Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Τι πληρώνει για το δάνειο από EBRD και Ταμείο Ανάκαμψης - Ισχυρές οι προοπτικές του ομίλου

Cenergy: Τι πληρώνει για το δάνειο από EBRD και Ταμείο Ανάκαμψης - Ισχυρές οι προοπτικές του ομίλου
Αύξησε 59% τα λειτουργικά κέρδη παρά την άνοδο των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Aναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 180 – 200 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Cenergy, δηλαδή ένα ποσό υψηλότερο κατά 50-60 εκατ. ευρώ από το 2022 ή αύξηση κατά 46%.
Η πρόβλεψη αυτή που δίνει η εταιρεία έχει ως προϋποθέσεις την ομαλή εξέλιξη των έργων και την ισχυρή ζήτηση. H
τελευταία παραμένει, ύστερα και από το πρόσφατο μπαράζ παραγγελιών για τα καλωδιακά έργα ιδιαίτερα από ανεπτυγμένες αγορές της Βόρειας Ευρώπης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται έργα και από τον τομέα των σωλήνων χάλυβα.
Όπως θα δούμε, παρά τo υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 59% σε 15,4 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά 95% σε 44 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 59% καθώς διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 27% στα 381 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις πωλήσεις χάλυβα έργων της περασμένης χρονιάς ενώ και το περιθώριο κέρδους είναι διπλάσιο από το 2022. Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για τα καλωδιακά έργα όπου επίσης αυξήθηκαν τα περιθώρια κέρδους του κλάδου.

Υψηλότερα επιτόκια κατά 60 - 90 μονάδες βάσης – 4% το επιτόκιο από EBRD και Ταμείο Ανάκαμψης 

H Cenergy εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 15,4 εκατ, ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, και το μεγαλύτερο κόστος ήταν το χρηματοοικονομικό καθώς ανήλθε σε 16,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ αφού σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, τα επιτόκια τα οποία πληρώνει η εταιρεία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί κατά 60 -90 μονάδες βάσης ενώ υπήρξε ανάγκη και για κεφάλαιο κίνησης. Πριν την αύξηση των επιτοκίων, η εταιρεία έχει κάνει ήδη τις κινήσεις hedging με συμβάσεις swap rate, ωστόσο μετά την άνοδο των επιτοκίων η αντιστάθμιση πλέον έχει γίνει ακριβή.
Στο σύνολο του δανεισμού η εταιρεία επωφελείται και από το πρόσφατο δάνειο από την EBRD και το ταμείο ανάκαμψης καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 4%.
Πάντως, η Cenergy με το δάνειο της EBRD- TAA έχει καλύψει τις ανάγκες της για τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα καλωδίων ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ με διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης, ώστε να ανταποκριθεί η εταιρεία στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά του, ενώ θα παρέχει επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων, η Cenergy εξασφάλισε συγχρηματοδότηση από την EBRD και το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 88 εκατ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση 25,2 εκατ. ευρώ ως δάνειο του TAA μέσω του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ενώ κεφάλαια ύψους 62,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την EBRD με σκοπό τη χρηματοδότηση ενός ευρύτερου συνόλου επενδύσεων ύψους 110 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει, πέραν της επέκτασης του προαναφερθέντος εργοστασίου στην Κόρινθο, το επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, όταν η νέα παραγωγική δυναμικότητα θα είναι διαθέσιμη, καθώς και την χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τα επόμενα χρόνια.
Τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης