Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Currys: Μέχρι τον Απρίλιο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Κωτσόβολος

Currys: Μέχρι τον Απρίλιο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Κωτσόβολος
Τα καθαρά ταμειακά έσοδα από την πώληση θα φτάσουν τα 156 εκατ. λίρες
Σχετικά Άρθρα
Πριν από το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ, όπως αναφέρει η Currys σε σημερινή (18/1) ενημέρωση των επενδυτών, με την εταιρεία να διευκρινίζει ότι τα καθαρά ταμειακά έσοδα από την πώληση της ελληνικής θυγατρικής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 156 εκατ. λίρες (180 εκατ. ευρώ).
Το εν λόγω ποσό δεν αντικατοπτρίζει το ύψος της συμφωνίας εξαγοράς μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο παραμένει άγνωστο, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Όσο για τα σχέδια του ενεργειακού Ομίλου αναφορικά με την μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών, αναμένεται να διευκρινιστούν εντός της επόμενης εβδομάδας, στις 23 Ιανουαρίου, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει σε αναλυτές στο Λονδίνο το νέο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την τετραετία 2024 – 2027.
Η πορεία του Κωτσόβολου μέχρι σήμερα φαίνεται σταθερή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών της Curry's, το προηγούμενο διάστημα (Νοέμβριος με πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου) που θεωρείται η αιχμή της εμπορικής δραστηριότητας, η μητρική κατάφερε να αυξήσει τα καθαρά της κέρδη χάρη στο σταθερό μεικτό περιθώριο κέρδους και την στρατηγική εξοικονόμησης κόστους που έχει υιοθετήσει αλλά και χάρη στην μερική ανάκαμψη της Σκανδιναβικής αγοράς, η οποία ήταν και η πιο προβληματική του ισολογισμού της.
Κινητή τηλεφωνία, και υπηρεσίες αύξησαν τα περιθώρια κέρδους αντισταθμίζοντας τις ασθενέστερες πωλήσεις σε τηλεόραση και προϊόντα πληροφορικής. Με τα προαναφερθέντα δεδομένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη καθοδήγηση για το τρέχον έτος η Curry’s αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων του ομίλου να φτάσουν τα 105-115 εκατ. λίρες Αγγλίας (128-133 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, στις προβλέψεις για την τρέχουσα καθοδήγηση δεν αντικατοπτρίζεται η επικείμενη πώληση της ελληνικής θυγατρικής, περιλαμβάνοντας προσαρμοσμένα κέρδη EBIT από την Κωτσόβολος ύψους 18 εκατ. λίρες (20 εκατ. λίρες) για ολόκληρο το έτος. Ήδη άλλωστε, τόσο στο πρώτο τρίμηνο όσο και στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου Ιανουαρίου, η ελληνική θυγατρική παρουσίασε την υψηλότερη θετική μεταβολή στις πωλήσεις συγκρίσιμων καταστημάτων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 4% σε ετήσια βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις δραστηριότητες στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε το διάστημα των 10 εβδομάδων αιχμής στο 3% ενώ στη Σκανδιναβία στο 2%.
Το προηγούμενο οικονομικό έτος (2022-2023) έκλεισε για την Κωτσόβολος με ένα κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12,1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Tα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20,7 εκατ. ευρώ, από 25,2 εκατ. ευρώ το 2021-2022. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2021-2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82,8 εκατ. ευρώ έναντι 59,4 εκατ. ευρώ το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης