Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η BC Partners εξετάζει τμηματική πώληση της Nova - H εμπλοκή του αμερικανικού CVC και ο ρόλος της ΔΕΗ

Η BC Partners εξετάζει τμηματική πώληση της Nova - H εμπλοκή του αμερικανικού CVC και ο ρόλος της ΔΕΗ
Aν και το εγχείρημα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Νova αποτελεί μια περίπλοκη άσκηση, η BC Partners φαίνεται ότι, στηρίζεται καταρχήν στα “ευήκοοα” ώτα διαχειριστών ενός αμερικανικού equity private equity
Σε διερεύνηση αγοραστών για τμηματική πώληση των καναλιών της Nova, της εταιρείας οπτικών ινών, αλλά και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών βρίσκεται το equity fund BC Partners, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές.
Aν και το εγχείρημα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Νova – λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων - αποτελεί μια περίπλοκη άσκηση, η BC Partners και ο κ. Νίκος Σταθόπουλος φαίνεται ότι, στηρίζεται καταρχήν στα “ευήκοοα” ώτα διαχειριστών ενός αμερικανικού equity private equity που επιδιώκει να αποκτήσει επιρροή για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, μέσω καναλιών.

Οι υποψήφιοι - Eμπλοκή της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες;

Πρόκειται για το CVC fund (κ. A. Φωτακίδης ) και την ομάδα του οι οποίοι αποτελούν για τις ελληνικές τράπεζες την “αφρόκρεμα” των τραπεζικών χορηγήσεων (τρόφιμα, υγεία) αφού από αυτούς ξεκινά η πιστωτική επέκταση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα στελέχη του CVC – αν και στις τράπεζες διαρρέουν ότι αποχωρούν από την Εθνική Ασφαλιστική - ασχολούνται καθημερινά με μια ενδεχόμενη συμφωνία για εξαγορά του Νova και ήδη έχουν προχωρήσει σε μια αρχική συμφωνία εμπιστευτικότητας.
Αφού δέχθηκε προσωπικά “κτυπήματα” ο κ. Σταθόπουλος για τη Νova, σε μια πρώτη γνωστοποίηση πώλησης της “πραμάτειας” του είχε θέσει τον πήχυ μ ένα τίμημα 1,5 δισ. ευρώ ή 6 φορές τα κέρδη EBIDTA του 2023. ( περί τα 250 εκατ. ευρώ).
Στο 9μηνο του 2023 οι πωλήσεις της Νova είχαν ανέλθει σε 612,4 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σε 204,6 εκατ. ευρω. Για το κανάλι, πάντως, σύμφωνα οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν να προσέλθουν και ανταγωνιστές και τηλεοπτικά κανάλια, όπως ο Antenna ή το Mega.
Αν και στο προσκήνιο, η Nova fiber και η ΔΕΗ ανταγωνίζονται ήδη στα δίκτυα οπτικών ινών, σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές η ΔΕΗ θα εξέταζε μια εξαγορά καθώς επιδιώκει να αναπτύξει ταχύτατα το δικό της δίκτυο.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ “στην ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, το πλάνο προχωράει έχοντας φτάσει σε 140.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος του 2023 και 185.000 στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Η εμπορική διάθεση στην χονδρική αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 είτε ως χονδρική υπηρεσία με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps είτε με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.”
Από την πλευρά του, το Νova πραγματοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα,ύψους 2 δις. ευρώ.
Πρόσφατα ανακοίνωσε τις 65.000 συνδέσεις fiber στην Θεσσαλονίκη με στόχο τον διπλασιασμό μέχρι το τέλος του 2024 και συνολικά σ όλη την επικράτεια 540 χιλ. συνδέσεις στο τέλος της χρονιάς. Το 2022, ο κύκλος εργασιών της Nova fiber ανήλθε σε 31,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων σε 1,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έλαβε 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και δυο τράπεζες. Τέλος για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών εκδηλώθηκε από αραβικούς ομίλους (Etisalat Saudi Telecom ) δίχως κάτι απτό μέχρι τώρα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης