Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Πώς έφτασαν στη ρήξη η Nova με Mega - Antenna - Όλο το παρασκήνιο - Η διαμεσολάβηση για να ξανακαθίσουν στο τραπέζι

Αποκάλυψη: Πώς έφτασαν στη ρήξη η Nova με Mega - Antenna - Όλο το παρασκήνιο - Η διαμεσολάβηση για να ξανακαθίσουν στο τραπέζι
Το παρελθόν Κυριακού-Σόλακ
Σχετικά Άρθρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των ομίλου Mega - Antenna και Nova ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο καθώς η κόντρα έχει λάβει χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Μιας προσωπικής αντιπαράθεσης που φαίνεται να ξεκινά από το παρελθόν Κυριακού (Antenna) και Σόλακ (United Group) είχαν διαπραγματευτεί προκειμένου ο ελληνικός όμιλος να αγοράσει σερβικό τηλεοπτικό σταθμό αλλά τελευταία στιγμή ο σταθμός πέρασε σε ανταγωνιστή του ελληνικού ομίλου.

Πέραν όμως της προσωπικής αντιπαράθεσης ζήτημα για τον όμιλο Κυριακού αποτελεί και η συμμετοχή εταιριών συμφερόντων του United Group στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Alpha κάτι που προσπάθησε ο όμιλος Antenna να αποτρέψει αλλά τελικά η υπόθεση προσέκρουσε στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιτρέψει τη συμμετοχή εταιριών συνδρομητικής τηλεόρασης σε τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης.
Πέραν αυτού η ιστορία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ξεκίνησε όταν η πλευρά του Antenna έπεισε το Mega ότι αποτελεί ευκαιρία να αποκομίσουν έσοδα από την τροποποίηση της σύμβασης με τη Nova για τη τα δικαιώματα μετάδοσης μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί ήλθαν σε επικοινωνία με τη Nova και επί μήνες διαπραγματεύονταν το ποσό και τους όρους της νέας συμφωνίας.
Μετά από την πολύμηνη διαπραγμάτευση και λίγο μετά τις εκλογές είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου το ποσό που θα κατέβαλε η Nova ήταν της τάξεως των 3 εκ ευρώ το χρόνο για κάθε τηλεοπτικό σταθμό (Mega-Antenna) προκειμένου να μεταδίδει το πρόγραμμά τους αλλά και να έχει το δικαίωμα αναμετάδοσης τηλεοπτικών σειρών που περιλαμβάνονταν στην ταινιοθήκη (παλιές σειρές) των δύο τηλεοπτικών σταθμών.
Από την πλευρά της όμως η Nova έθεσε δύο προϋποθέσεις. Πρώτον να γίνει τηλεοπτική καμπάνια μέσω Nova και Antenna εναντίον της πειρατείας και να ζητηθεί το ανάλογο ποσό από την Cosmote βάσει και των συνδρομητών της Cosmote για λόγους που είχαν να κάνουν με ίσους όρους του ανταγωνισμού.

Κάπου εκεί άρχισε η πλευρά των δύο καναλιών να αντιδρά και η Nova απέσυρε την πρόταση δεδομένου ότι η πλευρά της United πιεζόμενη και σε πολιτικό επίπεδο είχε μπει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η απόσυρση της Nova από τη διαπραγμάτευση προκάλεσε εκνευρισμό στην πλευρά Μαρινάκη η οποία θεώρησε ότι η Nova τον ενέπαιξε και έτσι αποφάσισε να εξαπολύσει επίθεση την οποία ακολούθησε ο Antenna ο οποίος φαίνεται να έχει και άλλους και παρελθόν στη σχέση του με την United.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρίες του ομίλου Βαρδινογιάννη κράτησε πλήρη ουδετερότητα στον πόλεμο και το Σαββατοκύριακο μετέδωσαν ρεπορτάζ το οποίο δεν αναφερόταν στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών αλλά παρουσίαζε στοιχεία για την οικονομική υγεία που έχει ο όμιλος United και η Nova.

Επισημαίνεται πάντως ότι σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ο όμιλος ΟΤΕ δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε συζήτηση για αύξηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των τηλεοπτικών σταθμών γεγονός που σημαίνει ότι αν ξανακαθίσουν στο τραπέζι η Nova με το Mega και τον Antenna και συμφωνήσουν υπάρχει ενδεχόμενο και οι δυο τηλεοπτικοί σταθμοί να βρεθούν εκτός πλατφόρμας Cosmote TV.
Βεβαίως τα χρήματα που θα εισπράττουν από τη Nova θα είναι πολύ περισσότερο από όσα εισπράττουν σήμερα και από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες που υπολογίζονται σε 1,5 εκ ευρώ το χρόνο ετησίως για κάθε σταθμό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης