Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε λήθαργο τα νοικοκυριά - Μόλις το 3% άλλαξε πάροχο ενέργειας, το 97% έμεινε σταθερό... λόγω κρατικών επιδοτήσεων

Σε λήθαργο τα νοικοκυριά - Μόλις το 3% άλλαξε πάροχο ενέργειας, το 97% έμεινε σταθερό... λόγω κρατικών επιδοτήσεων
Τα  τιμολόγια ρεύματος δεν δίνουν ευκαιρίες για μετακινήσεις των  νοικοκυριών
Σχετικά Άρθρα
Μόλις τρία νοικοκυρά στα εκατό αναζήτησαν προμηθευτή ενέργειας με σκοπό να έχουν πιο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος το 2023. 
Το 97% των νοικοκυριών δεν τους απασχόλησε από ποιον προμηθευτή ενέργειας παίρνουν ρεύμα, διότι οι κρατικές επιδοτήσεις των τιμολογίων ακύρωσαν στην πράξη την έννοια του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας.
Παρότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως πρόβλημα των νοικοκυριών τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος η αγορά των προμηθευτών ενέργειας δεν έβγαλε από το «λήθαργο» τα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία της εταιρείας «Φυσικού Αερίου Α.Ε»  αποκαλύπτουν ότι άλλαξαν πάροχο 190.690 νοικοκυριά σε σύνολο  6.500.000 για το 2023.
Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» κέρδισε τους πιο πολλούς πελάτες και ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 34.722 εκ των οποίων οι 12.725 προήλθαν από το φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης και οι 21.997 στα  τιμολόγια της ενέργειας.
Η ΖΕΝΙΘ κέρδισε 32.461, η NRG 28.925, η ΗΡΩΝ 15.306, η ELPEDISON14.460 ενώ ο όμιλος Mytilineos έχασε 17.386, η ΔΕΗ 23.767 και οι λοιποί πάροχοι 24.104.
Η έννοια του ανταγωνισμού δεν υφίσταται στην αγορά της ενέργειας παρότι διαθέτει 14 προμηθευτές ενέργειας  οι οποίοι όμως δεν παρουσίασαν τιμολόγια  ικανά να  …ταράξουν τα νερά.
Το σύνολο των νοικοκυριών που παραμένουν στο ίδιο πάροχο αξιολογείται  ότι στην αγορά δεν υπάρχουν  οι ελκυστικές τιμές ανά KWh που θα κάνουν τη διαφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα  εκατομμύρια των νοικοκυριών δεν ρισκάρουν την αλλαγή προμηθευτή διότι το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αμελητέο από το ένα πάροχο στον άλλο με τους υπολογισμούς  να δίνουν οριακά οφέλη που φτάνουν  κατά μέσο όρο τα 60 ευρώ το χρόνο.
Τον έναν μήνα  το τιμολόγιο είναι προ κρίσης και σε δύο μήνες θυμίζουν ενεργειακή κρίση.
Στελέχη της αγοράς προκρίνουν ότι ο χαμηλός βαθμός μετακινήσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τιμολόγια μεταβάλλονται κάθε μήνα και δεν ρισκάρουν να πάνε σε ένα  προμηθευτή που  έχει φθηνό  τιμολόγιο και τον επόμενο μήνα  είναι σε θέση να το εκτοξεύσει  στα ύψη.
Πρόκειται για πάγια πρακτική των προμηθευτών που για ένα μήνα προσφέρουν τιμολόγια προ κρίσης και δε δύο μήνες … θυμίζουν τιμολόγια μέσα στην κρίση.

Πότε ο πάροχος  κόβει το ρεύμα


Το κριτήριο που επηρεάζει τη μετακίνηση από το έναν προμηθευτή στον άλλον είναι και ο χρόνος  αποπληρωμής του λογαριασμού και κυρίως πότε η εταιρεία βγάζει εντολή διακοπής  ρεύματος διότι το νοικοκυριό έχει απλήρωτο λογαριασμό.
Με βάση τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας η διακοπή  μπορεί να αιτηθεί από τον δεύτερο  λογαριασμό όταν η οφειλή είναι πάνω από τα 100  ευρώ.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 190.000 νοικοκυριά  που άλλαξαν πάροχο μέσα στο 2023 δεν αποκλείεται να  είναι κακοπληρωτές και να έχουν αφήσει «φέσι» στον προηγούμενο πάροχο , ο οποίος δεν μπορεί να κάνει αίτηση διακοπής ηλεκτροδότησης διότι  το δικαίωμα αυτό το έχει ο τελευταίος πάροχος.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος  μπορεί η κινητικότητα να αυξηθεί χάρη στο γεγονός ότι κόπηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις  και δεύτερο  ότι τα  πολύχρωμα  τιμολόγια έκαναν τη σύγκριση πιο εύκολη για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης