Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Austriacard: Αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διάθεση δωρεάν μετοχών

Austriacard: Αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διάθεση δωρεάν μετοχών
Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αυξηθεί
Σχετικά Άρθρα
Η AUSTRIACARD HOLDINGS ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια και των από 31.5.2023 και 3.7.2023 Ανακοινώσεων, ότι η ετήσια γενική συνέλευση της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023 αποφάσισε (Θέμα 8ο) τη μετατροπή των μετοχών της Εταιρείας, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν με ονομαστική αξία σε μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 18.176.934 ευρώ από 18.176.934 ευρώ σε 36.353.868 ευρώ από εταιρικά κεφάλαια με μετατροπή μέρους ίσου με 18.176.934 ευρώ από τα πρόσθετα καταβληθέντα ίδια κεφάλαια (appropriated additional paid-in capital) σε μετοχικό κεφάλαιο (ονομαστική αύξηση κεφαλαίου) και την έκδοση επιπρόσθετων (δωρεάν) μετοχών σε αναλογία 1:1.

Η απόφαση της Γενικής συνέλευσης έχει ως εξής:

«α. Οι μετοχές της Εταιρείας μετατρέπονται από μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ η κάθε μία σε μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας, κάθε μία από τις οποίες συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο στον ίδιο βαθμό.

β. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αυξηθεί από το ποσό των 18.176.934 ευρώ που είναι σήμερα κατά 18.176.934 ευρώ στο ποσό των 36.353.868 ευρώ από εταιρικά κεφάλαια με τη μετατροπή μέρους ίσου με 18.176.934 ευρώ από τα πρόσθετα καταβληθέντα ίδια κεφάλαια (appropriated additional paidin capital), όπως αυτά εμφανίζονται στην ετήσια οικονομική κατάσταση της 31ης Δεκεμβρίου 2022 (ονομαστική αύξηση κεφαλαίου) και με την έκδοση 18.176.934 νέων μετοχών (εφεξής: μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας), αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εκδοθεισών μετοχών (εφεξής: μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας) από 18.176.934 που είναι σήμερα σε 36.353.868.

γ. Στο πλαίσιο αυτό, το καταστατικό της Εταιρείας τροποποιείται στα άρθρα 4.1, 4.2, 4.9 και 8.5.1 ως εξής:

4.1. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 36.353.868 ευρώ (τριάντα έξι εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσια εξήντα οκτώ ευρώ).

4.2. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε 36.353.868 (τριάντα έξι εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσιες εξήντα οκτώ) μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας, κάθε μια από τις οποίες συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο στον ίδιο βαθμό.

4.9. Εγκεκριμένο κεφάλαιο

Το Συμβούλιο Διοίκησης εξουσιοδοτείται να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο με έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2027 - επίσης σε πολλές δόσεις - κατά ποσό έως 8.431.033 ευρώ (οκτώ εκατομμύρια τετρακόσιες τριάντα μία χιλιάδες ευρώ και τριάντα τρία λεπτών του ευρώ) με έκδοση μέχρι 8.431.033 (οκτώ εκατομμυρίων τετρακοσίων τριάντα μίας χιλιάδων τριάντα τριών) μετοχών άνευ ονομαστικής αξίας με δικαίωμα ψήφου έναντι εισφορών σε μετρητά ή/και σε είδος, όπου η τιμή έκδοσης και οι όροι έκδοσης καθορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης με την έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Διοίκησης εξουσιοδοτείται με την έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου να αποκλείσει πλήρως ή εν μέρει τα δικαιώματα εγγραφής των μετόχων (εξαίρεση του δικαιώματος εγγραφής) (i) εάν η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιηθεί έναντι εισφοράς μετρητών και το συνολικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας που αντιπροσωπεύεται από τις μετοχές που εκδίδονται έναντι εισφοράς μετρητών με την εξαίρεση του δικαιώματος εγγραφής δεν υπερβαίνει το 10% (δέκα τοις εκατό) του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το χρόνο χορήγησης της εξουσιοδότησης, (ii) εάν η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται έναντι εισφοράς σε είδος, ή (iii) για τον διακανονισμό κλασματικών ποσών.

8.5.1. Κάθε μετοχή άνευ ονομαστικής αξίας χορηγεί μία ψήφο.» Η αύξηση κεφαλαίου από εταιρικά κεφάλαια με την έκδοση νέων μετοχών εξυπηρετεί την αύξηση της ρευστότητας και διευκολύνει την εμπορευσιμότητα των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Βιέννης ("VSE") και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ("ATHEX").

Η μετατροπή των μετοχών της Εταιρείας από μετοχές με ονομαστική αξία σε μετοχές άνευ ονομαστικής αξίας θα διευκολύνει μελλοντικά κεφαλαιακά μέτρα. Περαιτέρω, είναι σταθερή πρακτική της αγοράς στην Αυστρία ότι οι εισηγμένες εταιρείες εκδίδουν μετοχές χωρίς ονομαστική αξία. Η συμμετοχή των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, η μεταξύ τους σχέση και τα συναφή δικαιώματά τους παραμένουν ανεπηρέαστα.

Κάθε μετοχή της Eταιρείας θα αντιπροσωπεύει 1 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και πριν. Δεδομένου ότι η αύξηση κεφαλαίου από εταιρικά κεφάλαια και η έκδοση νέων (δωρεάν) μετοχών σε αναλογία 1:1 θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αριθμού των μετοχών, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί πραγματική εισφορά κεφαλαίου, αναμένεται αντίστοιχη μείωση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής στην ίδια αναλογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης