Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΛΠ: Πώς αύξησε τα καθαρά κέρδη κατά 50% - Επιτόκια έως 3,2% για προθεσμιακές καταθέσεις 96 εκατ. ευρώ

ΟΛΠ: Πώς αύξησε τα καθαρά κέρδη κατά 50% - Επιτόκια έως 3,2% για προθεσμιακές καταθέσεις 96 εκατ. ευρώ
Ο ΟΛΠ πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο τις υψηλότερες ιστορικά αποδόσεις με άνοδο των καθαρών κερδών σχεδόν 50% στα 38,7 εκατ. ευρώ από 25,9 εκατ. ευρώ
Όσο προστίθενται οι νέες επενδύσεις στα εμπορευματοκιβώτια, στη κρουαζιέρα και η Cosco εκμεταλλεύεται την θέση του λιμανιού του Πειραιά τόσο περισσότερο αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του ο ΟΛΠ σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας.
Παράλληλα, ο ΟΛΠ εκμεταλλεύεται άριστα τις προθεσμιακές με επιτόκια έως 3,2% , ενω πληρώνεται για τις απαιτήσεις του από τους πελάτες εντός 10 ημέρων !!
Όπως θα δούμε, με τη νέα αύξηση κερδοφορίας προωνίζεται αυξημένο μέρισμα.
Μέσα σ ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον για την διακίνηση φορτίων λόγω των επιτοκίων και του πληθωρισμού, το λιμάνι του Πειραιά αύξησε κατά 60% τα έσοδα από τον τομέα της κρουαζιέρας και κατά 10% τα έσοδα από τον τομέα των αυτοκινήτων.
Με αποτέλεσμα, ο ΟΛΠ πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο τις υψηλότερες ιστορικά αποδόσεις με άνοδο των καθαρών κερδών σχεδόν 50% στα 38,7 εκατ. ευρώ από 25,9 εκατ. ευρώ.
Για ολόκληρη την χρήση του 2022, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 52,9 εκατ. ευρώ Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ έχει ήδη διανείμει μέρισμα 26 εκατ. ευρώ ή 1,040 ευρώ ανά μετοχή.
Η άνοδος, όπως θα δούμε, καταγράφεται με άνοδο της κίνησης των εμπορευματοκιβωτίων και στις τρείς προβλήτες, αλλά και σ όλες τις δραστηριότητες αφού στον τομέα της κρουαζιέρας διακινήθηκαν διπλάσιοι επιβάτες.
Τα συνολικά έσοδα του α΄ εξαμήνου ανήλθαν σε 102,4 εκατ. ευρώ όπου σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 93,1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 10,0%. H μεταβολή αυτή, οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τομέα κρουαζιέρας, των εσόδων του τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, των εσόδων του τομέα αυτοκινήτων και των εσόδων του τομέα ακτοπλοΐας κατά 60,4 %, 10,7%, 10,2% και 9,3% αντίστοιχα.

Έναρξη παροχής νέας υπηρεσίας μεταφοράς αυτοκινήτων από την Κίνα πρός όλες τις ηπείρους

Το πρώτο εξάμηνο ο ΟΛΠ εγκαινίασε την παροχή νέας υπηρεσίας μεταφοράς αυτοκινήτων από κοινού με την COSCO SHIPPING SPECIALIZED CARRIERS CO., LTD, που αξιοποιεί το πλεονέκτημα της θέσης του λιμένα Πειραιά και προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς οχημάτων με πλοία πολλαπλών χρήσεων, έχοντας στόχο την παροχή υπηρεσιών logistics αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας.
Η νέα υπηρεσία αφορά τη μεταφορά σε ειδικά κοντέινερ, χωρητικότητας 3 οχημάτων, που ονομάζεται Flat Rack, εξοπλισμένα με ενσωματωμένες ράμπες για ευκολότερη μεταφορά και τοποθέτηση των οχημάτων.
Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες μεταφοράς οχημάτων έχουν πιστοποιηθεί και επιτρέπουν την καθ’ ύψος στοιβασία οχημάτων σε τρία επίπεδα.

Θετικές ταμειακές ροές – επιτόκια έως 3,2 % για προθεσμιακές 96 εκατ. ευρώ

Η δυναμική του ΟΛΠ αποτυπώνεται στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες καθώς ανήλθαν σε 58,4 εκατ. ευρώ
έναντι 50,4 εκατ. ευρώ του 2022. Οι καθαρές ταμειακές ροές – μετά την πληρωμή τόκων και φόρων 10,2 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 19,5 εκατ.
ευρώ από 39,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικό στοιχείο είναι, όπως προαναφέρθηκε είναι η αποπληρωμή των απαιτήσεων του εντός 10 ημερών ( συνολικά 68,2 εκατ. ευρώ ενώ το 42% των απαιτήσεων αφορά ένα πελάτη ( Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων ΑΕ ) Ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 23,6 εκατ. ευρώ ή 5,1% σε 235 εκατ. ευρώ.
Eκτός από την αποπληρωμή δανείων και υποχρεώσεων, ο ΟΛΠ εκμεταλλεύθηκε τα ταμειακά του διαθέσιμα (173 εκατ. ευρώ ) σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια 2,6 - 3,2% με συνέπεια την αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων με τόκους 494 χιλ. ευρώ με κεφάλαιο 96 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διαθέτει και 77 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς όψεως.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης