Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όσο αξίζει σήμερα η Bιοχάλκο, ο νέος στόχος αποτίμησης της Cenergy - Η ηχηρή παρουσία της Βιοχάλκο Συμμετοχών

Όσο αξίζει σήμερα η Bιοχάλκο, ο νέος στόχος αποτίμησης της Cenergy - Η ηχηρή παρουσία της Βιοχάλκο Συμμετοχών
Νέα τιμή – στόχος από Optima τα 6,5 ευρώ για Cenergy ή 1,2 δισ. κεφαλαιοποίηση
Σχετικά Άρθρα
Με ηχηρό τρόπο επιστρέφει η πάλαι ποτέ σηματωρός μετοχή της βαριάς βιομηχανίας στο χρηματιστήριο, η Βιοχάλκο Συμμετοχών, σημειώνοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 4,96 ευρώ (άνοδος 7,94%).
Στην άνοδο τα “ηνία” διατηρεί η μετοχή της μητρικής και υπάρχει εξήγηση καθώς τα μεγέθη των θυγατρικών μετασχηματίζονται πέραν των ελληνικών συνόρων, με πρώτη την Cenergy, η οποία αποτελεί ένα καθαρό “στοίχημα” της μετάβασης των οικονομιών σε μια πιο βιώσιμη ενέργεια.
Στη άνοδο της μητρικής εταιρείας συμβάλλουν αφενός η θυγατρική Cenergy, και αφετέρου η Elvalhalcor.
Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία, ύστερα από ένα μπαράζ ανάληψης διεθνών έργων στα υποβρύχια καλώδια αναγκάζει τους αναλυτές να δώσουν νέα αποτίμηση, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η Optima έδωσε σύσταση αγοράς στα 6,5 ευρώ (από 4,5 ευρώ), δίχως να συμπεριλαμβάνει τα οφέλη στην κερδοφορία από την επικείμενη μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ (Orsted ), αλλά και την επένδυση για τις ανεμογεννήτριες στον Αλμυρό Βόλου.

Έργο ύψους 80 εκατ. ευρώ για RWE;

Μέσα σε μια εβδομάδα, η Cenergy, ανέλαβε ένα συμβόλαιο παραγωγής 286 χλμ καλωδίων – εκ των οποίων τα 200 χλμ αποτελούν υποβρύχια καλώδια.
Για την παραγωγή η Cenergy, συμμετέχει σε κοινοπραξία με την εταιρεία πόντισης καλωδίων Jan de Nul. Εντολέας του έργου είναι η Γερμανική
RWE για ένα σύμπλεγμα Αιολικών πάρκων (offshore ) στην Δανία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το έργο ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ με ένα
υψηλό περιθώριο (margin) της τάξεως του 22%. Λίγες ημέρες μετά, η Cenergy, υπέγραψε με την Vattenfall συμφωνία προμήθειας inter array καλωδίων μήκους 850χλμ που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες κάθε σειράς μεταξύ τους και με υποσταθμούς της υπεράκτιας αιολικής ζώνης στο Norfolk.
Η νέα αποτίμηση
Με τίτλο “εξαπολύοντας καθαρή πράσινη ενέργεια” η Optima, σημειώνει ότι κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων “σκληρών” χρόνων η Cenergy αποκάλυψε την ισχυρή ποιότητα της καθώς, όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά προετοίμασε το έδαφος για ταχύτερη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια:
Πρώτον, με το άλμα του εξασφαλισμένου ανεκτέλεστου έργων άνω τών 2 δις. ευρώ στα τέλη του 2022, δηλαδή 4 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν.
Δεύτερον με τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου των καλωδίων ( του πιο κερδοφόρου τομέα του ομίλου με περιθώρια λειτουργικού περιθωρίου κέρδους άνω του 20% ) μέχρι το τέλος του 2024.
Τρίτον με την σταθερή ανάκαμψη του κλάδου των σωλήνων, ύστερα από το ξεπάγωμα projects φυσικού αερίου & υδρογόνου, τα οποία αναμένεται να κορυφώσουν τα επόμενα χρόνια. Με βάση την ανάλυση της Optima, και την μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών, ο κλάδος των καλωδίων ο οποίος αντιπροσωπεύει το 79% των λειτουργικών κερδών της Cenergy - δίνει ένα enterprise value 1,2 δις ( equity 969 εκατ. ευρώ ) και ο κλάδος των σωλήνων ένα enterprise value 316 εκατ. ευρώ ( equity 208,7 εκατ. ευρώ ).
Tα ενοποιημένα έσοδα της Cenergy για το 2023 εκτιμώνται σε 1,5 δις. ευρώ ( από 1,4 δις. ευρώ ), τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σε 180,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη σε 90,6 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ το 2022.

cenergy_3.pdf

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης