Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Με παρουσιάσεις σε επενδυτές διερευνά την αγορά πριν την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,30%

Μυτιληναίος: Με παρουσιάσεις σε επενδυτές διερευνά την αγορά πριν την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,30%
Με την έκδοση ομολόγου 300 – 500 εκατ. ευρώ η Μυτιληναίος θα είναι η πρώτη εισηγμένη επιχείρηση η οποία θα “τεστάρει” πρώτη την ελληνική αγορά
Σχετικά Άρθρα
Την πρώτη διερεύνηση της αγοράς - πριν από την έκδοση του 7ετους εταιρικού ομολόγου - πραγματοποιεί σήμερα 29 Ιουνίου 2023 η Μυτιληναίος προχωρώντας σε παρουσιάσεις πρός δυνητικούς επενδυτές.
Ανάδοχοι της έκδοσης αναμένεται να είναι όλες οι τράπεζες καθώς και οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες.

Με την έκδοση ομολόγου 300 – 500 εκατ. ευρώ - η οποία ουσιαστικά επανεκκινεί την ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων ύστερα από την συνεχή άνοδο των επιτοκίων- η Μυτιληναίος θα είναι η πρώτη εισηγμένη επιχείρηση η οποία θα “τεστάρει” πρώτη την ελληνική αγορά, καθώς το Φθινόπωρο αναμένεται να ακολουθήσει πιθανότατα μια έκδοση της ΔΕΗ σε περίπτωση που αποφασίσει να μην προχωρήσει σε διεθνή έκδοση.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, “η Μυτιληναίος θα συναντήσει στην αγορά ένα φθηνότερο spread απ ότι θα του έδιναν οι τράπεζες μέσω τραπεζικού δανεισμού”.
Με βάση την χθεσινή τρέχουσα εικόνα από τα δυο διεθνή ομόλογα της Μυτιληναίος, αλλά και των κρατικών ομολόγων, το επιτόκιο της έκδοσης, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,30%-4,40%.

Πάντως με ένα επιτόκιο κοντά στο 4% - ανάλογα και με την ζήτηση που θα διαμορφωθεί - θα είναι η πρώτη φορά όπου η ελληνική αγορά ομολόγων, δεν θα εμφανίζει διάκριση έναντι των Ελλήνων επενδυτών καθώς στο παρελθόν τα επιτόκια στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα διαμορφώνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του υψηλότερων επιτοκίων που θα ζητούσαν από τις ίδιες εταιρείες στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος διαθέτει δυο διεθνή ομόλογα : Ένα πράσινο ομόλογο λήξεως 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,25%.
Χθες η τιμή του βρισκόταν στο 94,72% της ονομαστικής αξίας και απόδοση 4,13%. Επίσης, διαθέτει ένα ομόλογο λήξεως 2024, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 2,5% και χθες κινούνταν στο 96,64% της ονομαστικής αξίας και απόδοση 5%.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων, η Μυτιληναίος το 2017 είχε εκδώσει ένα ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,10% το οποίο είχε σημειώσει υπερκάλυψη κατά 2,7 φορές με συμμετοχή και υπερεθνικών τραπεζών όπως η EBRD. Tελικώς, αποπληρώθηκε το 2020, δυό χρόνια πριν από την λήξη του.
Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια: Η έκδοση αναμένεται να προχωρήσει εντός του Ιουλίου ύστερα από τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 948 εκατ. ευρώ και η Fitch είχε αναβαθμίσει την εταιρεία με αξιολόγηση ΒΒ+.

Αν και η εταιρεία εντός του 2023 εκτελεί ένα υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα, ο δείκτης καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη κινείται στο 1,03, επίπεδο το οποίο παραπέμπει σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη η οποία αποτελεί και στόχο της εταιρείας.
Με χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ, η Μυτιληναίος εξετάζει και μια πιθανή εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εξέλιξη για την οποία δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης