Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιοι και γιατί ποντάρουν στον ελληνικό ανοδικό κύκλο; - Το “Μένουμε Ελλάδα” αφορά τους ξένους επενδυτές

Ποιοι και γιατί ποντάρουν στον ελληνικό ανοδικό κύκλο; - Το “Μένουμε Ελλάδα” αφορά τους ξένους επενδυτές
40-50% υψηλότερες οι αναθεωρήσεις κερδών στις ελληνικές εισηγμένες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο
Σχετικά Άρθρα
Από το “Μένουμε Ευρώπη” της Πλατείας Συντάγματος, στο “Μένουμε στην Ελλάδα”.
Αυτή φορά το “Μένουμε Ελλάδα” αφορά τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέτουν στόχους πέραν της επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από το ντελίριο αγορών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η ελληνική συναλλαγή είναι ελκυστικότερη –από πλευράς ρίσκου-απόδοσης– σε σύγκριση με τις ξένες αγορές, αν και πάντα υπάρχουν ενδείξεις και ο φόβος της ύφεσης και της απότομης βουτιάς στις ανεπτυγμένες αγορές.
Και όπως, θα δούμε, την ίδια μεσομακροπρόθεσμη άποψη διαθέτουν τόσο παλαιότεροι επενδυτές (John Paulson, Prem Watsa), αλλά και νεότεροι επενδυτές- κερδοκόποι Η. Ηolterman - ο οποίος με τις κινήσεις και τα τεράστια κέρδη σε ΓΕΚ- Ελλάκτωρ κινητοποίησε μεγάλο μέρος των ντόπιων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με ξένο διαχειριστή στην Ελλάδα με μακρά παρουσία στην Ελλάδα (2012), κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αγορά απέναντι στην προοπτική της εκλογής νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ούτε να αγνοήσει την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία, ούτε την αναβάθμιση των τραπεζών σε 18 μήνες τα μερίσματα, αλλά και ούτε και την διαφαινόμενη επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Αν και πολλοί θεωρούσαν λ.χ ότι, oι παλιότεροι επενδυτές J. Paulson, P. Watsa έχουν ως σκοπό να ρευστοποιήσουν προς τους αγοραστές κατά την επενδυτική βαθμίδα, η πορεία του χρηματιστηρίου από τον περασμένο Σεπτέμβρη υποδεικνύει ότι, η συναλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη.
Οι υπεραξίες μετά την 21η Μαΐου που προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα επιβεβαιώνουν ότι, οι επενδυτές τοποθετούνται έξι έως οκτώ μήνες νωρίτερα στις αγορές.
Τα κέρδη, όμως, ήταν υψηλά και πριν τις εκλογές.

Ελληνικός megacycle - 40-50% υψηλότερες αναθεωρήσεις κερδών

Συγκεκριμένα, κατά 40-50% υψηλότερες από τις ευρωπαϊκές είναι οι αναθεωρήσεις κερδών ανά μετοχή (ΕPS) στις ελληνικές εισηγμένες, τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με στοιχεία της Barclays- Refinitiv-Ibes, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με την τράπεζα Barclays το οποίο εξηγεί μέρος της ισχυρότερης απόδοσης των μετοχών.
To 2022, αλλά και τους τελευταίους μήνες αλλά τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και σε εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης πραγματοποιούνται συνεχείς αναθεωρήσεις τιμών – στόχων (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ- Τέρνα, Aegean Cenergy, Αutohellas κ.ά.) οι οποίες επιβεβαιώνονται πλήρως στην συνέχεια.
Το καίριο ερώτημα, όμως, δεν είναι εάν θα συνεχιστούν οι αναθεωρήσεις – oι οποίες ήδη κινούνται μεταξύ 15-30% υψηλότερα - αλλά αυτό που έθεσε η Τράπεζα Barclays, στις 16 Μαΐου με έκθεση της ( κ. κ Θ. Φιοτάκης – Λ. Φαρμάκης).
Το ερώτημα που έθεσε ήταν, εάν εισερχόμαστε στον τρίτο ελληνικό μεγάκυκλο της οικονομίας, ύστερα από τους δυο πρώτους , δηλαδή τον πρώτο κύκλο μετά τον εμφύλιο πόλεμο από την δεκαετία 1950-μέσα 1970 και από τότε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που χαρακτηρίστηκε από πτώση στην παραγωγή και την πρόσδεση στην Ευρώπη.
Εάν λοιπόν η Ελλάδα, σύμφωνα με την Barclays, έχει εισέλθει στον τρίτο μέγα- κύκλο της οικονομίας το ελληνικό χρηματιστήριο θα επωφεληθεί περισσότερο. Πρώτον, από την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων από μια φιλική κυβέρνηση πρός στις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, από τις μεταφορές κονδυλίων 70 δισ. ευρώ και πλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια οικονομία με μέγεθος 200 δισ. ευρώ.
Αυτό, θα επιταχύνει τις τοπικές και ξένες επενδύσεις και θα μειώσει τις αποστάσεις από το ευρωπαϊκό πυρήνα.
Την ίδια περίοδο, το spread στα ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρώπη και το ευρώ συμπεριφέρονται καλύτερα, σύμφωνα με την αγγλική Τράπεζα.
Ήδη τα ελληνικά ομόλογα εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας κινούνται να κλείσουν το spread με την Πορτογαλία – Ισπανία, κι αυτό θα συμβεί σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες κατά την διάρκεια προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης