Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco - θυγατρικές: Στο περισκόπιο ξένων λόγω επιτοκίων και free float - Έτος κρίσιμων αποφάσεων το 2024

Viohalco - θυγατρικές: Στο περισκόπιο ξένων λόγω επιτοκίων και free float - Έτος κρίσιμων αποφάσεων το 2024
Η αποτίμηση της Viohalco παραμένει χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή αξία των θυγατρικών χωρίς να έχει αποτυπωθεί και η αξία της εταιρείας ακινήτων Noval
Σχετικά Άρθρα
Στο πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley, σύμφωνα με πηγές ξένων διαχειριστών, μια από τις εταιρείες τις οποίες ήδη έχουν θέσει στο περισκόπιο οι ξένοι επενδυτές για το 2024 είναι η μητρική συμμετοχών Viohalco, όσο και οι θυγατρικές της.
Η αποτίμηση της Viohalco παραμένει χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή αξία των θυγατρικών χωρίς να έχει αποτυπωθεί και η αξία της εταιρείας ακινήτων Noval. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο επίσης ότι, η μετοχή της Viohalco έχει σημειώσει υψηλό στα 7 ευρώ, και σήμερα κινείται στα 5,5 ευρώ δίχως η αγορά να έχει σημειώσει αντίστοιχη πτώση.
Και ένας από τους λόγους για τον οποίους οι ξένοι θεσμικοί τονίζουν ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο η μητρική Viohalco όπως και τις θυγατρικές της ( αλουμίνιο, χαλκό ) είναι διότι η άνοδος των επιτοκίων επέφερε υπέρμετρες πιέσεις στους ισολογισμούς τόσο της Cenergy, όσο και της Elvalhalcor.
Πέραν των επιτοκίων, ο καθημερινός αγώνας των βιομηχανικών μονάδων επικεντρώνεται στο υψηλό κόστος ενέργειας και ήδη οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και έχουν ενσωματώσει στην παραγωγή τους τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την ανακύκλωση των μετάλλων.
Εν όψει, της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η χρηματοοικονομική επιβάρυνση αναμένεται σταδιακά να υποχωρεί και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στο ταμπλό πριν ξεκινήσουν οι κινήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Στην Cenergy προχωρούν παραγωγικές επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας για την μετάβαση των οικονομιών στην πράσινη ενέργεια.
Για να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση ενεργειακών προϊόντων σε καλώδια, σωλήνες χαλκού, η επιβάρυνση σε χρηματοοικονομικό κόστος είναι υψηλή. Το πρώτο εννεάμηνο ανήλθε σε 54,8 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ήδη έχει εντάξει επενδυτικό πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης με χαμηλό επιτόκιο.
Στο τέλος του ισολογισμού η μέση επιβάρυνση είναι υψηλή.
Παρά ταύτα, η Cenergy έχει ως στόχο την μείωση του καθαρού δανεισμού κάτω από 500 εκατ. ευρώ ενώ τα προσαρμοσμένα ΕΒΙTDA για το 2023 εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ. Σε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 225 εκατ. ευρώ στο πρώτο εννιάμηνο έχει προχωρήσει και η Elvalhalcor, η οποία επηρεάζεται από την κρίση της αγοράς στην Ευρώπη, αλλά και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
Το πλεονέκτημα για την Elvalhalcor είναι ότι οι επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί και η εταιρεία είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να εκμεταλλευθεί τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον.

Έτος αποφάσεων το 2024

Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών εντός του 2024 αποτελεί η μετοχική παρουσία της Viohalco και των θυγατρικών Cenergy και Elvalhalcor. H Cenergy, έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της παγκόσμιας και συνεχούς παρουσίας της στην αγορά μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΑΠΕ, στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, στους αγωγούς καυσίμων.
Το πρόβλημα της Cenergy, όπως και της Elvalhalcor στο ΧΑ είναι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς μετοχών.
Στις παρουσιάσεις οι ξένοι θεσμικοί ζητούν την αύξηση του ποσοστού ελεύθερων μετοχών ενώ και η εταιρεία με τους συμβούλους της έχει προχωρήσει σε διερεύνηση της αγοράς, κυρίως, για την Cenergy.
Από την άλλη, ορισμένοι ξένοι επενδυτές θίγουν την έκπτωση με την οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές των εταιρειών holdings και ζητούν συγκέντρωση εταιρειών.
Αν και κανείς ξένος επενδυτής εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τους βασικούς μετόχους, η Viohalco εκτιμάται ότι, το 2024 θα λάβει τις αποφάσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχεια της βιομηχανικής της πορείας στην χώρα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης