Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

AustriaCard: Υψηλό μέρισμα και «πακέτο μετοχών» σε θεσμικούς επενδυτές προανήγγειλε η διοίκηση της εταιρείας

AustriaCard: Υψηλό μέρισμα και «πακέτο μετοχών» σε θεσμικούς επενδυτές προανήγγειλε η διοίκηση της εταιρείας
Η εταιρεία Inform Lykos …σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή μετά την εξαγορά της αυστριακής εταιρείας «Austria», η οποία ήταν θυγατρική της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας που είχε ως αποστολή το σύστημα πληρωμών με όλες τις τράπεζες της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική Inform Lykos οικογενειακή επιχείρηση μετρά 126 χρόνια ζωής αφού δημιουργήθηκε το 1897 και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε μία πολυεθνική εταιρεία με νέο όνομα έχει ως βασική έδρα την Αυστρία.
Η «Austria CARD» με βασικό μέτοχο τον κ. Νικόλαο Λύκο με ποσοστό 77,25% του μετοχικού κεφαλαίου έχει μετεξελιχθεί σε εταιρεία υψηλής τεχνογνωσίας έχοντας ως βασικό προϊόν τη δημιουργία καρτών για τις παραδοσιακές και ψηφιακές τράπεζες.
Η εταιρεία Inform Lykos …σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή μετά την εξαγορά της αυστριακής εταιρείας «Austria», η οποία ήταν θυγατρική της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας που είχε ως αποστολή το σύστημα πληρωμών με όλες τις τράπεζες της χώρας.
Η θυγατρική της Κεντρικής Τράπεζας λειτουργούσε σε προστατευμένο περιβάλλον πριν την εξαγορά της από την Inform Lykos.
Η διοίκηση της εταιρείας έδωσε το παρόν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ενημερώνοντας τα μέλη της για τα επιτεύγματα της αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της που διαγράφεται λαμπρό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Austrian Card Παναγιώτης Σπυρόπουλος, προσδιόρισε ότι η αγορά των ΗΠΑ έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς τα συστήματά της θεωρούνται ξεπερασμένα με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στην εκκίνηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις κάρτες. Ο οικονομικός στόχος που έθεσε ο κ. Σπυρόπουλος ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι οι πρώτες δουλειές ανέρχονται σε μονοψήφιο τζίρο εκατομμυρίων και αναμένει να διπλασιαστεί.
Οι χώρες δραστηριότητας της εταιρείας είναι ευρωπαϊκές.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει, το Digital Transformation Technologies, Secure SmartCards Solutions, Advanced Printing Services. Η πελατειακή της βάση είναι ισχυρή και γίνεται ακόμη πιο ισχυρή με νέες δουλειές που αναλαμβάνει.
Η διοίκηση προς τους εκπροσώπους της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας προσδιόρισε την μερισματική της πολιτικής. Φέτος θα διανείμει το πολύ ένα εκατομμύριο ευρώ και το 2024 άφησε ανοιχτό ότι θα διανείμει το 20% έως 30% των καθαρών κερδών προς του μετόχους.

Ακόμη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σημαντικό αριθμό μετοχών να απευθυνθούν στην εταιρεία. Πάντως, οι θεσμικοί άμεσα κατανόησαν ότι η χαμηλή διασπορά της μετοχής θα τους «εγκλωβίσει» μετοχικά παρότι η εταιρεία έχει δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Ο CEO δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεσο-μακροπρόθεσμα ο βασικός μέτοχος να διαθέσει πακέτο μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.
Ο τζίρος της Austria CARD ενισχύθηκε κατά 77% σε ένα χρόνο. Από τα 178 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 314,7 εκατ. ευρώ. Το EBITDA έφτασε τα 39,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με τα 21 εκατ. ευρώ το 2021. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας υποχώρησε στα 76,6 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο τζίρος ήταν στα 89,3 εκατ. ευρώ το EBITDA στα 13,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το 10% του τζίρου προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Αφορά κυρίως εργασίες με το Δημόσιο. Η διοίκηση διατηρεί τη βασική της παραγωγική μονάδα στη Ρουμάνια ενώ απέκλεισε να μεταφέρει ένα μέρος στην Ελλάδα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης