Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Ουδέν κακόν αμιγές καλού από το … ναυάγιο με την Orsted που τσαλακώθηκε η μετοχή της

Cenergy: Ουδέν κακόν αμιγές καλού από το … ναυάγιο με την Orsted που τσαλακώθηκε η μετοχή της
H ελληνική πολυεθνική θα επικεντρωθεί απρόσκοπτα στις επενδύσεις της στην Ελλάδα για το έργο ανεμογεννητριών ( Βόλος ), αλλά και στις μονάδες της σε Κόρινθο, Θίσβη
Σχετικά Άρθρα
Σε καλύτερη κατανομή κεφαλαίων στις υφιστάμενες επενδύσεις της αναμένεται να προχωρήσει η Cenergy, καθώς χθες η βουτιά της μετοχής της Δανέζικης Orsted – εταίρος στις ΗΠΑ – καθυστερεί περισσότερο την επένδυση μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland, αφού η Orsted δήλωσε ότι, θα επαναπροσδιορίσει το Αιολικό πάρκο skipjack wind με minimum κεφαλαιακές δαπάνες και θα αποφασίσει γι αυτό στο τέταρτο τρίμηνο.
Η μετοχή της Orsted βούλιαξε χθες όταν διενήργησε απομειώσεις, ύψους 4 δις. δολαρίων, και αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη δυο αιολικών πάρκων.
Μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η ελληνική πολυεθνική θα επικεντρωθεί απρόσκοπτα στις επενδύσεις της στην Ελλάδα για το έργο ανεμογεννητριών (Βόλος), αλλά και στις μονάδες της σε Κόρινθο, Θίσβη.
Aντίθετα με την Orsted η μετοχή της Cenergy τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 11% καθώς μετά το εξάμηνο έχει αναλάβει συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ για σωλήνες χάλυβα για αγωγούς σε Ιταλία (Snam – SGI) και ένα υποθαλάσσιο έργο στην Ολλανδία.
Τα περιθώρια κέρδους για τους σωλήνες ανέρχονται στο 24-25%, έτσι η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει άλλα 14-15 εκατ. ευρώ ebidta.
Η Cenergy, όμως, στο ίδιο διάστημα, ανέλαβε δυο ακόμα σημαντικές συμβάσεις: για το έργο Sea way (Hνωμένο Βασίλειο) με προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων μήκους 275 χλμ και προμήθεια καλωδίων υπερυψηλής τάσης για δυο Αιολικά Πάρκα στην Πολωνία μήκους 256 χλμ.

Oι δυο πρόσφατες συμβάσεις αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν την κατασκευή και προμήθεια 82 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για την ανάπτυξη δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία, ανέλαβε η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings.
Η πρώτη σύμβαση, περίπου 12 χλμ. Σωλήνα DN350, αφορά την αντικατάσταση τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Larino-Colleferro που συνδέει το τμήμα της Αδριατικής του δικτύου SGI με το τμήμα της Τυρρηνίας.
Η δεύτερη σύμβαση, αφορά την προμήθεια περίπου 70 χλμ.
Σωλήνα DN 300 και την κατασκευή ενός νέου τμήματος του δικτύου, που ονομάζεται "Lucera-San paolo di Civitate" στην περιοχή της Απουλίας, κατάλληλο για την παραγωγή και έγχυση βιομεθανίου στο δίκτυο.
Με τις νέες συμβάσεις, η Cenergy, όπως ήδη έχει εκτιμήσει στο πρώτο εξάμηνο, θα πραγματοποιήσει το 2023 προσαρμοσμένα κέρδη Ebidta μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ ενω στο 9μηνο αναμένεται να μειωθεί και ο καθαρός δανεισμός καθώς στο πρώτο εξάμηνο είχαν γίνει αλλαγές στις τιμολογήσεις.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ενεργειακά έργα (Σωληνουργεία Κορίνθου) διαθέτουν πλέον ένα ανεκτέλεστο έργων 680 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, τους πρώτους εξι μήνες προχώρησε η επέκταση της μονάδας στην Κόρινθο για τα υποβρύχια καλώδια, με δαπάνη ύψους 58 εκατ. ευρώ
Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 798 εκατ. ευρώ από 653 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα κέρδη ebidta ανήλθαν σε 86,1 εκατ. ευρώ απο 51,6 εκατ. ευρώ ενω τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 23,6 εκατ. ευρώ από 18,4 εκατ. ευρώ.
“Αγκάθι” παραμένει το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος 34 εκατ ευρώ ( α΄εξάμηνο ) καθώς τα υψηλά επιτόκια θα διατηρηθούν και το 2024, διο η εταιρεία
εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης