Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Αθήνα δεν θα μείνει χωρίς νερό ακόμη και σε ακραίες συνθήκες - Η ΕΥΔΑΠ έχει το δεύτερο πιο φθηνό τιμολόγιο μεταξύ 180 χωρών

Η Αθήνα δεν θα μείνει χωρίς νερό ακόμη και σε ακραίες συνθήκες - Η ΕΥΔΑΠ έχει το δεύτερο πιο φθηνό τιμολόγιο μεταξύ 180 χωρών
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις να αυξήσει τα τιμολόγια νερού
Σχετικά Άρθρα
Μικρός έως μηδαμινός είναι ο κίνδυνος να μείνει η πρωτεύουσα χωρίς πόσιμο νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής και της χαμηλής βροχόπτωσης τη χειμερινή περίοδο ακόμη και σε μία παρατεταμένη ξηρασία χωρίς βροχές.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ Χαράλαμπος Σαχίνης στο στάδιο παρουσίασης του έργου της Ψυττάλειας, σημειώνοντας ότι η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει μελέτες για το χειρότερο και προς το παρόν διατηρεί ανέπαφες τις ποσότητες σε ταμιευτήρες όπως είναι η λίμνη Υλική ενώ τα αποθέματα του Μόρνου βρίσκονται στα 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα , τα οποία μειώθηκαν κατά 200 εκατομμύρια κ.μ όταν οι ετήσιες ανάγκες φτάνουν τα 400 εκατομμύρια κ.μ.
Σύμφωνα με το κ. Σαχίνη στο ενδεχόμενο να βρεθούμε σε βίαιες συνθήκες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Αττική δεν πρόκειται να στερηθεί το νερό όταν περικλείεται από θάλασσα λέγοντας ότι στα ακραία σενάρια θα πάμε σε αφαλάτωση.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις να αυξήσει τα τιμολόγια νερού τα οποία όπως σημείωσε είναι «παγωμένα» τα τελευταία 15 χρόνια και συμπλήρωσε ότι έχουμε το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο ανάμεσα σε 180 χώρες του κόσμου με το φθηνότερο να το έχει το Χονγκ Κόνγκ.
Οι διαρροές του δικτύου ύδρευσης έχουν καθοδική πορεία και σήμερα αντιστοιχούν στο 23% που αντιστοιχεί σε 100 εκατ. κυβικά μέτρα, με αποτέλεσμα να χαλάει το ισοζύγιο εισροών- εκροών του νερού.
Ο στόχος είναι να μειωθούν οι απώλειες στο 18% και τρέχουν σχετικά έργα ύψους 60 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το ενδιαφέρον για τα τιμολόγια ο κ. Χ. Σαχίνης επανέλαβε ότι δεν έχει στείλει σχετικό φάκελο στη ΡΑΑΕΥ η οποία θα αξιολογήσει το νέο τιμολόγιο. Σημειώνοντας όμως ότι δεν τίθεται σχετικό θέμα.
Αναφερόμενος ο κ. Σαχίνης στη μέση κατανάλωση νερού ανά νοικοκυριό είπε ότι δεν έχει σημαντικές μεταβολές , μόνο στην περίοδο του COVID 19 είχε αυξηθεί διότι το πλύσιμο των χεριών και του σπιτικού ήταν πιο τακτικό στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να βάλει έξυπνους μετρητές και αναμένεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ με σκοπό να περιορίσει τις διαρροές.

Η Ψυττάλεια έργο ζωής για την Αττική.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Αττική καθώς πέτυχε να καθαρίσει το Σαρωνικό από τα λήμματα και σε καθημερινή βάση δέχεται 700 εκατ. κυβικά μέτρα το οποίο δημιουργεί ένα αποτέλεσμα σε καθαρό νερό το οποίο πέφτει στη θάλασσα.
Το δίκτυο αγωγών λυμάτων αντιστοιχεί στο 99% το οποίο αναφέρεται ως χωριστικό δίκτυο δηλαδή τα όμβρια νερά απομακρύνονται με άλλο αγωγό με αποτέλεσμα οι αποφράξεις του δικτύου να μηδενικές. Πέρα από το βασικό της έργο που είναι ο καθαρισμός των λυμάτων δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας που καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών της εταιρειας σε ενέργεια.

EYDAP_B.JPG

Η ΕΥΔΑΠ σήμερα

Παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Λειτουργεί & συντηρεί 4 Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.
Διαθέτει 4 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. & 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ.
1,1 εκατομμύρια m3 μέση ημερήσια παροχή νερού & 724.000 m3 μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων.
Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ.€ (για το έτος 2022).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης