενέργεια κάθε εβδομάδα
Από 1,2 - 2 εκατ. ευρώ το Μw στα Αιολικά – Δυο συναλλαγές σε ξενοδοχεία
Σχετικά Άρθρα
Ξένοι και Έλληνες επενδυτές οδεύουν προς νέο ρεκόρ εισροών κεφαλαίων το 2023, μετά το περσινό ιστορικό ρεκόρ προσέλκυσης κεφαλαίων 12 δις. ευρώ μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων, ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Pricewatrehouse Coopers εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2021.
Χαρακτηριστικό της αλματώδους αύξησης είναι πως μόλις η αξία των πέντε μεγαλύτερων εξαγορών & συγχωνεύσεων κατά το 2022 ανήλθε σε 4,25 δισ. ευρώ, ποσό ισοδυναμεί με το σύνολο των Ε&Σ που καταγράφηκαν το 2021!
Ενδεικτικά, τέσσερις από τις πέντε συναλλαγές προήλθαν από ξένους επενδυτές, τις Μondelez – United – JP Morgan – CVC οι οποίες κατέβαλλαν περισσότερα από 3,5 δις. ευρώ (equity value ) για να αποκτήσουν αντίστοιχα την Chipita, Wind, Vivawallet, Εθνική Ασφαλιστική, ενώ στην πεντάδα των μεγαλύτερων συναλλαγών συμπεριλαμβάνεται και η εξαγορά της Άνεμος από την Μotor Oil (671 εκατ. ευρώ).
Τη φετινή χρονιά, με τις συναλλαγές- εξαγορές της Sani- Ikos, Εγνατία, ΔΕΗ-Ρουμανία, Enel Hellas έχει ήδη καλυφθεί το 60%, έτσι αναμένεται νέο ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Corporate Finance της PWC κ. Γ. Μακρυπίδη το 50% των συναλλαγών του 2022 αφορούσε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα τρόφιμα ενώ ακολουθούν τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και ενέργεια.
Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός, ότι εκτός από την κυριαρχία των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές, οι εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες είναι οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ενώ σημείωσαν αισθητή αύξηση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 53% του συνόλου, με τη μέση αξία των εγχώριων συναλλαγών να φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

PWCexagores.png

Έντονο ενδιαφέρον στην ενέργεια - η τιμολόγηση σε Αιολικά/ ΦΒ

Ενδεικτικό της αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι ότι η PWC στον κλάδο της ενέργειας δέχεται κάθε εβδομάδα αιτήματα από δυο επενδυτές με την τιμολόγηση των Αιολικών να κυμαίνεται από 1,2- 2 εκατ. ευρώ το ΜW και από 500 χιλ ευρώ το ΜW στα φωτοβολταϊκά.
Στον τομέα του τουρισμού επίσης, η ελεγκτική εταιρεία προετοιμάζεται το επόμενο διάστημα για δυο συναλλαγές σε ξενοδοχεία.
Από τις συναλλαγές, ο κ. Μακρυπίδης διακρίνει μακροπρόθεσμους και ποιοτικότερους επενδυτές και αυτό υποδεικνύουν και οι σταθερές αποδόσεις (άνω του 6%  τις οποίες ζητούν από τις επενδύσεις τους, αναλόγως και του κλάδου.
Η απόκτηση δε της επενδυτικής βαθμίδας για τον ίδιο θα βάλει τα ελληνικά assets στο ραντάρ επενδυτών με υψηλότερες κεφαλαιακές δυνατότητες.

Επιλέγουν Ελλάδα καθώς έκλεισε το κενό εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της PWC στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Ανδρέου, το παράδοξο είναι σε συνθήκες ακραίας κρίσης η ελληνική οικονομία κέρδισε θέσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως με το “κλείσιμο” του κενού της εμπιστοσύνης που αντικατοπτρίζεται και στην διαφορά του spread των ελληνικών ομολόγων -σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τα γερμανικά ομόλογα – που έχει μειωθεί κάτω από την μονάδα.
Περαιτέρω, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (5,5,% έναντι 3,5%), ο τουρισμός έχει ανακάμψει πλήρως ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις το α εξάμηνο του 2022 ήταν 5 δις. ευρώ έναντι 6 δις. ευρώ του 2021.
Την ώρα που η ενεργειακή κρίση προσώρας αποσυμπιέζεται και οι επιβαρύνσεις είναι μικρότερες των εκτιμήσεων, οι προοπτικές για την συνέχιση του θετικού momentum το 2023, σύμφωνα μe τον κ. Ανδρέου είναι να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική προσπάθεια, να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα και να επιταχυνθούν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης