Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Jumbo: Γιατί παραμένει ελκυστική έναντι των ανταγωνιστών - Νέες τιμές – στόχοι 31,1 και 33 ευρώ

Jumbo: Γιατί παραμένει ελκυστική έναντι των ανταγωνιστών - Νέες τιμές – στόχοι 31,1 και 33 ευρώ
Oι επιδόσεις της Jumbo σε ταμειακές ροές, κέρδη και, κυρίως, οι ανταμοιβές προς τους μετόχους αναγκάζουν τους αναλυτές σε συνεχείς αναθεωρήσεις κερδών και τιμών-στόχων
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στις προμήθειες και υψηλότερα περιθώρια κέρδους οδηγούν σε ισχυρές ταμειακές ροές και τελικώς μεταφράζονται σε χρηματικές διανομές.
Αυτός ο κύκλος της Jumbo, διαθέτει ευελιξία καθώς ύστερα από την απότομη πτώση ναύλων σημειώθηκε πτώση του περιθωρίου προς όφελος των καταναλωτών ενώ ταυτόχρονα προστέθηκαν νέες αγορές και προμηθευτές.
Στο τέλος της ημέρας, όμως, και υπό διαφορετικές συνθήκες αγοράς η εταιρεία ξεπερνά τις προβλέψεις και συνεχίζει τα μερίσματα.
Oι επιδόσεις της Jumbo σε ταμειακές ροές, κέρδη και, κυρίως, οι ανταμοιβές προς τους μετόχους αναγκάζουν τους αναλυτές σε συνεχείς αναθεωρήσεις κερδών και τιμών-στόχων.
Οι πρόσφατες τιμές- στόχοι ανεβάζουν την κεφαλαιοποίηση μεταξύ 4,2- 4,4 δισ. ευρώ καθώς οι χρηματιστηριακές Optima bank - Pantelakis έδωσαν τιμές - στόχους 31,10 ευρώ και 33 ευρώ αντίστοιχα.
Το αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι, η “βιομηχανίας της χαράς” συγκρινόμενη με όλους τους ανταγωνιστές της παραμένει ελκυστική είτε σε επίπεδο τιμών προς κέρδη, είτε με δείκτες αποδοτικότητας (RΟΙC ). Επιπλέον ακόμα κι αν ξεκίνησε ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα από την Πολωνική Pepco, οι συνέπειες δεν είναι ορατές καθώς οι επικαλύψεις είναι περιορισμένες και η μορφή των καταστημάτων είναι μικρότερη (350-550 τ.μ).
Σύμφωνα με την Optima Bank (Ν. Κάτσιος), η μετοχή της Jumbo για το 2023 διαπραγματεύεται 12,1 φορές τα καθαρά της κέρδη και 7,4 φορές τα λειτουργικά της κέρδη υποδεικνύοντας ένα μικρό discount, έναντι των ανταγωνιστών της οι οποίοι διαθέτουν ένα P/E 13 κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, η Πολωνική Pepco διαθέτει P/E 20,7 και η Next 13.
Εάν ληφθούν υπόψη οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και τα αναμενόμενα κέρδη από το καθεστώς της επενδυτικής αναβάθμισης, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι πιο ελκυστική συγκρινόμενη με τα μέσα επίπεδα της δεκαετίας.
Αναλόγως, η Jumbo διαπραγματεύεται κοντά στο επιλεγμένο γκρουπ των ανταγωνιστών της (Pepco, Carrefour, Next, kingfischer, Marks & Spencer ), με την μετοχή να διαπραγματεύεται με 7% με όρους P/E (το οποίο κατά την άποψη της Optima είναι πιο αξιόπιστος δείκτης αποτίμησης σε σύγκριση με τα λειτουργικά κέρδη, όταν τα τεράστια καθαρά ταμειακά διαθέσιμα είναι βάρος για την εταιρική αξία) και με 8% premium με όρους δείκτη ΕV/ ebidta για το 2023.

413,6 εκατ. ευρώ στους μετόχους ή 3,04 ευρώ ανά μετοχή από το 2021

Η Οptima bank υπολογίζει στην ανάλυση της ότι, οι χρηματικές διανομές που έχει διανείμει στους μετόχους της η Jumbo (2021 – α΄εξάμηνο 2023) ανήλθαν 3,04 ευρώ ανά μετοχή ή 413,6 εκατ. ευρώ.
ενώ η κεφαλαιακή ανατίμηση είναι 57,2% από τις αρχές του χρόνου συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος.
Από την πλευρά της, η Pantelakis Χρηματιστηριακή και ο αναλυτής της (Σ. Τσαγκαλάκης) υπολογίζει ότι όσον αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους, η ανάλυση ευαισθησίας υποδηλώνει ότι ένα μεικτό περιθώριο αύξηση/μείωση της τάξης του 1 π.μ. σε σύγκριση με το 55,7% του οικονομικού έτους 23, θα οδηγούσε ceteris paribus στο καθαρό εισόδημα 3% υψηλότερα/χαμηλότερα σε 295 εκατ./277 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι του βασικού σεναρίου των 286 εκατ ευρώ.
Όμως, η Pantelakis, επισημαίνει πως παρά την απότομη πτώση των ναύλων, η πρόβλεψη της διοίκησης για πτώση του περιθωρίου κατά 2 σχεδόν μονάδες στο 54% για το 2023, έχει ως λογική να μεταφέρει το όφελος στους καταναλωτές για να ενισχύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, δηλαδή αξία για χρήματα. Αυτή η αλλαγή στάσης της εταιρείας στην τιμολογιακή πολιτική είναι μια προληπτική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί ένα ζοφερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτό το απαισιόδοξο σενάριο, όμως, δεν θα επιβεβαιωθεί αν ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις της ΕΕ για το ΑΕΠ (23-24) και η ιδιωτική κατανάλωση.
Στη σύγκριση της Pantelakis με ένα επιλεγμένο γκρουπ ανταγωνιστών (B&M Εuropean Value, Pepco, Dollar Tree, Dollar General) η μετοχή της Jumbo διαπραγματεύεται με ένα ισχυρό discount 41-42%, ευρώ η ελληνική εταιρεία υπερτερεί στην αποδοτικότητα επενδεδυμένων κεφαλαίων με δείκτη ROIC 27,4% και μερισματική απόδοση 6,4% - όταν μόλις μια εταιρεία του γκρουπ η B&M προσφέρει μερισματική απόδοση 4,2-4,4% για την περίοδο 2023-2024.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης