Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αποθήκευσης ενέργειας με τη συμβολή της Sunlight Group

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αποθήκευσης ενέργειας με τη συμβολή της Sunlight Group

Το μπαράζ εξαγορών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό έχουν καταστήσει τον Όμιλο υπολογίσιμη δύναμη σε διεθνές επίπεδο

Το «στοίχημα» για την εξασφάλιση μιας θέσης μεταξύ των κορυφαίων δυνάμεων στη παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας φαίνεται να κερδίζει η Ελλάδα, η οποία αποκτά σταδιακά σημαίνοντα ρόλο στο συγκεκριμένο κλάδο αιχμής.
Τη στιγμή που οι επιχειρηματικοί κολοσσοί δίνουν μάχη για να αναδειχτούν στην ελίτ της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας, η ελληνική εταιρία Sunlight Group –λειτουργώντας επί της ουσίας ως εμπροσθοφυλακή της χώρας μας σ’ αυτή την προσπάθεια– έχει εξελιχθεί σε πολυεθνικό «παίκτη» με καινοτομία made in Greece και «χτυπά» με αξιώσεις τον διεθνή ανταγωνισμό. Με μια σειρά στρατηγικών ενεργειών και επενδυτικών κινήσεων, η Sunlight Group που αποτελεί μέλος του επενδυτικού ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αποκτά σταδιακά ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας.
Σταθερά τα τελευταία χρόνια η Sunlight χτίζει συστηματικά αυτό το προφίλ, μέσα από ένα επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα δίνει έμφαση σε στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Πιο πρόσφατη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ενίσχυση μέσω εξαγορών αποτελεί η απόκτηση του 100% της γερμανικής Triathlon Holding, συμφωνία η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξαγοράς που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 με την ανακοίνωση απόκτησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon.
Με τις κινήσεις αυτές, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι η Sunlight έχει πραγματικά σπάσει ρεκόρ!

Επτά εξαγορές σε μόλις ενάμισι έτος

Μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, από τα τέλη του 2021 έως τα μέσα του 2023, η Sunlight Group ολοκλήρωσε επτά εξαγορές, εκ των οποίων οι δύο εντός της χώρας μας και πέντε εκτός των ελληνικών συνόρων. Το μπαράζ των εξαγορών επιβεβαιώνει με τον πιο ισχυρό τρόπο τον πολυεθνικό χαρακτήρα της εταιρείας που ήδη μετρά εγκαταστάσεις σε 14 χώρες και 4 ηπείρους, απασχολώντας συνολικά 3.200 εργαζόμενους.
Οι εξαγορές εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της Sunlight Group να καταστεί παγκόσμια δύναμη στον χώρο των μπαταριών και της αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος που ευθυγραμμίζεται με την εθνική προσπάθεια να εξελιχθεί η Ελλάδα σε υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Εξίσου σημαντικός στόχος είναι και η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής – η διαχείριση δηλαδή του συνόλου της αλυσίδας αξίας της μπαταρίας εξ ολοκλήρου εσωτερικά, από τον Όμιλο και τις θυγατρικές του. Από την πρώτη ύλη, στα εξαρτήματα και απάρτια, στα στοιχεία της μπαταρίας, στα ηλεκτρονικά και στους φορτιστές.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το επενδυτικό αυτό κρεσέντο να συνεχιστεί, πάντα μέσα από στοχευμένες εξαγορές που αναβαθμίζουν το προφίλ της Sunlight Group και διευρύνουν το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας, εφόσον προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν σχετικές συμφωνίες.

Ενίσχυση με στόχο και σχέδιο

Κάθε μία από αυτές τις επτά εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες συμβάλλει στη στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, να ενδυναμώσει τον διεθνή της ρόλο, και να διευρύνει ή να εδραιώσει περαιτέρω τη γεωγραφική της εξάπλωση. Παράλληλα, οι εξαγορές ευθυγραμμίζονται με το στόχο της καθετοποίησης στην παραγωγή των μπαταριών ιόντων λιθίου, αλλά και της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων, διανομής και παροχής υπηρεσιών. Επισημαίνεται δε πως ο στόχος αυτός έχει εν πολλοίς επιτευχθεί στα προϊόντα μολύβδου-οξέος.
Ταυτόχρονα, οι εξαγορές διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Sunlight, ενισχύουν την τεχνολογική της υπεροπλία και θωρακίζουν περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα, η εξασφάλιση της οποίας συνιστά σημείο-κλειδί αν αναλογιστεί κανείς τα όσα αντιμετώπισε η παγκόσμια αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εξαγορά της Sunlight Technosystems με έδρα το Κιλκίς και της Netelco από το Λαμπρινό της Ξάνθης κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού εξασφαλίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Sunlight σε μεταλλικά και πλαστικά κιβώτια, απάρτια, και άλλα εξαρτήματα μπαταριών. Την ίδια στιγμή, στην ενίσχυση της καθετοποίησης στην παραγωγή των μπαταριών στοχεύει η εξαγορά της PBM που λειτουργεί δύο μονάδες παραγωγής στην Ιταλία και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή φορτιστών.
2.PNG
Εξαγορά της PBM

Το στόχο της συνεχούς επέκτασης του δικτύου πωλήσεων και υπηρεσιών, από την άλλη, εξυπηρετεί η εξαγορά της A. Müller που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια στο χονδρεμπόριο μπαταριών, με παρουσία σε πέντε αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Επιπρόσθετα, μέσω της εξαγοράς της ισραηλινής IIB (Israeli Industrial Batteries), μακρόχρονο συνεργάτη της Sunlight Group, η εταιρεία εδραιώνει την παρουσία της στην αναπτυσσόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Στο ίδιο πλαίσιο δε, εντάσσεται και η συμφωνία με την πορτογαλική Logbatind. Μέσω της εξαγοράς αυτής, η Sunlight Group επεκτείνει περαιτέρω την εμπορική δραστηριότητά της στην ιβηρική χερσόνησο, όπου δραστηριοποιείται ήδη μέσω της θυγατρικής της, Sunlight Baterías España.
3.PNG
Eξαγορά της A. Müller

4.PNGΕξαγορά της ΙΙΒ

«Πρωταθλητής» στον κλάδο των βιομηχανικών μπαταριών με την εξαγορά της
Triathlon

5.PNG
Εξαγορά της Triathlon

Η σημαντικότερη ενδεχομένως από τις κινήσεις εξαγορών είναι η απόκτηση της γερμανικής Triathlon. Μία συμφωνία, η οποία επαναπροσδιορίζει το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου οξέος και ιόντων λιθίου. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, στα μέσα Ιουλίου, σε συνέχεια μίας διαδικασίας εξαγοράς που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2022 για να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η ελληνική πολυεθνική απέκτησε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon.
Με την συμφωνία πλήρους εξαγοράς οι δύο οργανισμοί ενοποιούνται σε έναν Όμιλο «πρωταθλητή» του κλάδου όπου δραστηριοποιούνται, δηλαδή τις μπαταρίες βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τα οχήματα της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (περονοφόρα, ανυψωτικά, κλπ) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
«Έχουμε στόχο να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τα μερίδια αγοράς μας στην τεχνολογία μολύβδου-οξέος και να εδραιωθούμε ως ολοκληρωμένοι προμηθευτές προϊόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπισάλας, συνοψίζοντας τη στρατηγική που εξυπηρετούν οι δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας.
Πλέον, η ενιαία και ισχυροποιημένη Sunlight Group είναι εξαιρετικά τοποθετημένη στην παγκόσμια αγορά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί συνολικά 15 παραγωγικές μονάδες.
Και ταυτόχρονα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της ώστε να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας, επί ευρωπαϊκού εδάφους, Gigafactory δυναμικότητας 20GWh για την παραγωγή στοιχείων λιθίου – αποκλειστικά για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, υλοποιείται ήδη με την εγκατάσταση Πιλοτικής Γραμμής για την παραγωγή στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Όλβιο Ξάνθης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης