Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Epsilon Net: Εγκρίθηκε η δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης

tags :
Epsilon Net: Εγκρίθηκε η δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης
Η Γενική Συνέλευση μετόχων της Epsilon Net έδωσε την δυνατότητα του περιορισμού ή και κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης
Σχετικά Άρθρα
Ανοίγει ο δρόμος για στρατηγικούς επενδυτές και στις εισηγμένες εταιρείες κατά το πρότυπο των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου (Πειραιώς – Alpha Bank) και της ΔΕΗ.
Αν και παραμένει το δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους, χθες η Γενική Συνέλευση μετόχων της Epsilon Net έδωσε την δυνατότητα του περιορισμού ή και κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης (σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) ύστερα από την έγκριση της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που είχε κατατεθεί “Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, μπορεί να περιοριστεί ή να καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης. Για να ληφθεί η απόφαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση γραπτή έκθεση στην οποία αναφέρονται οι λόγοι που επιβάλλουν τον περιορισμό ή την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και στην οποία δικαιολογείται η τιμή ή η κατώτατη τιμή που προτείνεται για την έκδοση των νέων μετοχών”.
Υπενθυμίζεται ότι, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε το 7,5% των μετοχών της Epsilon Net έναντι 7,4 ευρώ καθώς και δικαίωμα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5% τρία χρόνια μετά την φετινή συναλλαγή. Πρόκειται ίσως για την μοναδική απόκτησης συμμετοχής (εξαγορά ) εισηγμένης από την Εθνική Τράπεζα εδώ και δεκαετίες ενώ η συμφωνία εξαγοράς συνοδεύθηκε και από την αποκλειστική συνεργασία της τράπεζας με την εισηγμένη.

Υψηλό περιθώριο margin 36% στο πρώτο τρίμηνο

Υψηλό περιθώριο (margin) λειτουργικής κερδοφορίας 36% επί του κύκλου εργασιών εμφάνισε η Epsilon Net για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα μεγέθη του 2022. Υπενθυμίζεται ότι για την χρήση του 2022 το περιθώριο margin επί του κύκλου εργασιών είχε διαμορφωθεί στο 33%. Όπως θα δούμε, η Epsilon Net διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όσο και καθαρής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 60% στα 6,4 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 20,7 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 47%. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν σε 63,6 εκατ. ευρώ από 44,7 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα σε 28,9 εκατ. ευρώ από 22,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός -10,7 εκατ. ευρώ έναντι -2,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022. Μάλιστα, δεν στον υπολογισμό του αρνητικού καθαρού δανεισμού δεν έχει συμπεριληφθεί ποσό 3,18 εκατ. ευρώ το οποίο έχει επενδυθεί σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ., ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ από 6,9 εκατ. ευρώ της περιόδου του 2022. Σύμφωνα με την διοίκηση, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποδίδονται κατά 76% στην οργανική ανάπτυξη, αλλά και στις στοχευμένες εξαγορές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης