Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις άνω των 500 εκ ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τη ΔΕΗ μέσω συμπράξεων

Επενδύσεις άνω των 500 εκ ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τη ΔΕΗ μέσω συμπράξεων
Η ΔΕΗ δεν δημοσιοποίησε το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση της θρακικής Αιολικής 1, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα κινείται μεταξύ 300 -380 εκατ. ευρώ
Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επενδύσει η ΔΕΗ σε ενεργειακά assets τρίτων ( Θρακική Αιολική – Intrakat ) προσδοκώντας μια αξιόλογες επιστροφές στα κεφάλαια της.
Εκτός από το κτίσιμο συμμαχιών με την RWE και την MORE ( φωτοβολταϊκά Unagi ), η ΔΕΗ, με βραχίονα την θυγατρική ΔΕΗ Aνανεώσιμες, ανακοίνωσε την απόκτηση της Θρακικής Αιολικής 1 ( κ.κ Δ. Κοπελούζος – Ι. Σαμαράς ) η οποία έλαβε άδεια έρευνας για τρία χρόνια τον περασμένο Νοέμβριο για την ανάπτυξη πιλοτικού υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου, ισχύος 216 MW σε θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της ακτογραμμής Έβρου και Σαμοθράκης, συνολικής ισχύος 600 MW.
Η ΔΕΗ δεν δημοσιοποίησε το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση της θρακικής Αιολικής 1 – η οποία έχει λάβει άδεια παραγωγής από το 2012 – ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα κυμαίνεται μεταξύ 300 -380 εκατ. ευρώ και το υπεράκτιο Αιολικό θα αναπτύξουν οι μέτοχοι της Θρακικής Αιολικής 1 για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Η τελευταία φέρεται να βρίσκεται και σε συζητήσεις με την Τέρνα ενεργειακή – η οποία επίσης έλαβε την δεύτερη άδεια έρευνας στην ίδια θαλάσσια περιοχή, με την Αιολικά Πρόβατα Τραϊανουπόλεως.
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ( 4964/2022 ) δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των αδειών υπεράκτιων πάρκων, εξ ου και η απόκτηση του φορέα της άδειας από την ΔΕΗ. Επίσης, δεν ξεκαθαρίστηκε τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την παραγόμενη ενέργεια η οποία θα πωλείται από την Θρακική Αιολική προς το δίκτυο.

Συμφωνία με Intrakat

Η δεύτερη μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ με την Ιντρακάτ προβλέπει ότι ο όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW.
Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση κατασκευής. Για την μεταβίβαση αυτών των πάρκων το τίμημα εκτιμάται περί τα 85 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, η σύμβαση προβλέπει ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έναντι 100 εκατ. ευρώ ( αξία επιχείρησης ) θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών της Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις.
Η δε αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξη θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 670 MW ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή δημοπράτηση συνολικής ισχύος 1,3 GW.
Το 2022, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 40,6 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 23,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 81,4 εκατ ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης