Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπλε Κέδρος: Οι μισθωτές δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς και οι λογαριασμοί δεν... συμφωνούν

Μπλε Κέδρος: Οι μισθωτές δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς και οι λογαριασμοί δεν... συμφωνούν
Μέχρι τα Νησιά Jersey και την Κύπρο πρέπει να…. φθάσουν οι μέτοχοι της Μπλε Κέδρος
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι τα Νησιά Jersey και την Κύπρο πρέπει να…. φθάσουν οι μέτοχοι της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς οι βασικοί μισθωτές κτιρίων (CocoMat, Cocomat Holdings) δεν διαθέτουν οικονομικές καταστάσεις ή έχουν διαλυθεί, ενώ όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις της οι λογαριασμοί των αντληθέντων κεφαλαίων-επενδύσεων-εξόδων δεν συμβαδίζουν με τα κεφάλαια τα οποία φέρεται να διαθέτει.
Από τις 3 Μαΐου το Bankingnews έχει ήδη αναφερθεί στα ανεξήγητα με τα διαθέσιμα κεφάλαια της Μπλε Κέδρος. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Από το 2019 έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις ένας εκ των βασικών μισθωτών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η CocoMat,
εταιρεία στην οποία συμμετέχουν κατά 50% οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης και κατά 50% η Libra μέσω της Coco Mat Holdings του επιχειρηματία Γ. Λογοθέτη, μετά από την εξαγορά της το 2014. Πρόσφατα, το ΓΕΜΗ έθεσε την εταιρεία σε αναστολή καταχώρησης για την μη δημοσίευση των ισολογισμών του 2021.
Από εδώ ξεκινά το κυνήγι των shell companies καθώς όπως θα δούμε δεν αγνοούνται μόνο οι ισολογισμοί της CocoMat, αλλά και η ιδιοκτήτρια μητρική εταιρεία διότι από τον Ιούνιο του 2022 φέρεται να έχει διαλυθεί. Οι ζημιές της ελληνικής εταιρείας CocoMat το 2019 ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ (με κύκλο εργασιών 19 εκατ. ευρώ), οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 29 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές 3 εκατ. ευρώ.

Η Holding μητρική έχει διαλυθεί από τον Ιούνιο του 2022 - Ελέγχεται από τα νησιά Jersey – Kύπρο

Μάλιστα, στον ισολογισμό του 2019 της Coco- Mat αναφέρεται ότι, “η εταιρεία δεν έχει υποχρέωση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων εφόσον η ενοποίηση πραγματοποιείται από την Coco Mat Holdings (εταιρεία συμφερόντων του Λογοθέτη) με έδρα το Λονδίνο, Ην. Βασίλειο και διεύθυνση Hobart Place 13-14 SW1W OHH”. Εδώ ξεκινούν τα παράδοξα. Η CocoMat Holdings σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού μητρώου εταιρειών έχει διαλυθεί από τις 26 Ιουνίου 2022 (βλέπε έγγραφο).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το αγγλικό μητρώο, έχουν παραιτηθεί οι κ.κ Δ. Γ. Γουλανδρής, Fidel José Andueza Retegui ενώ τοποθετήθηκε ως director η κα Ροσάννα Μόρτογλου η οποία είναι εκπρόσωπος του κ. Λογοθέτη στην Ελλάδα.
H μητρική CocoMat Ηoldings στον ισολογισμό του 2019 εμφάνισε ενοποιημένο τζίρο 25,7 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ, ζημίες μετά φόρων 3,1 εκατ. ευρώ, δανειακές υποχρεώσεις 50 εκατ. ευρώ, χρηματοοικονομικά έξοδα 2 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 841 χιλ. ευρώ.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν κέρδη 691 χιλ. ευρώ, καθώς όπως σημειώνεται η εταιρεία δεν μπορεί να διανέμει μέρισμα καθώς δεν έχει κέρδη προς διανομή. Ο έλεγχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον αγγλικό ισολογισμό, πραγματοποιείται από ένα joint venture μεταξύ της CMAT JV limited (νησιά Jersey) και της Κυπριακής εταιρείας Diniaco Enterprises.
companies_house_document.pdf_cocomat_1.pdf

Πόσα ήταν τελικά τα έξοδα αύξησης κεφαλαίου;

Η Μπλε Κέδρος άντλησε από το χρηματιστήριο 16,2 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον ισολογισμό της (31/12/2022) τα έξοδα της αύξησης ήταν 820 χιλ. ευρώ ενώ 130 χιλ. ευρώ φέρεται ότι δεν είχαν πληρωθεί στον ανάδοχο (σύνολο εξόδων 950 χιλ. ευρώ).
Με βάση την χθεσινή ανακοίνωση και της 11 Απριλίου 2023 προχώρησε σε επένδυση αγοράς ξενοδοχείου και κατέβαλλε 3 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια, συνεπώς στους λογαριασμούς όψεως θα έπρεπε να βρίσκονται 12 εκατ 380 χιλ. ευρώ και όχι 12,11 εκατ. ευρώ όπως ανακοινώθηκε.
Μάλιστα, στον πίνακα ταμειακών ροών εξαμήνου αναφέρεται ότι, τα έξοδα της αύξησης που καταβλήθηκαν ήταν 39 χιλ. ευρώ και στον αντίστοιχο πίνακα ταμειακών ροών τα έξοδα που εμφανίζονται λιγότερα στις 28 χιλ. ευρώ. Ποια ήταν ακριβώς τα έξοδα της αύξησης κεφαλαίου και τι ισχύει από τα παραπάνω;

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης