Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Πως θα παράγει υψηλότερα κέρδη με αποδοτικότερα προϊόντα ενεργειακής ασφάλειας

Cenergy: Πως θα παράγει υψηλότερα κέρδη με αποδοτικότερα προϊόντα ενεργειακής ασφάλειας
Σχεδόν προπωλημένη παραγωγή – Συνεταιρισμός μετά την συμφωνία με την Orsted
Σχετικά Άρθρα
Υψηλότερα λειτουργικά κέρδη άρα και καθαρά κέρδη αναμένει η Cenergy Συμμετοχών από το 2024, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ στην Fulgor που έχουν στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας στα υποβρύχια καλώδια ( inter – array cables ). Μια αγορά η οποία μαζί με την ηλεκτρικοποίηση - και την ανάγκη διασυνδεσιμότητας χωρών λόγω ενεργειακής ασφάλειας - στην Ευρώπη θα προκαλέσουν εκρηκτική ζήτηση ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβαση των οικονομιών σε παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες σε ειδική παρουσίαση της Fulgor, στελέχη της Cenergy( Α. Αλεξίου, Α. Μπένος, Κ. Σαββάκης ) η υψηλή ζήτηση αναμένεται να έχει διάρκεια εξαιτίας των παγκόσμιων τάσεων ( ενεργειακή μετάβαση, εξηλεκτρισμός, αστικοποίηση, ψηφιοποίηση, κυκλική οικονομία )
Και η Cenergy βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη σε αυτή την ευνοϊκή αγορά, καθώς στα υποβρύχια καλώδια – ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες στα υπεράκτια αιολικά πάρκα κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 53% ( εξαιρουμένης της αγοράς της Κίνας ) εξοβελίζοντας κολοσσούς, όπως η Prysmian (Ιταλία ), Nexans ( Γαλλία ), NKT ( Σουηδία ), LS ( Κορέα ). Ισχυρή είναι και η παρουσία στα καλώδια export ( σύνδεση πάρκων με την ξηρά ) και τα καλώδια PC διασύνδεσης δικτύων με μερίδια 21 -22%. Η εταιρεία πιστοποιήθηκε για τα 320 ΚV και ανανέμενεται υψηλότερη πιστοποίηση. Επίσης, η ελληνική εταιρεία πέραν της Ευρώπης, επεκτείνει την παρουσία με αύξηση των ποσοστών και έργα σε ΗΠΑ (18%), Ασία, Αυστραλία, Ωκεανία. ( 9%)
H κατάκτηση των μεριδίων αγοράς με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας δεν πραγματοποιήθηκε σε μια νύκτα, αλλά είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, ύψους 260 κατ. ευρώ στα καλώδια και 240 εκατ. ευρώ στα Σωληνουργεία, με σκοπό την παραγωγή πιο αποδοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Με προσομοιωτές αλεξικέραυνου και πλήρη στεγανοποίηση υλικών

Στην μονάδα της Fulgor στην Κόρινθο, σε μια έκταση 200 χιλ. τ.μ με στεγασμένους χώρους 88 χιλ. τ.μ παράγονται ετησίως 50.000 τόννοι υποβρύχιων καλωδίων για όλες τις ανάγκες ( οπτικές ίνες, καλώδια μεταφοράς ενέργειας ΜV, HV, EHV). Σε ειδικά στεγασμένους χώρους,τα καλώδια μέσω ειδικών carousel περνούν από εξαντληντικά stress tests ( προσωμοιωτής αλεξικέραυνου, στεγανοποίηση υλικών με αυστηρά Iso φαρμακευτικών εταιρειών κ α), προκειμένου να διασφαλιστεί για τους πελάτες η ασφαλής ροή της ενέργειας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και ο εξοπλισμός της
μονάδας είναι μοναδικός στην Ευρώπη.
Η συνεχής προσπάθεια της ελαχιστοποίησης της αστοχίας των υλικών επιτυγχάνεται καθημερινά και μέσω των εξειδικευμένων κέντρων αριστείας εντός της μονάδας, όπου εργαζόμενοι και στελέχη αναλύουν τα τυχόν προβλήματα, με σκοπό την βελτίωση και την ασφάλεια κατά την παραγωγή. Τα κέντρα λειτουργούν κατά 80% με λύσεις της Ernst Young και της Cenergy και κυρίως μέσω των μηχανικών υψηλής κατάρτισης, αλλά και των υπαλλήλων οι οποίοι περνούν συνεχείς εκπαιδεύσεις. Συνολικά απασχολούνται 800 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μια μεγάλη ομάδα 450 είναι μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσης ( Έλληνες του εξωτερικού ) ενώ με τις νέες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1000 προσωπικό.

Σχεδόν προπωλημένη παραγωγή – Συνεταιρισμός μετά την συμφωνία με την Orsted

Η Cenergy η οποία διαθέτει ανέκτελεστο έργων πάνω από 2 δισ. ευρώ έχει σχεδόν προπωλημένη τη παραγωγή για τα δυο επόμενα χρόνια και μέσω των νέων επενδύσεων την επόμενη διετία 80 εκατ. ευρώ, αλλά και της επικείμενης παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ θα είναι έτοιμη να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση για τα ενεργειακά καλώδια, την συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων, αλλά κυρίως και των χωρών – καθώς τα επόμενα χρόνια λ.χ η πράσινη ενέργεια των χωρών στις Σκανδιναβικές χώρες θα μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και τανάπαλιν.
Για την μονάδα υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland, o κ. Μπένος, διευκρίνισε ότι, ο συνεταιρισμός με νέο επενδυτή θα εξεταστεί εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Δανέζικη Orsted η οποία προηγουμένως πρέπει να συνάψει τους όρους παραγωγής (ρεύμα, επενδύσεις κα ) με την αμερικανική πολιτεία . Η Cenergy διαθέτει δε το πλεονέκτημα ότι θα παράγει καλώδια και για άλλους πελάτες πέραν των Αιολικών πάρκων της Orsted.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης