Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπεραξίες 60 εκατ. ευρώ από το buyback της ΔΕΗ - Οι επιλογές για την αξιοποίηση των ιδίων μετοχών που έφθασαν στο 5%

Υπεραξίες 60 εκατ. ευρώ από το buyback της ΔΕΗ - Οι επιλογές για την αξιοποίηση των ιδίων μετοχών που έφθασαν στο 5%
Η διάθεση των ιδίων μετοχών θα μετατρέψει τις υπεραξίες σε κέρδη
Οι συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών από τη ΔΕΗ επί αρκετό διάστημα έχουν ανεβάσει το απόθεμα των ιδίων μετοχών της επιχείρησης στα επίπεδα του 5%.
Ένα ποσοστό που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από την ίδια την επιχείρηση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έχει αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως αυτά απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου.

Εντός του 2022 απέκτησε 4.687.353 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης € 6,1432 ανά μετοχή, συνολικής αξίας €28,5 εκατ. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,2271% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας. Εντός του Α’ εξαμήνου 2023, απέκτησε 4.457.446 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης € 8,2176 ανά μετοχή, συνολικής αξίας € 36,6 εκατ. Δηλαδή το σύνολο των ιδίων μετοχών που είχε αποκτήσει στο τέλος εξαμήνου του 2023 (δεν περιλαμβάνονται αυτές που αποκτήθηκαν προηγουμένως στο πλαίσιο διάθεσης δωρεάν μετοχών σε στελέχη) ήταν 9,145 εκατομμύρια με μέση τιμή κτήσης 7,11 ευρώ ανά μετοχή. Τα 9,145 εκατομμύρια μετοχές αντιστοιχούν στο 2,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 η εταιρία αγόρασε επιπλέον 2,4% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμές σαφώς υψηλότερες και υψηλότερες της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της.

Ωστόσο υπολογίζεται ότι η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών της εταιρίας διαμορφώνεται σε επίπεδα όχι ανώτερα των 8,5 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην παρούσα φάση η υπεραξία από τις αγορές ιδίων μετοχών ανέρχεται σε επίπεδα που προσεγγίζουν τα 60 εκ. ευρώ. Το ερώτημα βεβαίως είναι πως θα αξιοποιήσει τις ίδιες μετοχές που κατέχει η επιχείρηση της οποίας η μετοχή δέχτηκε πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή της προκαταρκτική έρευνα της ΕΕ για τυχόν παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και παρά το γεγονός ότι αν προκύψει θέμα δεν θα τελεσιδικήσει παρά μόνο μετά από αρκετά έτη.

Η ΔΕΗ δύσκολα θα προχωρήσει σε ακύρωση των μετοχών δεδομένου ότι σημαίνει κάψιμο κεφαλαίων της τάξεως των 150 εκ ευρώ αλλά από την άλλη πλευρά αυτό θα ευνοήσει τους μετόχους μεταξύ των οποίων και την ΕΕΣΥΠ που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος καθώς θα αυξήσει το ποσοστό του και θα μπορεί να ρευστοποιήσει στη συνέχεια κρατώντας την καταστατική μειοψηφία.
Η πώληση των ιδίων μετοχών φαντάζει ως η πιθανότερη εξέλιξη καθώς εξασφαλίζει ρευστότητα ενίσχυση της παρουσίας θεσμικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή αλλά και έκτακτο κέρδος από τη στήριξη της μετοχής.
Υπολογίζεται ότι η μέση τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα επίπεδα 6,5 ευρώ με 7 ευρώ ανά μετοχή. To 5% του μετοχικού κεφαλαίου προσεγγίζει πλέον το ποσοστό ιδίων μετοχών της ΔΕΗ. Η εταιρία αγοράζει συνεχώς ίδιες μετοχές και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποδειχτεί ιδιαίτερα αποδοτική στο μέλλον εφ όσον η επιχείρηση αποφασίσει να διαθέσει τις ίδιες μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές.
Και αυτό μπορεί να γίνει με ευκολία δεδομένου ότι η εταιρία έχει αλλάξει επίπεδο και πλέον οι προοπτικές της αποτελούν μαγνήτη για τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών που κατέχει η εταιρία είναι της τάξεως των 230 εκ ευρώ ενώ καταγράφει ήδη σημαντικές υπεραξίες δεδομένου ότι έχει αγοράσει μεγάλο κομμάτι των μετοχών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα επίπεδα των 6,5 ευρώ ανά μετοχή γεγονός που σημαίνει ότι σε τρέχουσες αποτιμήσεις οι υπεραξίες που προκύπτουν είναι της τάξεως των 110 εκ ευρώ.
Η διάθεση των ιδίων μετοχών θα μετατρέψει τις υπεραξίες σε κέρδη αλλά και ρευστότητα που η εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει για επενδυτικούς σκοπούς.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης