Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Αλλαγή επιπέδου με επενδύσεις σε Καναδά – Αλουμίνιο και σχέδιο μεταφορά έδρας - Τιμή στόχος 35 ευρώ

Μυτιληναίος: Αλλαγή επιπέδου με επενδύσεις σε Καναδά – Αλουμίνιο και σχέδιο μεταφορά έδρας - Τιμή στόχος 35 ευρώ
Η αλλαγή έδρας εσωτερική επιλογή λόγω αποτιμήσεων- Τεράστια κεφάλαια με μετάβαση στις ανεπτυγμένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Τεράστιες εισροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά θα σημάνει η μετάβαση του ελληνικού χρηματιστηρίου στο καθεστώς της ανεπτυγμένης όπως επισήμανε στην γενική συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος ο κ. Ε. Μυτιληναίος πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου.
Κατά την γνώμη του, η εξέλιξη είναι πιο σοβαρή και δεν έχει την θέση της στον δημόσιο διάλογο, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει καθημερινά από τις επαφές του με τράπεζες, επενδυτές, επενδυτικά ταμεία, η έλλειψη του καθεστώτος της developed markets αποτελεί και το εμπόδιο πολλών επενδυτών να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια στην εταιρεία καθώς, η μοναδική ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών (emerging markets) είναι η ελληνική.
Απαντώντας για την πορεία της Μυτιληναίος τη φετινή χρονιά υπογράμμισε πως “εάν δεν μεσολαβήσει κάτι δραματικό η εταιρεία θα πραγματοποιήσει λειτουργικά κέρδη άνω του 1 δισ. - και μάλιστα με ευκολία – καθώς έχει αλλάξει επίπεδο και δεν εξαρτάται, από την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων (αλουμίνιο, φυσικό αέριο ).

Αλλαγή κατηγορίας: “Εμείς πηγαίνουμε πλέον εκεί” (Β. Αμερική)

Η αλλαγή κατηγορίας πιστοποιείται λ.χ από την επένδυση στον Καναδά ύψους 1,1 δισ. ευρώ για πέντε φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος 1,4 GW.
Για την ελληνική εταιρεία αυτό μεταφράζεται σε μια επένδυση 800 εκατ. ευρώ ( 200 εκατ. ευρώ ετησίως ) καθώς το 30% των κεφαλαίων είναι επιχορήγηση (grants) του καναδικού νόμου, αυξάνοντας το ΙRR (εσωτερικός βαθμός απόδοσης) της επένδυσης κατά 2-2,5 μονάδες.
Η Μυτιληναίος, ήδη έχει ετήσιες επενδυτικές δαπάνες κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και με την εξαγορά στον Καναδά εισέρχεται σε μια μεγάλη αγορά με απεριόριστη ζήτηση (για ενέργεια), έχοντας δυο σημαντικούς εταίρους : τον όμιλο Fairfax και την Westbrridge Renewables.
Σημείωσε δε οτι εμείς πάμε στην χώρα τους, και όχι εκείνοι, αφού η είδηση της εξαγοράς ήταν πρώτη είδηση στα καναδικά μέσα.
Eκτός της εξαγοράς στον Καναδά, η Μυτιληναίος αναζητά στο εξωτερικό και την κατασκευή μονάδας πρωτόχυτου ή δευτορόχυτου αλουμινίου, ενω το ερχόμενο διάστημα η είσοδος της μονάδας Φυσικού Αερίου των 826MW θα ενισχύσει τα κέρδη.

Η αλλαγή έδρας εσωτερική επιλογή, όχι λόγω πολιτικής σταθερότητας – Γιατί δεν εισάγει θυγατρική

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή έδρας, σημείωσε ότι,” είναι ευαίσθητο θέμα και θα ήταν πολιτικά άδικο λόγω της προεκλογικής περιόδου καθώς οτιδήποτε θα έλεγα θα ήταν εκμεταλλεύσιμο.” ¨Όπως πρόσθεσε, η πιθανή αλλαγή έδρας εκτός Ελλάδας είναι εσωτερική επιλογή και δεν είναι θέμα πολιτικής σταθερότητας καθώς μέτοχοι της εταιρείας πιέζουν γι αυτό καθώς θεωρούν εξευτελιστικές τις τιμές (κεφαλαιοποίηση), αφού θεωρούν πως η εταιρεία θα αποτιμώνταν με τους υψηλούς πολλαπλασιαστές των διεθνών αγορών για τους κλάδους που βρίσκεται.
Μεγάλη σημασία πλέον για την εταιρεία έχουν τα πράσινα λειτουργικά κέρδη (αλουμίνιο) διότι αποτιμώνται υψηλότερα, εξ ου και η προσπάθεια της εταιρείας στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου.
Για το θέμα της έδρας, πάντως, ο κ. Μυτιληναίος θα μιλήσει στις 27 Ιουλίου στην τηλεδιάσκεψη.
Εξάλλου, για το ζήτημα της έδρας και των επενδύσεων στο εξωτερικό είναι ξεκάθαρο πως αφού η Ευρώπη δεν επιχορηγεί, οι ευρωπαϊκές δεν έχουν επιλογές.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, προτιμά πάντως μια εταιρεία και όχι μια εισαγωγή θυγατρικής ΑΠΕ διότι υπάρχει ορατότητα, ενω το θέμα της εισαγωγής των μετοχών σε ξένη αγορά είναι σχετικό διότι μπορεί να βρεθείς σε μια πτωτική αγορά.

Αγορές ΑΠΕ- ενέργεια

Σχετικά με την αγορά των ΑΠΕ επισήμανε ότι, εκείνο που έχει σημασία - εκτός από το κόστος των υλικών που δέν έχει επανέλθει στα επίπεδα πρό του 2019- είναι τα έξοδα σύνδεσης και αυτό που αφορά όλες τις εταιρείες ΑΠΕ είναι τι κοστίζει η καθυστέρηση, διότι χάνοντας ημέρες παραγωγής βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού. Το περασμένο Σαββατοκύριακο λ.χ, η ζήτηση ενέργειας ήταν χαμηλή και ταυτόχρονα η παραγωγή από ΑΠΕ υψηλή και οι τιμές μηδενικές .
Ως εκ τούτου, οι εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν προκαθορισμένη ταρίφα ή συμβόλαια θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά.
Η Μυτιληναίος διαθέτει ένα πλεονέκτημα καθώς έχει ως “μπαταρία” την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία απορροφά ρεύμα ανά πάσα στιγμή με μηδενικό κόστος.
Για την ενεργειακή κρίση, είπε ότι η Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα ήταν παρά πολύ τυχερή λόγω καιρού, αλλά δεν έχει περάσει.
“Η Ευρώπη είναι στο έλεος του καιρού και της Κίνας και ο θεός βοηθός”.
Αναφερόμενος στην φορολόγηση των υπερκερδών σημείωσε ότι, η εταιρεία απέδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για τις επιδοτήσεις. Σχετικά με τους φόρους κατά την γνώμη του, η συζήτηση είναι καταστροφική ειδικά τώρα που η οικονομία ανακάμπτει και φέρνει φορολογικά έσοδα.
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις, την διανομή καθαρού 1,23 ευρώ ανά μετοχή με την αποκοπή του σχετικού δικαιώματος της μετοχής στις 27 Ιουνίου και την καταβολή στις 3 Ιουλίου.

Τιμή στόχος τα 35 ευρώ

Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων στα deals γίνονται 8-12 Χ ΕΒITDA των εταιρειών, στοιχείο που δείχνει και τη δυνατότητα αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η οποία στην παρούσα φάση ξεπερνά τα 4 δισ και παίζει 4Χ/ΕΒΙTDA.
Αντίστοιχα για τον τομέα των ΑΠΕ, η αποτίμηση σε σχέση με το EBITDA είναι 12Χ και όπως ο ίδιος είπε, έχει δεχθεί συμβουλές από επενδυτικούς φορείς να αποσχίσει τον κλάδο, πράγμα στο οποίο δεν συμφωνεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA του 2022 ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 130% σε σχέση με το 2021 που ήταν στα 539 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε αυστηρή κριτική ως πρόεδρος της Eurometaux στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ με το IRA ''έβαλαν'' τα λεφτά στο τραπέζι. Η Ευρώπη απάντησε σε αυτό με ένα καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά την ενεργοβόρο βιομηχανία, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η μια μετά την άλλη μεταφέρουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους στη Β. Αμερική και την Άπω Ανατολή».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος του αερίου στην Ευρώπη είναι πέντε φορές υψηλότερο από την Αμερική, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα εκεί κοστίζει 20 δολ/MWh.
Ο Καναδάς ακουλούθησε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην χάσει επενδύσεις, είπε ο κ. Μυτιληναίος και ανέφερε ως παράδειγμα το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα φτιάξει η Mytilineos στον Καναδά, μια επένδυση ύψους 1,1 δις. ευρώ που θα επιχορηγηθεί σε ποσοστό 30%, ανεβάζοντας το IRR της εταιρείας κατά 2-2,5 μονάδες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την μετοχή;

Ο Μυτιληναίος αποτιμάται στα 4,1 δισεκ. ή 28,8 ευρώ ανά μμετοχή.
Στα 35 ευρώ ή και 38 ευρώ που αναφέρουν ορισμένοι σημαίνει 35 ευρώ Χ 142,89 εκατ μετοχές = 5 δισ από 4,1 δισε της τρέχουσας περιόδου που αποτελεί σταθερή πρόβλέψη του BN.
Το σενάριο να δούμε τα 35 ευρώ στον Μυτιληναίο έχει πολύ υψηλή πιθανολόγηση...

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης