Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από την κατασκευή του EuroAsia Interconnector

Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από την κατασκευή του EuroAsia Interconnector
Mε την ηλεκτρική διασύνδεση θα μειωθεί σημαντικά το κόστος και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο

Σημαντικά και μακροχρόνια θα είναι τα οφέλη για την Κύπρο από την κατασκευή και λειτουργία του EuroAsia Interconnector, που διασυνδέει ηλεκτρικά τα εθνικά δίκτυα ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με την Ευρώπη.
Με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, που σήμερα είναι το τελευταίο απομονωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, με την ηλεκτρική διασύνδεση θα μειωθεί σημαντικά το κόστος και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και θα καταστήσει πιο ανταγωνιστική την κυπριακή οικονομία.
Η Κύπρος αποκτά αξιόπιστη και πράσινη ηλεκτροδότηση με περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διασυνδέεται με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, το 2029, η Κύπρος τερματίζει την ενεργειακή της απομόνωση και διασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια ως πλήρες μέλος του ενεργειακού δικτύου της Ευρώπης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, θα είναι ο πρώτος ηλεκτρικός διάδρομος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η μεγαλύτερη διασύνδεση στον κόσμο που ανέρχεται στα 890 χιλιόμετρα και η βαθύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στα 3,000 μέτρα.

Επίσης ο EuroAsia Interconnector:

- Θα προσφέρει αδιάλειπτη αμφίδρομη ροή ενέργειας, ανάπτυξη των ΑΠΕ και μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.

- Θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

- Θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακά πράσινη και αναπτυξιακή, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Η EuroAsia Interconnector έχει εξασφαλίσει χορηγία 658 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαική Ένωση,  η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη χορηγία που εξασφάλισε έργο στην Κύπρο. Και επισπρόσθετη χορηγία 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμεία Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector στηρίζεται διαχρονικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ. Με την ελεκτρική διασύνδεση να βρίσκεται σε πορεία έναρξης υλοποίησης, ένα όραμα δεκαετιών για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ευρώπη και την περιοχή μας γίνεται πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης