Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όμιλος Viohalco: H επερχόμενη μείωση των επιτοκίων επιδρά θετικά στο επιχειρηματικό μοντέλο - Τα σχέδια για τις θυγατρικές

Όμιλος Viohalco: H επερχόμενη μείωση των επιτοκίων επιδρά θετικά στο επιχειρηματικό μοντέλο - Τα σχέδια για τις θυγατρικές
Το «στοίχημα» από τους διαχειριστές για τη Viohalco είναι τα προηγούμενα υψηλά (7 ευρώ) προκειμένου να αποκατασταθεί η σημερινή υψηλή έκπτωση
Η πτώση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της ΕΚΤ αρχικώς τον Ιούνιο, αλλά και η πτώση των spreads δανεισμού για τις μεγάλες εταιρείες (2%) είναι το «κλειδί» που αναμένεται να προσδώσει διπλό όφελος το 2024 στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Viohalco.
Και η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ αποτελεί εκτίμηση Ελλήνων τραπεζιτών της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πτώση επιτοκίων τέσσερις φορές από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά – αν και δεν είναι ενιαία άποψη όλων των κεντρικών τραπεζιτών, όπως προσθέτει.
Επειδή δε η μείωση των επιτοκίων θα προεξοφληθεί νωρίτερα από τις αγορές, θα επιδράσει σταδιακά στη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των 1,3 δισ. ευρώ – η οποία υπολείπεται από την συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων θυγατρικών Cenergy – Εlvalhalcor – Noval.
Το «στοίχημα» από τους διαχειριστές για τη Viohalco είναι τα προηγούμενα υψηλά (7 ευρώ) προκειμένου να αποκατασταθεί η σημερινή υψηλή έκπτωση.

Ποιο είναι, όμως, το διπλό όφελος από τα επιτόκια;


Αφενός θα ενισχυθεί η ζήτηση προϊόντων από τις οικονομίες Ευρώπης – ΗΠΑ και αφετέρου θα μειωθούν τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς.
Ακόμα, όμως, και με τα παρόντα υψηλά επιτόκια η Viohalco μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 184 εκατ. ευρω σε 1,8 δις. ευρώ, και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διατηρήθηκε πέρυσι σε 537 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ το 2022.
Εξάλλου, με τη σημερινή κερδοφορία η Viohalco, και οι θυγατρικές αποπληρώνουν τον δανεισμό και διανέμει μερίσματα.
Κι αυτό γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών βασίζεται πάνω στην ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών, στις mega-τάσεις και στην παραγωγή προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα ενισχύοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών και την ανταγωνιστικότητα τους.
Ακριβώς αυτές τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές επισήμανε στην ετήσια έκθεση για τον τομέα αλουμινίου ο πρόεδρος της Viohalco κ. Νίκος Στασινόπουλος, γράφοντας πως «καθώς προχωράμε προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπου η κυκλική οικονομία θα γίνει πιο εμφανής, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για βιώσιμες λύσεις αλουμινίου παραμένουν θετικές.
Επιπρόσθετα, αυτό το τμήμα πέτυχε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις λειτουργικές επιδόσεις αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις πρόσφατες επενδύσεις της για τη βελτιστοποίηση της κατανομής της παραγωγικής δυναμικότητας και την αναμόρφωση του μείγματος προϊόντων της.

Cenergy: Με έκπτωση 25% – Εισάγει τις μετοχές η Νoval

Ακόμα πιο θετικές διαμορφώνονται οι προοπτικές για την θυγατρική Cenergy.
Η δυναμική σταθερή ζήτηση καλωδίων για έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και για Αιολικά Πάρκα, ΑΠΕ έχει “κλείσει” την παραγωγή της στα εργοστάσια της μέχρι το 2027 έχοντας ένα ανεκτέλεστο έργων πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον ο τομέας των σωλήνων χάλυβα για έργα αγωγών ανακάμπτει προσθέτοντας σημαντικές παραγγελίες.
Οι αναθεωρήσεις τιμών- στόχων από τις αρχές έτους έχουν αλλάξει δυο φορές από ελληνικές χρηματιστηριακές (11 ευρω ) καθώς το 2024 αναμένονται EBIDTA 230-250 εκατ. ευρώ και υψηλότερη κερδοφορία.
Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, η ελληνική εταιρεία διαπραγματεύεται κατά 25% χαμηλότερα σε όρους EV/EBIDTA και 40% σε όρους P/E σύμφωνα με Eurobank Εquities - Εuroxx.
Tέλη Απριλίου αναμένεται και η άντληση κεφαλαίων ύψους έως 100 εκατ. ευρώ από τη Noval Properties της οποίας η εύλογη αξία του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ακινήτων επενδυτικών ακινήτων ανέρχεται σε 582 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 64 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης