Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Σύμπλευση εταιρικών συμφερόντων», Βαρδινογιάννη, Reggeborgh και εφοπλιστών (Intrakat)…με πολιτικές προεκτάσεις

«Σύμπλευση εταιρικών συμφερόντων», Βαρδινογιάννη, Reggeborgh και εφοπλιστών (Intrakat)…με πολιτικές προεκτάσεις
Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές ξελάσπωσαν σε πολλές περιπτώσεις την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και υποστηρίζουν την Ελλάδα μέσω των κεφαλαίων που επενδύουν, οπότε πρέπει να τύχουν και ευνοϊκής μεταχείρισης…
Κάποτε ήταν αντίπαλα στρατόπεδα…
Αναφερόμαστε στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη και στον Αλέξανδρο Εξάρχου, που διοικεί την Intrakat, η οποία μετά τις τελευταίες μεγάλες κινήσεις έχει εξελιχθεί στη δεύτερη κατασκευαστική εταιρία, και στη Reggeborgh, το γνωστό ολλανδικό familly office.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της Motor oil αλλά και της Optima bank συνδέεται με τη Reggeborgh, αλλά φαίνεται ότι έχουν ανοίξει και οι δίαυλοι επικοινωνίας και με την Intrakat.
Δεν υπονοούμε ότι κυοφορείται κάποιο deal, -αν και στο μέλλον όλα είναι πιθανά-, αλλά σε μια άτυπη συνεργασία, ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις και να διατηρούνται κοινές στρατηγικές σε ορισμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτή η σύμπλευση έχει και πολιτικές προεκτάσεις.
Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη και του Αλέξανδρου Εξάρχου, που διοικεί τη Intrakat, έχει έρθει πολύ κοντά στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πολλά από τα deals που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις τράπεζες και αλλού έχουν και πολιτικό υπόβαθρο.
Μπορεί να λεχθεί ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι από τους πιο προνομιακούς συνομιλητές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για να τεθεί πιο απλά, όσο ο Μητσοτάκης παραμένει στην εξουσία – σενάριο πιθανό για μετά τις εκλογές έστω και με συγκυβέρνηση – οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν… καλή μεταχείριση…
Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές ξελάσπωσαν σε πολλές περιπτώσεις την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, και υποστηρίζουν την Ελλάδα μέσω των κεφαλαίων που επενδύουν, οπότε πρέπει να τύχουν και ευνοϊκής μεταχείρισης…
Η Intrakat θα πάρει πολλές δουλειές το επόμενο διάστημα, ενώ στο τραπεζικό κλάδο από το 2024 η Attica bank θα αρχίσει να αναστήνεται από χρεοκοπημένη τράπεζα θα επανέλθει στο προσκήνιο… την τράπεζα θα την ελέγξουν οι εφοπλιστές μέσω της Παγκρήτιας και της προσυμφωνημένης σχέσης ανταλλαγής. 
H Thrivest αναμένεται να ελέγξει ποσοστό άνω του 51% στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, και εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ των 473,3 εκατ., αλλά και η επόμενη αύξηση, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την αρχές του 2024, ύψους 400 εκατ.

Η Reggeborgh και ο Ηolterman o επικεφαλής του familly office διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ν. Δένδια, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, και στην Ελλάδα θα μείνει με δύο assets, τη Reds και τη συμμετοχή στην Alpha bank, που κινείται πέριξ του 5,5%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων του «Ελλάκτωρ» θα πωληθεί στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ενώ και οι παραχωρήσεις του «Άκτωρ» θα πωληθούν…
Το πότε θα πωληθούν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάληξη της Αττικής Οδού, για την οποία με βάση τους πιθανότερους διεκδικητές η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται ως εξής: Macquire, Μυτιληναίος με Vinci και σε παραπλήσιο επίπεδο πιθανολόγησης Intrakat και ΓΕΚ Τέρνα.
Όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της Αττικής Οδού, θα δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις που θα αφορούν και την Alpha Bank.

Η πλευρά Βαρδινογιάννη έχει βαρύνουσα σημασία στον επιχειρηματικό, ενεργειακό, μιντιακό και εσχάτως και τραπεζικό κλάδο και ειδική βαρύτητα… προφανώς και στο πολιτικό σύστημα.
Αν και η οικογένεια Βαρδινογιάννη προσπαθεί να κρατάει ίσες αποστάσεις από διάφορα κόμματα… εντούτοις… ορισμένα από αυτά, οι αρχηγοί τους δηλαδή προσπαθούν να πλησιάσουν τον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Να τονιστεί ότι είτε σε σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ, είτε σε σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ… ούτε η Intrakat θα επηρεαστεί, ούτε ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

Η πλευρά των εφοπλιστών μέσω των χρήσιμων επαφών που έχει πραγματοποιήσει ο οξυδερκής Αλέξανδρος Εξάρχου τοποθετεί τον όμιλο που έχει δημιουργήσει μαζί με τους εφοπλιστές σε καλή θέση εκκίνησης για τις μετεκλογικές εξελίξεις που θα είναι πολλές…
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη ούτως ή άλλως διατηρεί ηγετική θέση ενώ και η Reggeborgh θα κινηθεί στην Ελλάδα μέσω της… Alpha bank… εκεί πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις…

Οι αναφορές ότι απέναντι σε αυτό το σχήμα βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης τις θεωρούμε άτοπες…
Ο Μελισσανίδης έχει δραστηριότητες που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τους προαναφερόμενους ομίλους, ωστόσο ήθελε να πάρει στο παρελθόν τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά δεν προχώρησε το deal για ειδικούς λόγους…
Ωστόσο, λόγω των ουσιωδών διαφορών που υπάρχουν στην οικογένεια Λάτση, μεταξύ της Μαριάννας και του Σπύρου Λάτση, και έχοντας κοινά συμφέροντα στην Paneuropean, που είναι ο βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ, δεν αποκλείεται τελικά η οικογένεια Λάτση να πουλήσει και να επανέλθει εκ νέου στο προσκήνιο ο Δημήτρης Μελισσανίδης.


Οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή η επιχειρηματική ειρήνη που επικρατεί… θα φέρει κέρδη στο μέλλον, θα μοιραστούν πολλές δουλειές… και θα είναι μια καλή εξέλιξη για την πρόοδο της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης