Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έσοδα πάνω από 500 εκ ευρώ μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο προβλέπει η Άβαξ το 2023

Έσοδα πάνω από 500 εκ ευρώ μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο προβλέπει η Άβαξ το 2023
Η αναδιάρθρωση συμμετοχών, η κατακόρυφη μείωση των δανείων και τι θα γίνει με τις παραχωρήσεις μετά την πώληση της συμμετοχής στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Σχετικά Άρθρα
Στα 500 εκ ευρώ προσδοκά ότι θα κλείσει την τρέχουσα οικονομική χρήση του 2023 ο κύκλος εργασιών της Άβαξ από την κατασκευαστική δραστηριότητα έναντι 360 εκ ευρώ που έκλεισε το 2022 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ομίλου.
Επισημαίνεται ότι στο ενιάμηνο η εταιρία είχε ανακοινώσει κύκλος εργασιών 600 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 295 εκ ευρώ προήλθαν από συνεχιζόμενες δραστηριότητες συντριπτικό μέρος των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των κατασκευών.
Το 2022 με βάση τα προσωρινά στοιχεία το EBITDA του ομίλου υπολογίζεται σε πάνω από 65 εκ ευρώ (ήταν 59 εκ ευρώ στο ενιάμηνο) από 57 εκ ευρώ το 2021 ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε σε 225 εκ ευρώ από 327 εκ ευρώ λόγω των κινήσεων αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα ο όμιλος προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην παραχώρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, για την οποία εισπράχθηκε τίμημα περίπου 60 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο 2022 είχε προηγηθεί η πώληση χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra με αντίστοιχο τίμημα.
Εντός του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί αποπληρωμή υφιστάμενων ομολογιακών δανείων ενώ η εταιρία συζητά το ενδεχόμενο σύναψης νέου ομολογιακού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων γεγονός που εμμέσως συνιστά αναχρηματοδότηση.

Το ύψος των αναγκών της εταιρίας επηρεάζεται και από την πορεία των απαιτήσεων αποζημίωσης που υφίστανται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου σήμερα ανέρχεται σε 2,16 εκ ευρώ (έχουν συμβασιοποιηθεί 2,12 εκ ευρώ) , από 1,88 εκ ευρώ στο τέλος του 2022 και 1,38 εκ ευρώ στα τέλη του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ (εξαιρούνται οι μαρίνες) της Άβαξ αποτιμάται σε περίπου 400 εκ ευρώ ενώ η μητρική έχει αποφασίσει τη μεταφορά τους μαζί με το δανεισμό στην θυγατρική Άβαξ Παραχωρήσεις. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ ανέφερε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες η πώληση και άλλων συμμετοχών σε παραχωρήσεις χωρίς ωστόσο να την αποκλείσει κατηγορηματικά καθώς όπως τόνισε θα πρέπει πριν να υπάρχει σκέψη και να υπάρχει η σχετική ωρίμανση.
Σε ότι αφορά στον κλάδο των ακινήτων που περιλαμβάνονται και οι μαρίνες το χαρτοφυλάκιο αποτιμάται σε 100 εκ ευρώ περίπου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης