Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Μυτιληναίος, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Imerys Βωξίτες - Το τίμημα καθορίστηκε στα 10 εκατ ευρώ

Ο Μυτιληναίος, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Imerys Βωξίτες - Το τίμημα καθορίστηκε στα 10 εκατ ευρώ
Πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής και αύξηση της δυναμικότητας σε Αλουμίνιο και Αλουμίνα
Σχετικά Άρθρα
Έκλεισε το deal της εξαγοράς της Imerys βωξίτες από την Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, το τίμημα εξαγοράς ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη εταιρεία πρόκειται να καθετοποιήσει και να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της τόσο σε πρωτόχυτο αλουμίνιο όσο και σε αλουμίνα και επιλύει το θέμα προμήθειας
Τις διαπραγματεύσεις με τον Γαλλικό όμιλο Imerys είχε επιβεβαιώσει με ανακοίνωση της στα τέλη Αυγούστου η εισηγμένη εταιρεία.
Με την εξαγορά, η Μυτιληναίος θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο της παραγωγής βωξίτη και θα αυξήσει σημαντικά την δυναμικότητα παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας. Σήμερα, η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής αλουμινίου της Μυτιληναίος είναι 190.000 τόνοι και αλουμίνας 860.000.
Το 2022, ο κλάδος μεταλουργίας της Μυτιληναίος πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 817 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 270 εκατ. ευρώ.
Με την εξαγορά της Imerys, ο κλάδος μεταλλουργίας αλλάζει επίπεδο, δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος (σ.σ Δελφοί Δίστομον ) ενώ η εισηγμένη αναμένεται να προχωρήσει και στην δέσμευση της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραγωγή του ορυκτού γαλλίου σε δυο χρόνια.

Πως κέρδισε την διένεξη με τον γαλλικό όμιλο

Η Imerys Bωξίτες (πρώην Ελμιν Βωξίτες) μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τον βασικό προμηθευτή βωξίτη για την Αλουμίνιον της Ελλάδος με παραγωγή 700.000 τόνων ετησίως, εκ των οποίων περί το 60% κατευθύνεται στην εισηγμένη ενω το 40% αγόραζε η μητρική εταιρεία Imerys.
Τον Ιανουάριο του 2023, με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιβλήθηκε πρόστιμο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στις Ιmerys Βωξίτες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά με υπερτιμολογήσεις στην προμήθεια βωξίτη.
Η Imerys είχε σταματήσει την προμήθεια βωξίτη προς την εισηγμένη και ύστερα από καταγγελίες της Μυτιληναίος υποχρεώθηκε με απόφαση δικαστηρίου να συνεχίσει την προμήθεια βωξίτη με χαμηλότερες τιμές.
Το 2021 ο κύκλος εργασιών της Imerys Βωξίτες ανήλθε σε 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι 43,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 19,5% εξαιτίας της διακοπής προμήθειας με την Μυτιληναίος, όπως συνέβη και την χρήση του 2020.
Τα κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι -11, 6 εκατ. ευρώ.
Το τελικό αποτέλεσμα για το 2021 ήταν ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα 9 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης