Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν λαμβάνει μερίσματα επί τριετία από το... Skroutz, το αμερικανικό fund CVC

Δεν λαμβάνει μερίσματα επί τριετία από το... Skroutz, το αμερικανικό fund CVC
Μείωση κερδών το 2022 και αύξηση του δανεισμού
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα ακόμα «αγκάθι» μετατρέπεται μια εξαγορά του CVC (2020) -μετά τα τρόφιμα- καθώς θα καθυστερήσει να δώσει τις αποτιμήσεις τις οποίες υπολόγιζε, αφού ο δανεισμός για τις εξαγορές η άνοδος των επιτοκίων αλλά και ο ανταγωνισμός χαμηλώνουν τους υψηλούς πολλαπλασιαστές.
Εκ των πραγμάτων, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν περιορισμό στα κόστη και αναδιαρθρώσεις όταν η «μουσική» των χαμηλών επιτοκίων θα αργήσει να ακουστεί.
Οι προσδοκίες για τις αποτιμήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μάλλον αποτελούν παρελθόν εκτός από την μόνιμη αμετροέπεια μετόχων και επενδυτών.
Το “αγαπημένο” παιδί του CVC, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz, παρά την ανάπτυξη και τις επεκτάσεις σε νέους τομείς (Enerypay πληρωμές, διανομές, ΒOX κ.α.) δεν έχει διανείμει μερίσματα την τελευταία τριετία 2020-2022, με εξαίρεση τα μερίσματα 1,1 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβαν παλαιότερα στελέχη της εταιρείας.

Και η επένδυση του CVC (άνω του 30%) αντιμετωπίζει υψηλότερο δανειακό κόστος και έντονο ανταγωνισμό, τόσο όσον αφορά τις ταχυμεταφορές όσο και την ίδια την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Μετά το τέλος της πανδημίας και την έκρηξη της ζήτησης μεταφοράς προϊόντων το 2022, η εταιρεία αντιμετωπίζει αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω εξαγορών, μείωση της κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών της Skroutz ανήλθε σε 75,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,5 εκατ. Ευρώ (31%), τα κέρδη εκμετάλλευσης ήταν αρνητικά 1,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το 2021, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν σε 2,3 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. ευρώ ενώ τα μετά φόρων κέρδη ήταν σχεδόν τα μισά σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ του 2021.
Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν σε 33 εκατ. ευρώ, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας αυξήθηκε σε 10,9 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ απο 4 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2022, υπήρχαν άλλες 13,7 εκατ. ευρώ λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ απο 892 χιλ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ.
Η Skroutz απέκτησε το 75% της Everypay, ιδρύματος πληρωμών, έναντι 19,5 εκατ. ευρώ με δανεισμό (ομολογιακό) και ίδια κεφάλαια – και από το τίμημα τα 7,5 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο.
Η πρόσφατη εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ δημιουργεί μια ευκαιρία για το CVC καθώς είναι βασικός μέτοχος της με 10% ενω στην Skroutz διαθέτει καταστατική μειοψηφία.
Ωστόσο, η εξαγορά για την ΔΕΗ στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων μέσω της Κωτσόβολος και δεν μπορεί να λειτουργήσει προκειμένου να κερδίσει ένα Private equity fund- έστω κι αν ήταν στρατηγικός επενδυτής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.
Yπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την Κωτσόβολος είχε κατέβει και ο εκ των βασικών ανταγωνιστών του skroutz, η πλατφόρμα Shopflix – η οποία επίσης έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στο δίκτυο της αποκτώντας εταιρεία ταχυμεταφορών με παρουσία σ όλη την επικράτεια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης