Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιntralot: Mε δύο συμβόλαια και ένα έργο VLTs διεκδικεί μια... μισή Intralot USA

Ιntralot: Mε δύο συμβόλαια και ένα έργο VLTs διεκδικεί μια... μισή Intralot USA
Μέσω project finance η χρηματοδότηση και αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών
Συμβόλαια λοταρίας στις ΗΠΑ, των οποίων η αξία αντιστοιχεί στα μισά έσοδα της σημερινής Intralot, διεκδικεί βάσιμα η ελληνική πολυεθνική.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot USA κ. Ν. Νικολακόπουλος, η εταιρεία επικεντρώνεται στη διεκδίκηση 5-6 λοταριών στις ΗΠΑ, προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ - 2,5 δισ. ευρώ καθώς και ένα έργο ελέγχου VLTs.
Τα έργα εντάσσονται στις 12-13 συμβάσεις ανταγωνιστών που λήγουν τα δυο επόμενα χρόνια, και η Intralot τις διεκδικεί με αξιώσεις, καθώς έχει προηγηθεί προεργασία, ενώ κατά περίπτωση εξετάζει συμπράξεις με operators οι οποίοι θα διαθέτουν μεγέθη ικανά για την εκτέλεση των έργων. Δεδομένης της προαναφερόμενης αξίας των λοταριών στις πολιτείες, δύο έργα είναι ικανά να φέρουν συμβολαιοποιημένα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν σε 1 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου στο μισό των σημερινών συμβολαιοποιημένων εσόδων που υπερβαίνουν τα 2 δις. ευρώ.
(Λήγουν μεταξύ 2027-2033).
Βάσει δε του business plan που έχει εκπονηθεί με συντηρητικές εκτιμήσεις προβλέπεται η ανάπτυξη δυο λοταριών και ενός έργου ελέγχου VLTs.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία βρίσκεται σε λίστα προτιμώμενων επενδυτών για Αυστραλιανή λοταρία (Απρίλιος 2024), ενώ διεκδικεί λοταρία στην αναπτυσσόμενη αγορά της Βραζιλίας έχοντας ήδη συζητήσεις με κρατικές εταιρείες.
H αγορά των λοταριών στις ΗΠΑ, αξίας 108 δισ. ευρώ, αναπτύσσεται σταθερά με άνοδο 5% ετησίως ενώ μόνο 7 δισ. ευρω αντιστοιχούν στην ψηφιακή λοταρία (ilottery ), μια ανεκμετάλλευτη αγορά η οποία έχει διαπιστωθεί ότι, αυξάνει τα μερίδια και στα επίγεια σημεία πώλησης των λοταριών. Επιπλέον, μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας Lotos X, η Ιntralot, επιχειρεί να αποσπάσει έργα ελέγχου των μη εποπτευόμενων VLTS, τα οποία ανέρχονται σε 600 χιλ. στις πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κάθε συμφέρον να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα.

Ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 35 εκατ. ευρώ το 2023 – Project Finance

Σε ενημέρωση, επ' ευκαιρία της ομολογιακής έκδοσης των 130 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 6-6,40%) η οποία ξεκινά σήμερα, η διοίκηση της Intralot και ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Σφάτος επισήμανε ότι, με την έκδοση του ομολόγου μπαίνουν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.
Υπογράμμισε την νέα αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου (project finance στις συμβάσεις) μέσω της οποίας θα επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα δίχως τις επιβαρύνσεις του παρελθόντος.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο σύμβουλος της Intralot κ. Γ. Παπαβασιλείου, σε κάθε πολυετές συμβόλαιο η απόσβεση έρχεται στα τρία πρώτα χρόνια και η αποπληρωμή των εμπροσθοβαρών κεφαλαιουχικών δαπανών θα πραγματοποιούνται κλιμακωτά μέσω του project finance.
Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα βελτιστοποιήσει τις αποδόσεις της διατηρώντας υψηλά περιθώρια κέρδους και προβλέποντας τις μελλοντικές χρηματορροές.
Ήδη, η Intralot βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση.
Οι ισχυρές ταμειακές ροές είναι ο στόχος της εταιρείας για να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός ενώ για το 2023 οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ. ευρώ.
Yπενθυμίζεται ότι η Intralot προχώρησε σε επιτυχή αναδιάρθρωση του δανεισμού της και σημαντική απομόχλευση του δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBIDTA (2,4) μέσω δυο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ύψους 265 εκατ. ευρώ και του project Τhrylos.
Με την ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ και το κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ από πέντε ελληνικές τράπεζες (κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor) θα αναχρηματοδοτηθεί ο υφιστάμενος δανεισμός του ομολογιακού λήξεως 2024 (κουπόνι 5,25%).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης