Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το εισαγόμενο τυποποιημένο λάδι πιο φθηνό από το ελληνικό χύμα - Οι κερδοσκόποι επί ποδός

Το εισαγόμενο τυποποιημένο λάδι πιο φθηνό από το ελληνικό χύμα - Οι κερδοσκόποι επί ποδός
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Αγροτικού Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας
Σχετικά Άρθρα
Συμφωνία «Κυρίων» για πάγωμα των ανατιμήσεων στην αγορά τροφίμων συζητούν οι αλυσίδες με την προοπτική το λιανεμπόριο να προσέλθει στο δημόσιο διάλογο με τη νέα κυβέρνηση με ευνοϊκούς όρους, με στόχο να μην ανανεωθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και να τερματιστεί ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους που είχε επιβάλλει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ως μηχανισμό κατά κερδοσκοπίας.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας καθώς θεωρήθηκε αναγκαία αφού δεν είχαν Συνδικαλιστική Εκπροσώπηση, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι η απουσία τους, τους στέρησε το δικαίωμα του επίσημου συνομιλητή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την περίοδο της ακρίβειας.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας καθώς απασχολεί περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους και η συνολική αξία της αγοράς που εκπροσωπούν αποτιμάται στα 15 δις ευρώ.
Τα καθήκοντα του πρόεδρου της Ένωσης Σουπερ Μάρκετ ανέλαβε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης .

Οι υψηλές τιμές παραγωγού του ελαιολάδου άνοιξαν την όρεξη για κερδοσκοπία.

Το BN επαναφέρει στο προσκήνιο το χθεσινό ρεπορτάζ για τις υψηλές τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί ελαιολάδου, διότι διαπίστωσε ότι η αγορά το αξιοποίησε υπερ του δέοντος με σκοπό να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί στενά την αγορά είπε στο BN ότι αν διαπιστώσει ότι το βασικό προϊόν διατροφής για τα νοικοκυριά ανατιμηθεί αναίτια θα εισηγηθούν στο νέο υπουργό την παράταση του καλαθιού του νοικοκυριού όπως και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τιμή παραγωγού δεν καθορίζει την τελική τιμή διότι οι πωλήσεις του ελαιολάδου γίνονται τμηματικά με αποτέλεσμα η μεταποίηση να διαμορφώνει μια μέση τιμή που τις επιτρέπει ένα εύλογο κέρδος χωρίς να επηρεάζεται αισθητά η τελική τιμή του προϊόντος.

Το τυποποιημένο λάδι πιο φθηνό από το χύμα.

Το τοπίο με τις τιμές των παραγωγών και η συμμετοχή τους στην τελική τιμή στο ράφι ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του «Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας» της Μεσσηνίας κ Σταύρος Αδαμόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται 1000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο και είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας.
Ο πρόεδρος στην ουσία έβαλε τέλος στις συζητήσεις για ανατιμήσεις λέγοντας ότι το τυποποιημένο λάδι είναι πιο φθηνό σε σχέση με το χύμα το λάδι.
Συντάχθηκε με την κυβερνητική πηγή ως παραγωγός και γνώστης της αγοράς λέγοντας ότι οι Ιταλοί και Ισπανοί έμποροι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (διότι έχουν την στήριξη των τραπεζών των χωρών τους) αγοράζουν ποσότητες λαδιού σε τρεις και τέσσερις διαφορετικές τιμές μέσα στο χρόνο και το τελικό προϊόν που θα πάει για τυποποίηση θα έχει μία μέση τιμή που θα επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας λελογισμένης τιμής για τον καταναλωτή.
Αναφέρει ως παράδειγμα τη Γαλλία και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που διαθέτουν τυποποιημένο λάδι σε τιμές στα επίπεδα των 6 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα οι ελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες χύμα ελαιολάδου που υπάρχουν στην Ελλάδα μπορεί να δεχθούν πιέσεις , επισήμανε.

Η τυποποίηση λαδιού απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού σημείωσε ότι τα λάδι είναι χρηματιστηριακό προϊόν με την Ελλάδα να ακολουθεί τη διεθνή τάση διότι δεν έχει τα κονδύλια να εισέλθει στην τυποποίηση. Όποιες προσπάθειες γίνονται φτάνουν τους 3.000 τόνους που αποτελεί και την «οροφή» των προσπαθειών των εγχώριων μεταποιητών όταν ο διεθνής ανταγωνισμός ανά εταιρεία έχει ως βάση τους 30.000 και 50.000 τόνους σε τυποποιημένο λάδι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης