Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΚ Τέρνα: Ανασυγκροτήθηκε το Δοικητικό Συμβούλιο - Αντιπρόεδρος ο κ. Καπράλος

ΓΕΚ Τέρνα: Ανασυγκροτήθηκε το Δοικητικό Συμβούλιο - Αντιπρόεδρος ο κ. Καπράλος
Ανασυγκροτημένο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και νέα εκτελεστική επιτροπή όρισε η ΓΕΚ Τέρνα
Το ανασυγκροτημένο Διοκητικό της Συμβούλιο με τις νέες αναθέσεις των αρμοδιοτήτων ανακοίνωσε η ΓΕΚ Τέρνα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας:
«Στην Αθήνα σήμερα την 28η Ιουλίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, συνήλθε στα γραφεία της Εταιρείας που βρίσκονται στη λεωφ. Μεσογείων αρ. 85, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών», σε νόμιμη συνεδρίαση.
Παρόντες:

Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
Απόστολος Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος, Mη Εκτελεστικό Μέλος
Γουρζής Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
Λαζαρίδου Πηνελόπη, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
Μπενόπουλος Άγγελος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
Αντωνάκος Δημήτριος, Εκτελεστικό Μέλος
Λάμπρου Κωνσταντίνος, Εκτελεστικό Μέλος
Μουστάκας Εμμανουήλ, Εκτελεστικό Μέλος
Σουρέτης Πέτρος, Εκτελεστικό Μέλος
Δημήτριος Αφεντούλης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
Gagik, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
Δια της κας Δεληκούρα
Δεληκούρα Αικατερίνη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
Καπράλος Σπυρίδων, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
Σκορδάς Αθανάσιος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
Στάικου Σοφία, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
Δια του κου Καπράλου
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία, άρχισε η συνεδρίαση και συζήτηση των ακόλουθων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο:
---------------------

ΘΕΜΑ 2ο: Ανασυγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου & Επιτροπών, Σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής - Ορισμός εκπροσώπων της Εταιρείας και Νέα ανάθεση αρμοδιοτήτων
Τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Περιστέρης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι στις 29.06.2023 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης 3670389, η με αριθ. πρωτ. 2989144ΑΠ/29.06.2023 απόφαση του Γ.Ε.ΜΗ., με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του άρθρου 17 του καταστατικού Εταιρείας, σύμφωνα με την από 20.06.2023 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, ώστε πλέον προβλέπονται τρεις θέσεις εντεταλμένων συμβούλων στο Δ.Σ., αντί για δύο, και προτείνει όπως το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος κ. Καπράλος Σπυρίδων εκλεγεί ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ και ο σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ κ. Πέτρος Σουρέτης εκλεγεί ως Εντεταλμένος Σύμβουλος της Εταιρείας. Επίσης, προτείνει ο σύμβουλος κ. Δημήτριος Αντωνάκος να καταστεί μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ιδιότητα που συνάδει περισσότερο με την ιδιότητά του ως Υπεύθυνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Υπεύθυνου Διαχείρισης Κινδύνων της Εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Περιστέρη και κατόπιν των ανωτέρω η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι η εξής:
1. Περιστέρης Γεώργιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
2. Καπράλος Σπυρίδων, Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος,
Επικεφαλής Ανεξαρτήτων Μελών
3. Ταμβακάκης Απόστολος, Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
4. Γουρζής Μιχαήλ, Εκτελεστικό Μέλος
5. Λαζαρίδου Πηνελόπη, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
6. Μπενόπουλος Άγγελος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
7. Σουρέτης Πέτρος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
8. Λάμπρου Κωνσταντίνος, Εκτελεστικό Μέλος
9. Μουστάκας Εμμανουήλ, Εκτελεστικό Μέλος
10. Αντωνάκος Δημήτριος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
11. Αφεντούλης Δημήτριος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
12. Δεληκούρα Αικατερίνη, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό μέλος
13. Σκορδάς Αθανάσιος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό μέλος
14. Στάικου Σοφία, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό μέλος
15. Gagik Apkarian Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό μέλος
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης ο οποίος εξήγησε ότι για την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την σύμπτυξη της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και της Επιτροπής Αποδοχών σε μία ενιαία επιτροπή με τα ακόλουθα, προταθέντα από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, μέλη:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
1. Σπυρίδων Καπράλος. Προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
2. Απόστολος Ταμβακάκης
3. Σοφία Στάικου
4. Κατερίνα Δεληκούρα
5. Αθανάσιος Σκορδάς
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχεται την ανωτέρω εισήγηση και αποφασίζει ομόφωνα την σύσταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και της Επιτροπής Αποδοχών, σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης προτείνει, πλέον των υποχρεωτικών εκ του νόμου Επιτροπών, την επανασύσταση των προαιρετικών Επιτροπών που συνεπικουρούν το Διοικητικό Συμβούλιο στο έργο του και συγκεκριμένα την Επενδυτική Επιτροπή, την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, την Επιτροπή ESG και την Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης με την ακόλουθη σύνθεση:
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Γεώργιος Περδικάρης, μη μέλος του Δ.Σ. Προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
2. Πηνελόπη Λαζαρίδου
3. Εμμανουήλ Μουστάκας
4. Πέτρος Σουρέτης
5. Απόστολος Ταμβακάκης
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
1. Γεώργιος Περιστέρης. Προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
2. Γεώργιος Περδικάρης, μη μέλος του Δ.Σ. Αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.
3. Σπυρίδων Καπράλος
4. Εμμανουήλ Μουστάκας
5. Απόστολος Ταμβακάκης
6. Δημήτριος Αφεντούλης
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ESG (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)
1. Σοφία Στάικου. Προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
2. Αικατερίνη Δεληκούρα
3. Κων/νος Λάμπρου
4. Πηνελόπη Λαζαρίδου
5. Δήμητρα Χατζηαρσενίου
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
1. Αθανάσιος Σκορδάς. Προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Αικατερίνη Δεληκούρα
3. Δημήτριος Αντωνάκος
4. Δήμητρα Χατζηαρσενίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχεται την ανωτέρω εισήγηση στο σύνολό της και αποφασίζει την προσαρμογή των Κανονισμών Λειτουργίας κάθε Επιτροπής και εντέλλεται την Υπεύθυνη Εταιρικής Διακυβέρνησης, κα Χατζηαρσενίου, να επιμεληθεί της σχετικής προσαρμογής των Κανονισμών Λειτουργίας.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Περιστέρης ενημέρωσε τα μέλη ότι μετά την καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης 3670389, της με αριθ. πρωτ. 2989144ΑΠ/29.06.2023 απόφασης του Γ.Ε.ΜΗ., με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του άρθρου 17 του Καταστατικού της Εταιρείας, με την
προσθήκη νέας παραγράφου (β) που προβλέπει την δυνατότητα σύστασης Εκτελεστικής Επιτροπή, προτείνεται για την εύρυθμη και αποδοτικότερη λειτουργία της Εταιρείας η σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από έξι (6) ανώτατα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή προτείνεται:

- Να απαρτίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Γεώργιο Περιστέρη, τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Εμμανουήλ Μουστάκα, Άγγελο Μπενόπουλο, Πέτρο Σουρέτη και την κα. Πηνελόπη Λαζαρίδου, καθώς και από τον κ. Γεώργιο Περδικάρη, Σύμβουλο Διοίκησης, με διοικητικές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες εφαρμογής της στρατηγικής της Εταιρείας.
- Να συνέρχεται όποτε απαιτείται, με πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον εκάστοτε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας. Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει έγκυρα εφόσον σε αυτή παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται τουλάχιστον πέντε από τα έξι μέλη της, ενώ οι αποφάσεις της λαμβάνονται πάντα με ομοφωνία. Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ομοφωνία, το θέμα παραπέμπεται στο Διοικητικό Συμβούλιο προς λήψη απόφασης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή υποστηρίζεται στο έργο της από τον Εταιρικό Γραμματέα, λειτουργεί με βάση Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας που υιοθετεί από απόφασή της και υποβάλλει έκθεση προς το Διοικητικό Συμβούλιο σε τριμηνιαία βάση με τα πεπραγμένα της. Είναι αρμόδια για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Εταιρείας, ο οποίος καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή έχει τις ακόλουθες εξουσίες και αρμοδιότητες:
• Την διαχείριση των καθημερινών εργασιών της Εταιρείας.
• Την εκπροσώπηση δικαστικά και εξώδικα της Εταιρείας, με δυνατότητα περαιτέρω εξουσιοδότησης τρίτων προσώπων, γενικά ή για συγκεκριμένες πράξεις.
• Την απόκτηση, σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί κινητών (εξαιρουμένων κινητών αξιών) και ενοχικών ή εμπράγματων δικαιωμάτων σε κινητά και ακίνητα με αντάλλαγμα έως του ποσού των ευρώ Είκοσι Εκατομμυρίων (€ 20.000.000) ανά σύμβαση.
• Την έγκριση απόκτησης, σύστασης ή μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί κινητών (εξαιρουμένων κινητών αξιών) από ή σε θυγατρικές εταιρείες και ενοχικών ή εμπράγματων δικαιωμάτων σε κινητά και ακίνητα θυγατρικών εταιρειών.
• Την παροχή πιστώσεων, εγγυήσεων ή χρηματοδοτικής υποστήριξης σε εταιρείες που ενοποιούνται με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. μέχρι του ποσού των ευρώ Είκοσι Εκατομμυρίων (€ 20.000.000) ανά περίπτωση.
• Την ανάληψη ή ανάθεση καθώς και την λύση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με αντάλλαγμα έως πέντε εκατομμύρια ευρώ (€ 5.000.000) ανά σύμβαση. Σε περίπτωση διαρκώς συμβάσεων, το ποσό αυτό υπολογίζεται σε ετήσια βάση.
• Την συμμετοχή σε διαγωνισμούς, δημοσίους ή ιδιωτικούς, ΣΔΙΤ ή/και παραχωρήσεων, καθώς και σε δημόσιες ή ιδιωτικές, μειοδοτικές ή πλειοδοτικές δημοπρασίες, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.
• Την παροχή Τεχνικής και Επαγγελματικής Ικανότητας σε άλλα νομικά πρόσωπο για συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίους ή ιδιωτικούς, ΣΔΙΤ ή/και παραχωρήσεων, καθώς και σε δημόσιες ή ιδιωτικές, μειοδοτικές ή πλειοδοτικές δημοπρασίες, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.
• Χορηγίες ή δωρεές υπέρ τρίτων μέχρι του ποσού των ευρώ Πενήντα Χιλιάδων (€ 50.000) ανά περίπτωση.
• Την έναρξη/κατάργηση εργοταξίων, υποκαταστημάτων ή άλλων εγκαταστάσεων της Εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Την απόκτηση ή μεταβίβαση κάθε είδους οχημάτων ή μηχανημάτων έργων είτε κατά κυριότητα είτε μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
• Το άνοιγμα ή κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς την πρόταση αυτή του κ. Περιστέρη και τάχθηκαν υπέρ αυτής, καθώς όλα τα μέλη ήταν της άποψης ότι η Εκτελεστική Επιτροπή αφ’ενός θα ελαφρύνει τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου από τις καθημερινές λειτουργίες της Εταιρείας, ώστε το Δ.Σ. να επικεντρώνεται στον στρατηγικό και καθοδηγητικό του ρόλο και αφ’ ετέρου, ως συλλογικό όργανο, η Εκτελεστική Επιτροπή θα εξετάζει από κοινού και θα αποφασίζει ομόφωνα επί των θεμάτων αρμοδιότητάς της, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις της να έχουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας και ορθής κρίσης.
Μετά τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε στο σύνολό της την ανωτέρω εισήγηση και αποφάσισε την σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής της Εταιρείας με την σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες που προεκτέθηκαν.
Αποσκοπώντας στην διαρκή βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Εταιρείας και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάλογα με την εμπειρία και δεξιότητες καθενός, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Περιστέρης προτείνει την δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, στην οποία θα προΐσταται ο νέος Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Πέτρος Σουρέτης και στην οποία θα υπάγεται η Διεύθυνση Ανάπτυξης Έργων Ακίνητης Περιουσίας και η Διεύθυνση Εποπτείας/Λειτουργίας θυγατρικών/συμμετοχών (πλην θυγατρικών με αυτοτελή οργανωτική δομή όπως π.χ. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΤΕΡΝΑ, ΗΡΩΝ κλπ), όπου θα υπάγεται ο Τομέας Ψηφιακής Τεχνολογίας/ΙοΤ, ο Τομέας Υπηρεσιών και ο Τομέας Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Επίσης, ο κ. Περιστέρης λόγω του διαρκώς διευρυνόμενου αντικειμένου και της σημασίας των θεμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG) καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, προτείνει όπως η Διεύθυνση αυτή αναβαθμιστεί σε Γενική Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης, της οποίας θα προΐσταται το εκτελεστικό
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Λάμπρου, και στην οποία θα υπάγεται το Γραφείο Τύπου, η Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων , όπου ανήκουν το Τμήμα Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, στην οποία θα υπάγεται το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων (Digital & Social Media) και το Τμήμα Εσωτερικής Επικοινωνίας, καθώς και η Διεύθυνση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το Δ.Σ. εγκρίνει την αναθεώρηση του Οργανογράμματος της Εταιρείας και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας, σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, ενώ το Οργανόγραμμα και ο τρόπος λειτουργίας της νέας Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων θα εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης