Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

CVC: Ανακατατάξεις στις επενδύσεις στα τρόφιμα, με μια πιθανή έξοδο

CVC: Ανακατατάξεις στις επενδύσεις στα τρόφιμα, με μια πιθανή έξοδο
Eντός του 2024 θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με μια αποεπένδυση ή και εισαγωγή σε χρηματιστήριο στον κλάδο των τροφίμων.
Σε νέες ανακατατάξεις προχώρησε στα τρόφιμα το private equity fund CVC Partners, ένα κλάδο στον οποίο λόγω των πιέσεων του πληθωρισμού δεν αποφεύγει τις ζημιές, αντίθετα με σημαντικά κέρδη που εμφανίζει -λόγω δεσπόζουσας θέσης- σε Υγεία και Ασφάλειες.
Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου το fund συνέστησε την Food Services Ηoldings, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας καλύφθηκε με εισφορά σε είδος από την Vivartia συμμετοχών των μετοχών των εταιρειών Goody’s και Everest.
Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό fund έχει δημιουργήσει τρεις διακριτές οντότητες την Dairy Ηoldings (Δέλτα, Δωδώνη), την Frozen Holdings (Mπάρμπα Στάθης, Χαλβατζής) και την Food Services. Ενώ λοιπόν με το Υγεία, Metropolitan και τις εξαγορές σε Κύπρο έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος από τον οποίο έχει συνεχείς επιστροφές κεφαλαίου, στα τρόφιμα με εξαίρεση την Mπάρμπα Στάθης, οι συμμετοχές δεν αποδίδουν παρά τα υψηλά μερίδια αγοράς. Άλλωστε, στην Vivartia είχε προηγηθεί και αναδιάρθρωση δανείων μέσω συμφωνίας με τράπεζες.

Με bonus η έξοδος εφόσον ληφθεί η απόφαση

Με τα αποτελέσματα του 2023 -τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί- το CVC εντός του 2024 θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με μια αποεπένδυση ή και εισαγωγή σε χρηματιστήριο στον κλάδο των τροφίμων.
Με μια πώληση θα μπορεί να λάβει και ένα υψηλό πολλαπλασιαστή με βάση τα λειτουργικά κέρδη του 2024, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μια είσοδος στο χρηματιστήριο, όπου υπάρχει κίνητρο καθώς οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι ελάχιστες.
Η μοναδική κερδοφόρος εταιρεία είναι, η Μπάρμπα Στάθης, για την οποία πραγματοποιήθηκε και έρευνα ενδιαφέροντος μέσω επενδυτικής τράπεζας. Τα μερίδια αγοράς της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα είναι υψηλά (άνω του 50%) και ενδιαφέρουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θα επεδίωκαν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία κατεψυγμένων προχώρησε σε εξαγορά της εταιρείας Χαλβατζής ( σαλάτες ) ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της και συμπληρώνοντας επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2022 ο κύκλος εργασιών της Μπάρμπα Στάθης ανήλθε σε 205,5 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 28,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 12,5 εκατ. ευρώ. Η πώληση, όμως, η και η εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο είναι συνδεδεμένη με bonus για τα διοικητικά συμβούλια, τους συμβούλους και τους εργαζομένους. Το CVC έχει υιοθετήσει τα δικαιώματα προαίρεσης (stock options) τα οποία όταν “ωριμάσουν” δηλαδή πραγματοποιηθεί μια πώληση ή και εισαγωγή τότε μέρος της υπεραξίας θα καρπωθούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης