Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

OΛΠ: Ανάκαμψη στην διακίνηση container τον Μάρτιο

OΛΠ: Ανάκαμψη στην διακίνηση container τον Μάρτιο
Δεύτερο λιμάνι σε διακίνηση μετά το λιμάνι της Σιγκαπούρης που διαχειρίζεται επίσης η Cosco
Από την κρουαζιέρα αναμένει φέτος αυξημένα έσοδα ο ΟΛΠ, ωστόσο η επιστροφή της Κίνας σε ανάπτυξη και η ζήτηση για μεταφορές container έφερε ανάκαμψη στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco shipping Ports, τον Μάρτιο στο λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 405,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια καταγράφοντας μιας άνοδο της τάξεως του 12,1%.
Συνολικά, μάλιστα για το πρώτο τρίμηνο από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ διακινήθηκαν 1, 051 εκατ. container έναντι 1,09 εκατ. του 2022, δηλαδή μια οριακή μείωση 4,3%.
To πιο αξιοσημείωτο, όμως, στοιχείο, είναι ότι, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία της Cosco (πίνακας 1 ) μεταξύ των λιμανιών που διαχειρίζεται η Cosco Shipping Ports, το λιμάνι του Πειραιά ξεπερνά σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων τα λιμάνια του Ρότερνταμ ( Ολλανδία ), Σουέζ ( Αίγυπτος ), Βαλέντσια – Μπιλμπάο ( Ισπανία ) ενω κατατάσσεται δεύτερο στην συνολική διακίνηση για το πρώτο τρίμηνο μετά την COSCO-PSA Terminal Private Ltd ( Σιγκαπούρη ).
Το πλασάρισμα του λιμανιού του Πειραιά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των λιμανιών που διαχειρίζεται η μητρική Cosco και ειδικότερα η υψηλή απόδοση του λιμανιού καθώς ανταποκρίνεται στην ζήτηση για μεταφορές container επιβεβαιώνουν την ανταγωνιστικότητα του ΟΛΠ τόσο στην περιοχή της Μεσογείου, όσο και της Ευρώπης.

Kαθαρά κέρδη 52,9 εκατ. ευρώ και μέρισμα 1,04 ευρώ (+65%)

Εν τω μεταξύ, ο τομέας της κρουαζιέρας αναμένεται να σημειώσει αύξηση 22% για το 2023, και ο στόχος ο ΟΛΠ να φθάσει το 1 εκατ. επιβάτες, έναντι 880 χιλ. την περυσινή χρονιά, με προτεραιότητα το λιμάνι να έχει αφίξεις επιβίβασης ( homeporting ), δηλαδή τα κρουαζιερόπλοια να ξεκινούν ή και να τελειώνουν το ταξίδι τους στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν ήδη κρατήσεις για τουλάχιστον 829 κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων τα 630 θα είναι αφίξεις επιβίβασης.
O κύκλος εργασιών του ΟΛΠ για το 2022 εμφάνισε άνοδο 26,2% στα 194,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 52,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 43,9%.
Οι επενδύσεις, όμως, οι οποίες πραγματοποιούνται είναι η νέα κινητήρια δύναμη : συμβάσεις 133,4 εκατ. ευρώ αφορούν ολοκληρωμένα έργα 68 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. ευρώ υπό εκτέλεση και 5,4 εκατ. ευρώ προκαταβολές. Υπενθυμίζεται ότι, ο ΟΛΠ προγραμματίζει και την ανέγερση 5 πολυτελών ξενοδοχείων .
Η μετοχή παραμένει ελκυστική καθώς διαπραγματεύεται μόλις 9,2 φορές ( P/E ) τα κέρδη του 2022.
Η δε μερισματική απόδοση αυξήθηκε καθώς για την χρήση του 2022, το μέρισμα αυξήθηκε κατά 65% σε 1,04 ευρώ από 0,63 ευρώ.
Oι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι 67% Cosco Shipping, 7,14% TΑΙΠΕΔ, 5,38% Helicon investments.
444_2.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης