Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ενέργεια το «βαρύ φορτίο» για τον ΟΤΕ - Η εξοικονόμηση από την ανακαίνιση του Μεγάρου στο Μαρούσι

Η ενέργεια το «βαρύ φορτίο» για τον ΟΤΕ - Η εξοικονόμηση από την ανακαίνιση του Μεγάρου στο Μαρούσι
Ο Μιχάλης Τσαμάζ η πορεία του από το 2010 μέχρι σήμερα. Πότε λήγει το συμβόλαιο του με την Deutsche Telekom AG
«Μαχαίρι» στο ενεργειακό κόστος βάζει η διοίκηση του ΟΤΕ με την ανακαίνιση του Μεγάρου στο Μαρούσι συνολικής επιφάνειας 48.000 τετραγωνικών μέτρων διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο «πράσινο» κτίριο το οποίο θα είναι σε θέση να φιλοξενεί 3.700 εργαζόμενους από 3000 σήμερα με την ολική ανακαίνιση των 86.000 τετραγωνικών μέτρων.
Οι ισχυροί προμηθευτές ενεργείας χάνουν σταδιακά ένα μεγάλο πελάτη που καταναλώνει 475GWh το χρόνο.
Η πρόσφατη ανακαίνιση του Μεγάρου θα φέρει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας κατά 3GWh που αντιπροσωπεύει περίπου το 1% με τη διοίκηση να μετρά κέρδη ύψους 13 εκατ. ευρώ διότι αξιοποιεί τα δικά της κτίρια του ΟΤΕ με τη συνολική τους αποτίμηση να διαμορφώνεται σήμερα στα 160 εκατ. ευρώ η οποία δεν περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Μεγάρου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Μιχάλης Τσαμάζ που ήταν παρόν στην εκδήλωση είπε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι βασική στρατηγική του Ομίλου.
Σήμερα ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμβόλαιο PPAs με τη ΔΕΗ για δέκα χρόνια που εξασφαλίζει στον Οργανισμό σταθερή βάση σε ενέργεια .
Ο ισχυρός παραγωγός παρέχει 30 GWh το χρόνο με τη στρατηγική διεύθυνση του ΟΤΕ να προχωρά σε σχέδια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου.
Ο στόχος της διοίκησης είναι το 50% της ενέργειας να προέρχεται από συμβόλαια PPas.
Οι βασικοί προμηθευτές ενέργειας του ΟΤΕ είναι η ΔΕΗ , η Protergia και η NRG του ομίλου Motor Oil.
Οι υψηλές καταναλώσεις σε ενέργεια προέρχονται από τα ενεργοβόρα data center τα οποία βρίσκονται και στα υπόγεια του Μεγάρου του ΟΤΕ.

Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της σταθερής και κινητής τηλεφωνία λόγω πληθωρισμού.
Πάντως ο κ. Τσαμάζ κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία την μετοχής η οποία δεν ικανοποιεί την επενδυτική κοινότητα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να χαρακτηρίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας όσα κυκλοφορούν στην αγορά με πρωταγωνιστή την πρώτη εταιρεία στον Ευρώπη και 11η στον κόσμο.

Τι είπε για την πορεία της μετοχής

Θεωρεί ότι πορεία της τιμής ακολουθεί την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη με τον κλάδο να παρουσιάζει υψηλά κόστη.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η μετοχή έχει αμυντικά χαρακτηριστικά επισημαίνοντας όμως ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι «υγιέστατα».

Το συμβόλαιο του Μιχάλη Τσαμάζ με την Deutsche Telekom AG

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ Μιχάλης Τσαμάζ είναι μακροβιότερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και το συμβόλαιο του με τη γερμανική εταιρεία λήγει τον Ιούνιο του 2024. Οι συζητήσεις για την παραμονή του ή μη θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο

Τα οφέλη του ΟΤΕ από την αναβάθμιση του κτιρίου

Το κόστος της ανακαίνισης του Μεγάρου ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ πήγε σε εγχώριες εταιρείες και το υπόλοιπο ποσό σε εταιρείες εξωτερικού για την επιλογή μηχανημάτων, δίνοντας σημαντικές υπεραξίες στις εγχώριες εταιρείες, διότι το Μέγαρο του ΟΤΕ θα λάβει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.
Το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.
Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος πλησιάζει τους 251 φορτιστές για τα περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle τα και 33αμιγώς ηλεκτρικά.
Η πιστοποίηση WELL Building Standard μετράει και παρακολουθεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο.
Να σημειωθεί ότι το ετήσιος κόστος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί κατά 10% μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από την ασφάλεια των κτιρίων.
Τέλος η πλατφόρμα συναλλαγών payzy έχει 145.000 χρήστες με τη διοίκηση να συζητά με τον εμπορικό κόσμο για να την εντάξουν ως τρόπο πληρωμής.
Επιπλέον η υπηρεσία payzy αναμένεται να ενταχθεί στον μητρικό Όμιλο για τους 70.000 εργαζόμενους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης