Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Performance: Ρεκόρ αύξησης τζίρου 40% - Άνοδος κατά 2.534% στις ταμειακές ροές

Performance: Ρεκόρ αύξησης τζίρου 40% - Άνοδος κατά 2.534% στις ταμειακές ροές
Στόχος της Performance είναι η αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων
Σχετικά Άρθρα
Σημάδια οργανικής ανάπτυξης καταγράφει η Performance στην Εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών.
Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα (καθαρά κέρδη) της εταιρείας Πληροφορικής Performance να παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή περίοδο, ωστόσο η εισηγμένη αύξησε τον τζίρο της κατά 40% (24,4 εκατ. ευρώ) και τα μικτά της κέρδη κατά 20% σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ.
Η εισηγμένη αν και δεν έχει διευκρινίσει πρός τους επενδυτές πως στοχεύει να πραγματοποιήσει την μετάταξη στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών ( αύξηση κεφαλαίου – πώληση υφιστάμενων μετοχών ) εμφάνισε στην λογιστική κατάσταση εξαμήνου μια τεράστια άνοδο των λειτουργικών ταμειακών ροών καθώς αυξήθηκαν κατά 2534% στα 2,1 εκατ. ευρώ από 82 χιλ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η άνοδος σε σύγκριση οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους (μείωση απαιτήσεων), η άνοδος των ταμειακών ροών είναι θετική για μια εταιρεία όπως η Performance η οποία παρουσιάζει αρνητικό καθαρό δανεισμό 6,4 εκατ. Ευρώ.
Εφόσον η Performance συνεχίσει να επαναλαμβάνει αυτές τις θετικές ταμειακές ροές, τότε τα κέρδη θα εμφανίσουν σημαντική άνοδο λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων (8 εκατ. ευρώ) και του χαμηλού δανεισμού (1,9 εκατ. ευρώ).
Τα δε ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν οριακά εξαιτίας της αύξησης των λειτουργικών εξόδων καθώς ενίσχυθηκε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό).
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αυτές σε ανθρώπινο δυναμικό, επέφεραν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που παρέμειναν σταθερές στο υψηλότερο αυτό επίπεδο στο πρώτο εξάμηνο 2023.
Η εταιρεία συνεχίζει να μην κεφαλαιοποιεί δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, που βαρύνουν εξ ολοκλήρου την εκάστοτε χρήση. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά κέρδη ( EBITDA ) παρουσίασαν μικρή αύξηση 6,8% για την Εταιρεία έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Σε ενοποιημένη βάση η αύξηση ήταν 0,6% ( Ιστορικά, και λόγω της φύσης εργασιών της Adaptera, η συμβολή της εν λόγω θυγατρικής στο ενοποιημένο EBITDA επιτυγχάνεται κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους

Στόχος τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από Cloud και managed servises

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, η τάση στην αγορά πληροφορικής είναι η μείωση στα έσοδα από one- off λύσεις, ιδιαίτερα στα συστήματα υλικού ( hardware ) ενώ αντίθετα αυξάνονται σταδιακά τα έσοδα - από υπηρεσίες Cloud και managed Services, συνδρομές software – και κατανέμονται πιο ομοιόμορφα εντός της κάθε χρήσης.
Στόχος της Performance είναι η αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων τα οποία δημιουργούνται μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών
Η αύξηση των εσόδων από τις υπηρεσίες επιτρέπει σύμφωνα με την εταιρεία αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές για την κλιμάκωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση του αριθμού πελατών που εξυπηρετούνται, που με τη σειρά του οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης