Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι νέες χαμηλές τιμές στα απορρυπαντικά θα συνοδεύονται από λιγότερες δραστικές ουσίες - Τι θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης;

Οι νέες χαμηλές τιμές στα απορρυπαντικά θα συνοδεύονται από λιγότερες δραστικές ουσίες - Τι θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης;
Η αναπροσαρμογή των αρχικών τιμών σε σχέση με τις νέες είναι αυτό που εντοπίζουν οι καταναλωτές...
Οι πιο χαμηλές τιμές των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων μπορεί να συνδυάστηκαν με μειωμένες ποσότητες δραστικής ουσίας για να εξισορροπήσουν τους νέους κανόνες που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε πιο χαμηλές τιμές αλλά δεν μπήκε στον κόπο να προστατεύσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων πριν και μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας.
Το BN δεν κάνει καταγγελία κατά των πολυεθνικών εταιρειών ότι μείωσαν τις δραστικές ουσίες των απορρυπαντικών με σκοπό να μειώσουν το κόστος που να ανταποκρίνεται στις νέες λιανικές τιμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που έφτασαν στην οικονομική ιστοσελίδα BN ήταν πιο έντονες για υγρά πιάτα τα οποία ορισμένα τα αποκαλούν σκέτο «νεράκι».

Η ΔΙΜΕΑ νοιάζεται μόνο για τα πρόστιμα

Το υπουργείο Ανάπτυξης με τη ΔΙΜΕΑ να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις τιμές με τα πρόστιμα να …πέφτουν βροχή.
Ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβλέψει ελέγχους στο περιεχόμενο των απορρυπαντικών όπως και στην αποτελεσματικότητα που λέει ο κατασκευαστής.
Οι χαμηλές τιμές έως 25% στις συσκευασίες απορρυπαντικών μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην ποιότητα των προϊόντων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιθανόν να …κλείνει το μάτι στις εταιρείες οι οποίες για να ρίξουν τις τιμές περιόρισαν το κόστος από τα υγρά απορρυπαντικό με επακόλουθο τη μείωση των δραστικών ουσιών.

Τι βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια

Η αναπροσαρμογή των αρχικών τιμών σε σχέση με τις νέες είναι αυτό που εντοπίζουν οι καταναλωτές.
Ωστόσο υπάρχουν και προϊόντα που δεν έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε ερωτήσεις εταιρειών για την εφαρμογή του μέτρου έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις που αλλοιώνουν την αρχική μείωση που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Κώστας Σκρέκας που έλεγαν ότι η νέα τιμή μετά τις προσφορές θα είναι μειωμένη κατά 30%.
Οι απαντήσεις τους υπουργείου και συγκεκριμένα στην 14η ερώτηση τους προέτρεψε να κάνουν μειώσεις στο 30% για το σύνολο των εκπτώσεων που δίνουν στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Έτσι δεν ισχύει το 30% ανά προϊόν.
Παράδειγμα 1 όταν μία εταιρεία είχε δώσει προσφορές 50% οι νέες τιμές πρέπει να μειωθούν κατά 15%.
Το υπουργείο Ανάπτυξης για να κάνει πιο κατανοητό στις εταιρείες έδωσε νέα διευκρίνιση προς τις εταιρείες με περιεχόμενο που λέει ότι το ένα προϊόν μπορεί να μειωθεί κατά 15% και το άλλο προϊόν να μην έχει καμία μεταβολή στην τιμή μετά την εφαρμογή του μέτρου.
Παράδειγμα 2 Μία εταιρεία που έχει εκπτώσεις 60% στην κατηγορία των απορρυπαντικών , οι εκπτώσεις που πρέπει να δώσει η εταιρεία με βάση το νομοθετικό πλαίσιο είναι 18%, Όταν η εταιρεία βάζει έξι προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα οποία διαφοροποιούνται με βάση τις μεζούρες.
Το προϊόν που έχει υψηλή ζήτηση μπορεί να πάρει μεγαλύτερη έκπτωση και κάποιο άλλο να λάβει μία πολύ μικρή έκπτωση.
Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να εγγυηθεί στους καταναλωτές ότι στα προϊόντα που μειώθηκε η λιανική τους τιμή δεν μειώθηκε η δραστική ουσία του προϊόντος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης