Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανταγωνιστική στην Ευρώπη η Motor Oil με 17,3% απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 6,6% μερισματική απόδοση

Ανταγωνιστική στην Ευρώπη η Motor Oil με 17,3% απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 6,6% μερισματική απόδοση
Έχει να κατανείμει ακόμα σε επενδύσεις άλλα 3,5 δισ. ευρώ
Φθηνότερη έναντι των ξένων ανταγωνιστών σε όρους P /E, δεύτερη σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 17,3% για το 2024 πανευρωπαϊκά και την τέταρτη καλύτερη μερισματική απόδοση 6,6% παρουσιάζει η Motor Oil, για την οποία η Alpha Finance έδωσε 12μηνη τιμή – στόχο 32,38 ευρώ ή άνοδο 40%.
Συγκεκριμένα, για το ελληνικό διυλιστήριο το οποίο μετασχηματίζεται σε πολυ -ενεργειακή εταιρεία με τέσσερις διακριτούς τομείς ( Aνανεώσιμες Πηγές, διύλιση- προμήθεια- trading, λιανική-mobility, κυκλική οικονομία ) η χρηματιστηριακή αναμένει καθαρά κέρδη 594 εκατ. ευρώ (2024), υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές μερισματική απόδοση 6,6% και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Έχει να κατανείμει ακόμα σε επενδύσεις άλλα 3,5 δισ. ευρώ

Έχοντας ήδη ρίξει κεφάλαια στους προαναφερόμενους τομείς πάνω από 1 δισ. ευρώ, η Motor Oil, θα συνεχίσει την ενεργειακή μετάβαση της μέχρι το 2030 καθώς θα κατανείμει επιπρόσθετα σε επενδύσεις πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε εξαγορές και άνω του 1 δισ. ευρώ για συντήρηση εξοπλισμού.
Με βάση τους υπολογισμούς της Alpha Finance η συνεισφορά των κλάδων μέχρι το 2026 σε προσαρμοσμένα EBIDTA θα είναι η εξή : 148 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ με ισχύ άνω του 1 GW, 547 εκατ. ευρώ από το διυλιστήριο και από το marketing άλλα 111 εκατ. ευρώ.
Γιατί εμφανίζεται, όμως, φθηνότερη και αποδοτικότερη η Μotor Oil τόσο έναντι των ξένων διυλιστηρίων όσο και της Helleniq Energy ;
Σε όρους τιμή πρός κέρδη ( P/Ε ) η μετοχή της Μotor Oil εκτιμάται ότι θα διαπραγματεύεται 5,7 φορές τα κέρδη του 2024 με φθηνότερη το ουγγρικό διυλιστήριο ΜOL 4,1 ενω η Πολωνική PKN και το Aυστριακό διυλιστήριο της OMV διαθέτουν δείκτη 5,2.
Την ίδια ώρα, η Helleniq Energy εκτιμάται ότι θα έχει δείκτη 6,3.
Σε όρους Εv/Ebidta ενω ιστορικά ο δείκτης για την Motor Oil κινείται στο 8,1 για τη νέα χρονιά αναμένεται στο 5,4 και η εταιρεία διαπραγματεύεται σε premium έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ( ROE ) της Motor Oil για φέτος θα κινηθεί στο 17,3% όταν τα μεγάλα προαναφερόμενα διυλιστήρια έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 10-13,9% και μόνο η Φινλανδική Neste εμφανίζει 23,9%.
Οι γενναίες χρηματικές διανομές, όμως, εκτιμάται ότι θα έχουν συνέχεια καθώς όπως φαίνεται από τον πίνακα η ελληνική εταιρεία θα έχει μερισματική απόδοση 6,6% για το 2024, την τέταρτη καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη.( σ.σ εξαιρείται η Τουρκική Tupras με απόδοση 32,1% λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Tουρκία ).
Σε συνδυασμό με το μέρισμα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
edxhibit.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης