Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ικτίνος: Επιχείρηση αντιστάθμισης απωλειών από την Κίνα με αύξηση παραγωγής και νέες αγορές

Ικτίνος: Επιχείρηση αντιστάθμισης απωλειών από την Κίνα με αύξηση παραγωγής και νέες αγορές
Η εισηγμένη βιομηχανία με 3 μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου και δέκα ενεργά λατομεία εορτάζει φέτος τα 50 χρόνια
Με νέες αγορές και αύξηση παραγωγής η Ικτίνος επιχειρεί να αντισταθμίσει την πτώση της κινεζικής αγοράς.
Στόχος της βιομηχανίας μαρμάρων είναι πωλήσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ για το 2024 και ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο τζίρος καταγράφει άνοδο 11% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.
Η εισηγμένη βιομηχανία με 3 μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου και δέκα ενεργά λατομεία εορτάζει φέτος τα 50 χρόνια δραστηριότητας της, στοχεύει να τοποθετηθεί σε νέες εξαγωγικές αγορές (ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Ινδία, χώρες Μαγκρέμπ).
Όπως εξήγησε σε συνάντηση με δημοσιογράφους η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος κα Ιουλία Χαϊδά, μετά την πανδημία η αγορά της Κίνας αποτελεί πλέον το 35% του τζίρου έναντι 65% παλαιότερα.
Η κρίση ακινήτων και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αχανή χώρα έπληξε όλες τις ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες ενώ σήμερα η συγκεκριμένη αγορά είναι πιο επιλεκτική καθώς ζητούνται ποιοτικότεροι τύποι μαρμάρων.
Το έλλειμμα της κινεζικής αγοράς η Ικτίνος επιχειρεί να το αντικαταστήσει με νέες χώρες όπως τις ΗΠΑ ( κατεργασμένα λευκά μάρμαρα για έργα σε ξενοδοχεία ), την Ινδία, τις αραβικές χώρες , αλλά και χώρες όπως Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο.

Νέες αγορές – υψηλότερη αποτίμηση για Σητεία

Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη εξάδα χωρών για εξαγωγές είναι Κίνα, Μεξικό, ΗΑΕ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές σε Αμερική και ΗΑΕ οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές κατεργασμένων μαρμάρων.
Με τα δυο νέα λατομεία ποιοτικού λευκού μαρμάρου και αύξηση της παραγωγής κατά 25% (επιπλέον 20 χιλ. τόνους) ο στόχος είναι να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση τόσο για όγκους μαρμάρων και κατεργασμένα μάρμαρα.
Για την κάλυψη της ζήτησης εξετάζεται η λειτουργία σε δυο βάρδιες, αν και η Ικτίνος αντιμετωπίζει, όπως όλες οι εταιρείες ζήτημα εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Οι συνολικές επενδύσεις στα λατομεία εκτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ καθώς σε κάθε λατομείο απαιτεί κεφάλαια 500 – 700 χιλ. ευρώ.
Εκτός από το αιολικό πάρκο 22MW, επένδυση για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ενέργειας, η εταιρεία εξετάζει και φωτοβολταϊκά για τις μονάδες.
Επίσης, η Ικτίνος σε συνεργασία με το ΕΜΠ εφάρμοσε νέες τεχνολογίες (inspirer ) με τις οποίες συλλέγονται δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση της τελικής αποδοτικότητας.
Στην ελληνική αγορά, αν και οι πωλήσεις κινούνται στο 5% η εταιρεία αναμένει έργα όπως το Ελληνικό και ήδη έχουν γίνει κρούσεις καθώς η Ικτίνος έχει κατασκευάσει στις ΗΠΑ έργα για καζίνο της Hard Rock, της Wynn.
Σε ό,τι αφορά την έκταση 2689 στρεμμάτων στη Σητεία, η επένδυση το 2021 είχε αποτιμηθεί 31 εκατ. ευρώ και με σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία της θα ανατιμηθεί κατά 10-15%. Για τον τραπεζικό δανεισμό η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων ύψους 9 εκατ. ευρώ για τα οποία εξυπηρετούνται μόνο οι τόκοι και όχι τα κεφάλαια.
Για το πρώτο εξάμηνο του έτους η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 1,2 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ πέρυσι και το τελικό αποτέλεσμα ανήλθε σε 1,7 εκατ. ζημιές από 151 χιλ. κέρδη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης