Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δ. Ανδριόπουλος (DIMAND): Τα projects είναι ελπιδοφόρα αλλά χρειάζεται υπομονή από τους επενδυτές   

Δ. Ανδριόπουλος (DIMAND): Τα projects είναι ελπιδοφόρα αλλά χρειάζεται υπομονή από τους επενδυτές   
H ανάπτυξη σύγχρονων και πράσινων κτιρίων είναι μια αναγκαιότητα
Ελπιδοφόρα project και υπομονή προς τους επενδυτές ήταν το επιστέγασμα της παρουσίασης της DIMAND προς του χρηματιστές και θεσμικούς επενδυτές  από τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Ανδριόπουλο.
Η επενδυτική κοινότητα  δίνει πίστωση χρόνου στον CEO  αφού απέφυγε να θέσει απλά ερωτήματα σε ότι αφορά  την  τρέχουσα της τιμής της μετοχής σε σχέση  με την τιμή εισαγωγής που ήταν  στα 15 ευρώ και σήμερα  η τιμή κινείται στην περιοχή των 11 ευρώ ανά μετοχή. 
Ο κ Δημήτρης  Ανδριόπουλος στην εισαγωγή του προσδιόρισε ότι η DIMAND δεν έχει ορίζοντα εξαμήνου και  οι κύκλοι των αποδόσεων απαιτούν τουλάχιστον τρία  χρόνια.
Αυτός είναι ο χρόνος απολογισμού για την επενδυτική  κοινότητα που σήμερα διαθέτει στα χαρτοφυλάκια μετοχές της εταιρείας.
Επίσης ανέφερε ότι μία μερισματική απόδοση στα επίπεδα του 3% σε ετήσια  βάση δεν μπορούν να ικανοποιούν τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κύκλος των αποδόσεων περιλαμβάνει την ωρίμανση του έργου  που κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια  για να συμπληρωθεί η συνολική εικόνα της  εταιρείας. 
Σημείωσε ότι η ανάπτυξη σύγχρονων και πράσινων κτιρίων είναι μια αναγκαιότητα καθώς η αγορά την τελευταία δεκαετία δεν έδωσε καινούργιο προϊόν με αποτέλεσμα η ζήτηση για πράσινους εργασιακούς χώρους που μειώνουν το κόστος,  της ενέργειας και καλύπτουν με το παραπάνω τις σύγχρονες ανάγκες.  
Τo ισχυρό ατού της DIMAND είναι ότι πριν ξεκινήσει ένα project έχει εξασφαλίσει αγοραστή ή αγοραστές με κλειδωμένες τιμές.
Ανέφερε ως παράδειγμα το ακίνητο Maroussi Campus πωλήθηκε προς 42,2 εκατ.  ευρώ το κέρδος της εταιρείας ήταν στα 2, 4 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών. Η επένδυση είχε απόδοση 21,8%. Η επένδυση στο ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια του εξασφάλισε  ποσοστιαίες αποδόσεις που ανήλθαν στο 64,6% σε 4,5 χρόνια.
Το κέρδος σε ευρώ ήταν στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Το κόστος  κατασκευής αυξήθηκε  από 65% έως 70%

Ο CEO της DIMAND σημείωσε με έμφαση ότι το κόστος κατασκευής από το 2021 μέχρι το 2022 ενισχύθηκε από 65% έως 70% , και συνεχίστηκε σε πιο ήπιους ρυθμούς στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας ότι στις ανεπτυγμένες αγορές της Δύσης , το κόστος  πέφτει λόγο της μειωμένης ζήτησης ενώ στην Ελλάδα ενισχύθηκε λόγω της ζήτησης.
 Η DIMAND διεκδικεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο χρηματοδοτεί με χαμηλά επιτόκια σε συνεργασία με τις  εγχώριες τράπεζες την κατασκευή πράσινων κτιρίων.
 Η άνοδος των επιτοκίων στα επίπεδα του 5,5 καθιστούν τον δανεισμό πιο ακριβό από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο το επιτόκιο χρηματοδότησης υποχωρεί στην περιοχή του 3%.
 Ο κ. Ανδριόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες  υποδομές στην Αττική.
Αναφέρθηκε με έμφαση στη νέα γραμμή 4 του μετρό που θα περνά  από την Κυψέλη , Γαλάτσι και θα φτάνει μέχρι το άλσος Βεϊκου καθώς δημιουργούνται 14  σταθμοί που τους χαρακτήρισε ως επενδυτική ευκαιρία.
Μίλησε για το κτίριο του Μινιόν στην Ομόνοια, το οποίο μεταξύ άλλων θα συμπεριλάβει και κατοικίες.
Η Dimand στρέφει το ενδιαφέρον της και στην ανέγερση κατοικιών καθώς  έχει αποκτήσει πέντε εκτάσεις στα όρια της πρωτεύουσας για το σκοπό αυτό.
Η DIMAND θα παραδώσει τον Πύργο  του Πειραιά σε λειτουργία  μέχρι  τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ανάμεσα στα επωφελή project είναι η αγορά  των 573  ακινήτων  από την Alpha Bank και γνωστό ως skyline το οποίο  περιλαμβάνει 573 ακίνητα  που δεν συνδέονται με δάνεια. Ο κ Ανδριόπουλος είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει δημιουργηθεί εταιρεία για την αξιοποίηση των 74  πιο εμβληματικών κτιρίων της τράπεζας  και τα υπόλοιπα θα βγουν προς  πώληση.  Τα  κτίρια αυτά θα αλλάξουν χρήση και θα διατεθούν προς  ενοικίαση.
Πάντως  ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι από το δωμάτιο των deals φεύγουν όλοι  ευχαριστημένοι δηλαδή πωλητές και αγοραστές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης