Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έκλεισε το deal εξαγοράς της Άκτωρ - Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat

Έκλεισε το deal εξαγοράς της Άκτωρ - Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat
Η συνένωση των δυο εταιρειών, Intrakat και Άκτωρ, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση διότι η επιχειρηματική τριάδα καλείται να αποδείξει στην αγορά πως ο ενιαίος όμιλος δεν θα αποτελέσει ένα άθροισμα παλαιότερων αμαρτιών, αλλά ένα σύνολο ικανό να παράγει κέρδη και υπεραξίες
Σχετικά Άρθρα
Την εξουσιοδότηση στον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Εξάρχου, έδωσε σήμερα, 29 Μαρτίου 2023, το διοικητικό συμβούλιο της Intrakt, προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ.
Πρόκειται ίσως για την πιο ταχύτερη δημιουργία ενός κατασκευαστικού ομίλου στο χρηματιστήριο, αποκτώντας άμεσο αποτύπωμα σε κατασκευές, ενέργεια, ακίνητα, περιβάλλον.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, ύστερα από την εξαγορά της Intrakat, η επιχειρηματική ομάδα με τους εφοπλιστές κ.κ Δημ. Μπάκο, Γιαν. Καϋμενάκη και τον επιχειρηματία κ. Αλεξ. Εξάρχου, επέστρεψε εκεί όπου ξεκίνησε (Ελλάκτωρ) αποσπά τον ιστορικό βραχίονα των κατασκευών (Άκτωρ) και καθίσταται η δεύτερη εταιρεία του κλάδου με ένα ανεκτέλεστο έργων, ύψους 3,9 δισ. ευρω.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι για την εξαγορά της Άκτωρ θα δαπανηθούν περίπου 210 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 120 εκατ. ευρώ της Intrakat, συνολικά 330 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις, δίχως να συμπεριλαμβάνεται μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Εκ των πραγμάτων, η συνένωση των δυο εταιρειών, Intrakat και Άκτωρ, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση διότι η επιχειρηματική τριάδα καλείται να αποδείξει στην αγορά πως ο ενιαίος όμιλος δεν θα αποτελέσει ένα άθροισμα παλαιότερων αμαρτιών, αλλά ένα σύνολο ικανό να παράγει κέρδη και υπεραξίες.
Οι επιθετικές κινήσεις λ.χ στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα στις κατασκευές υποδεικνύουν ότι, το “στοίχημα” που αναλήφθηκε στοχεύει υψηλότερα.
Πιθανότατα, αυτό να αποτυπωθεί σε λίγους μήνες με την διεκδίκηση της Αττικής Οδού σε ένα μη ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Οι πέντε πυλώνες της Intrakat

Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα πραγματοποιήθηκε με την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ της Intrakat.
Η ομάδα συνεπικουρούμενη από εφοπλιστές, funds μέσα σε 11 μήνες τοποθέτησε κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρεία να ενεργοποιηθεί σε πέντε διακριτούς τομείς, δηλαδή, κατασκευές, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολικά πάρκα), ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξιοποίηση ακινήτων καθώς και έργα διαχείρισης απορριμάτων.
Εάν συνυπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς της Άκτωρ (περί τα 210 εκατ. ευρώ) τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ.
Μέσα στους εννιά μήνες του 2022 η Ιντρακάτ υπέγραψε νέες συμβάσεις, ύψους 406,4 εκατ. ευρώ. και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Intrakat προχώρησε σε εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 500MW, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,8MW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 0,7MW.

Εξασφαλίσθηκε δε χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW Aιολικών Πάρκων, οι χρηματορροές των οποίων θα ξεκινήσουν εντός της φετινής χρονιάς.
Στο πρώτο 9μηνο του 2022, οι πωλήσεις της Ιντρακάτ ανήλθαν σε 148,3 εκατ. ευρώ, έναντι 140,3 εκατ. ευρώ ενω τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα για το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 45,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το EBITDA σε κέρδη 5,23 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,66 εκατ. ευρώ και το EBIT σε κέρδη 3,99 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,47 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Ο δε τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 132, 8 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα δάνεια περιλαμβάνονται δάνεια 41,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 37,6 για την χρηματοδότηση επενδύσεων σε Αιολική Ενέργεια και 4,3 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση ακινήτων ( ξενοδοχεία )>
Από την άλλη πλευρά, η Άκτωρ, μπλεγμένη στην διελκυστίνδα της μάχης για τον Ελλάκτωρ έχασε έδαφος, αν και κεφαλαιοποιήθηκε με 98 εκατ. ευρώ το 2021.
Αιτίες της υποχώρησης ήταν οι παλαιότερες υποχρεώσεις σε Μέση Ανατολή, Αυστραλία – τις οποίες καλείται να διαγράψει ο νέος ιδιοκτήτης.
Το “όπλο” για την υπέρβαση των παλαιότερων ζημιών αποτελεί το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης