Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιόφτσιος (επικεφαλής Τen Brinke): Πώς μια ολλανδική εταιρία ακινήτων αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα - Τι σχεδιάζει προσεχώς

Γιόφτσιος (επικεφαλής Τen Brinke): Πώς μια ολλανδική εταιρία ακινήτων αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα - Τι σχεδιάζει προσεχώς

Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της Ten Brinke στην Ελλάδα στα 16 χρόνια παρουσίας της;

Με πλεονέκτημα τα ίδια κεφάλαια της και την εμπειρία 122 χρόνων του ολλανδικού ομίλου, η Τen Brinke Ελλάδος, αναδεικνύεται ως κυρίαρχος developer ακινήτων έχοντας ολοκληρώσει εμβληματικά έργα εμπορικών ακινήτων, retail και logistics parks, κατοικίες, κτίρια γραφείων, τουριστικά ακίνητα.
Σε συνέντευξή του προς το Βankingnews, o CEO της Τen Brinke, Φώτης Γιόφτσιος, εξηγεί πως οι δημόσιες υποδομές μπορούν να διατηρήσουν τις υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων, και ειδικότερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι, την επόμενη διετία η ανάπτυξη θα διατηρηθεί για κτίρια γραφείων, logistics και retail parks, αλλά και τουριστικές και φοιτητικές κατοικίες.
H Τen Brinke, χάρις τον χαμηλό δανεισμό της ολοκληρώνει projects όλων των κατηγοριών φέρνοντας την εμπειρία ανεπτυγμένων αγορών στην ελληνική αγορά ακινήτων.   

  • Την διετία 2024-2025 η Τen Brinke προγραμματίζει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια για ανάπτυξη ακινήτων. Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια και ποια είναι τα μεγαλύτερα projects;

«Τα projects που προγραμματίζονται είναι πολλά και ποικίλα. Αφορούν όλες τις μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας και τα νησιά, καλύπτουν, δε, όλες σχεδόν τις κατηγορίες ακινήτων: Εμπορικά ακίνητα, retail parks, logistics parks, κατοικίες είτε κύριες είτε εξοχικές, πιστοποιημένα κατά Leed κτήρια γραφείων ενώ θα μπούμε δυναμικά και στο χώρο του hospitality.
Επιχειρηματικά προσανατολισμένοι αλλά και κοινωνικά ευσυνείδητοι, παραμένουμε δίπλα στην αγορά ενώ παράλληλα στηρίζουμε την κοινωνία και το περιβάλλον. Το ένα δεν είναι ξέχωρο από το άλλο. Τουναντίον, αγορά και κοινωνία συνδέονται άρρηκτα. Ήδη το πρώτο μας σχολικό κτήριο, ένα υπερσύγχρονο δημόσιο σχολικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει το 2ο Γυμνάσιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας έχει ολοκληρωθεί. Λίγες μέρες πριν, μάλιστα, παραδόθηκαν τα κλειδιά στους αρμόδιους, με τις ευχές όλων μας στην Ten Brinke Hellas και την θυγατρική κατασκευαστική μας, TenTec, να είναι ένας χώρος που τα παιδιά θα αγαπήσουν, στον οποίο θα μάθουν, θα ονειρευτούν και θα αναπτυχθούν.
Είναι δύσκολο να απαντηθεί ποιο ή ποια είναι τα μεγαλύτερα μας projects. Γιατί από τη μία, έχουμε το υπερσύγχρονο διεθνές κέντρο διανομής προϊόντων του ομίλου Inter IKEA σε συνεργασία με τον όμιλο FOURLIS, ένα υπέροχο, μεγάλο project που δίνει στη χώρα μας τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και το εμπόριο. Από την άλλη, όμως, έχουμε 3 νέα retail parks που έχουν εγκριθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ένα 5ώροφο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων, κτήριο ορόσημο, το The Syndesis Hub στην είσοδο του πάρκου του Ελληνικού και τέλος, υπάρχουν τα οικιστικά projects στην Αττική και τα νησιά που αυτήν την στιγμή είναι η πιο ακμάζουσα και προσοδοφόρα κατηγορία ακινήτων.
Η ποικιλία, ο αριθμός και η σημαντικότητα των projects μας, επιβεβαιώνουν αυτό που υποστηρίζουμε: Ήμασταν και παραμένουμε ευέλικτοι! Δημιουργούμε οικονομίες! Κατασκευάζουμε το αύριο!
Να σημειώσουμε κλείνοντας, ότι το ύψος των επενδύσεων για τη διετία 2024-2025 δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Το ποσό παραμένει μεταβλητό καθώς εξετάζονται συνεχώς νέα έργα».
glyfada.JPG

  • Ο ουρανοξύστης - οι πολυτελείς κατοικίες- εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό προκαλούν εκτόξευση τιμών στην αγορά κατοικίας στις όμορες περιοχές. Ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω άνοδο τιμών και ποιες επιπτώσεις θα έχει στην ζήτηση; Μπορεί η Αθηναϊκή Ριβιέρα να διατηρήσει τιμές ευρωπαϊκών πόλεων;

«Οι τιμές σίγουρα επηρεάζονται προς τα πάνω από την ύπαρξη τέτοιων πολυτελούς αρχιτεκτονικής και κατασκευής ακινήτων. Τα Νότια Προάστια, άλλωστε, είναι η μοναδική περιοχή στην Αττική που οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Ειδικότερα, οι πιο ακριβές περιοχές είναι η Βουλιαγμένη, η Βούλα και το κομμάτι της Γλυφάδας που βρίσκεται κάτω από τη Λ. Βουλιαγμένης, με τις τιμές να ξεκινούν από 10.000 ευρώ το τ.μ. και να ξεπερνούν και τα 12.000 ευρώ το τ.μ., ενώ στις υπόλοιπες περιοχές των Νοτίων οι τιμές ξεκινούν από 7.000 ευρώ το τ.μ.
Όσο το μεγάλο project για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού βρίσκεται σε εξέλιξη, κι αναφέρομαι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού, οι τιμές φαίνεται ότι θα ανεβαίνουν για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα. Δε νομίζω ότι αναμένεται πολύ μεγάλη ποσοστιαία άνοδος, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ακόμη το ταβάνι. Πλησιάζουμε, μεν. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, δε. Ίσως, προς την ολοκλήρωση του έργου να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των γύρω περιοχών. Μέχρι τότε όμως, τα προάστια της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από το ξένο κοινό, για ιδιοκατοίκηση αλλά και για επένδυση δίχως να επηρεάζεται έντονα η λήψη αποφάσεων από το ύψος των τιμών. Μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία, η Αμερική και η Αυστραλία, όπου το κόστος κτήσης μιας πολυτελούς κατοικίας αυτών των χαρακτηριστικών είναι συνήθως πολλαπλάσιο από αυτό που συζητάμε.
Αν, τώρα, θα διατηρηθούν οι τιμές ευρωπαϊκών πόλεων, όπως αναφέρετε, αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Γιατί βασικός παράγοντας, πέραν των νέων, πολυτελών κατοικιών, είναι οι Δημόσιες υποδομές που υποστηρίζουν τους πολίτες, αναδεικνύουν το περιβάλλον και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους».
by_tb.jpg

  • Κατασκευάζετε στην Ελλάδα οικιστικά ακίνητα, logistics για ευρωπαϊκούς και ελληνικούς ομίλους, πράσινα κτίρια (leed κλπ), αλυσίδες super market. Τι αναμένετε για κάθε ξεχωριστή αγορά ;

«Στα γραφεία μας συνομιλούμε με επενδυτές από Ελλάδα, Ευρώπη κυρίως από την κεντρική και Βόρεια, το Ισραήλ, ΗΠΑ και από αραβόφωνες χώρες.
Ξεκινώντας από τα οικιστικά, την μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη, έχουμε από τη μία, τους Millennials οι οποίοι έχουν μπει ενεργά στη διαδικασία αγοράς νέας κατοικίας από την άλλη, τους ΒορειοΕυρωπαίους, κατά κύριο λόγο, και τους ομογενείς συνταξιούχους να ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα, εξοχική κατοικία για να απολαύσουν τον πλούτο του κλίματος, του πολιτισμού με την αθηναϊκή ριβιέρα να πρωτοστατεί ανάμεσα στις επιλογές τους όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Στα εμπορικά ακίνητα, τώρα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίζεται, από την ακρίβεια, έχοντας σαφές αντίκτυπο στην ανάπτυξη νέων καταστημάτων. Από την άλλη, εξαίρεση αποτελούν τα ανοικτά εμπορικά κέντρα τα οποία έχουν μια μικρή ανοδική πορεία. Τα κέντρα logistics και οι επαγγελματικές αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών αναδεικνύονται ως ο κλάδος, μετά τα οικιστικά, με τις θετικότερες προσδοκίες για την επόμενη διετία. Επαγγελματικές αποθήκες με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποτελούν μία από τις πρώτες επιλογές των επενδυτών.
Στο hospitality, η Ελλάδα, είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Με την πολιτική σταθερότητα ως παράγοντα υπέρ μας, υπάρχουν αντίστοιχα, υψηλές προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τον κλάδο φιλοξενίας εν γένει.
Ενώ, όσον αφορά στους γραφειακούς χώρους, τα πιστοποιημένα γραφεία υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών τα οποία ενισχύουν την ευζωία με τους ευχάριστους, άνετους χώρους τους, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία φρέσκου αέρα και την όμορφη αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμησή τους που βρίσκονται κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς τυγχάνουν ενδιαφέροντος».

  • Τελευταία, διάφοροι φορείς σχεδιάζουν την ανάπτυξη φοιτητικών κατοικιών. Έχοντας πλεονέκτημα την υψηλή ρευστότητα της ολλανδικής μητρικής και επενδυτών δίχως δάνεια, ποιες αναπτύξεις φοιτητικών κατοικιών σχεδιάζετε;

«Πανευρωπαϊκά, ο Όμιλος μας έχει να επιδείξει πολλά έργα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ιδίως, στις αγορές της Γερμανίας και Ολλανδίας. Ενδεικτικά μόνο, έχει ολοκληρώσει και παραδώσει φοιτητικές κατοικίες στις πόλεις του Ντόρτμουντ, του Μονάχου και στην Φρανκφούρτη, όσον αφορά στην παραδοσιακή μας αγορά, αυτή, της Γερμανίας, στη Χάγη και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας ενώ ήδη κατασκευάζονται 6 νέες βιοκλιματικές φοιτητικές εστίες στις δύο αυτές χώρες.
Στην Ελλάδα, οι σύγχρονες, βιώσιμες, κομψές φοιτητικές κατοικίες είναι κάτι που φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε τέτοιου είδους υποδομές. Στην Ten Brinke Hellas, βέβαια, συζητάμε κι εξετάζουμε πολύ σοβαρά τη συμμετοχή μας στην υλοποίηση τέτοιου είδους projects».
DJI.JPG

  • Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της Ten Brinke στην Ελλάδα στα 16 χρόνια παρουσίας της. Τι μπορεί να διδαχθεί η ελληνική αγορά ακινήτων από την αυτόνομη ανάπτυξη σας δίχως δανεισμό αλλά με ίδια κεφάλαια του ομίλου και επενδυτών;

«Πίσω από την Ten Brinke Hellas βρίσκεται ένας γιγαντιαίος Όμιλος ανάπτυξης και κατασκευής ακινήτων 122 ετών που δραστηριοποιείται σε 6 χώρες, με τεράστιο κοινωνικό έργο. Οι 1400 περίπου υπάλληλοι του συμβάλλουν με το ταλέντο τους, το πάθος, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους στη δημιουργεία 1.3 δις ετησίως.
Δεν ξέρω πώς μπορεί να μετρηθεί το οικονομικό αποτύπωμα της Ten Brinke Hellas στη χώρα μας.
Με το ύψος των επενδύσεων από πλευράς μας;
Με το ύψος των πωλήσεων και μισθώσεων; Με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουμε δημιουργήσει στα 16 έτη παρουσίας μας εδώ; Και μάλιστα, τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης μας στην Ελλάδα ενώ η ανεργία κάλπαζε στη χώρα.
Έχουμε στηρίξει οικογένειες. Έχουμε σώσει επιχειρήσεις. Πριν περίπου 8 μήνες, είχαμε κάνει μια έρευνα, και βρήκαμε ότι έχουμε δημιουργήσει περί των 4.500 θέσεων εργασίας στα κτήρια που έχουμε αναπτύξει κι αναπτύσσουμε! Xωρίς να συνυπολογίσουμε τις δικές μας θέσεις εργασίας ως Ten Brinke, τους μηχανικούς μας στην TenTec, τους υπεργολάβους και λοιπούς συνεργάτες μας με τους δικούς τους υπαλλήλους. Ίσως, αυτό να είναι το μεγαλύτερό μας αποτύπωμα.
Αν από κάτι θα πρέπει να εμπνευστεί, αν θέλετε κι όχι διδαχθεί, η ελληνική αγορά, είναι να κρατούν οι επιχειρήσεις χαμηλό προφίλ. Όχι να είναι εσωστρεφείς, αλλά να σχεδιάζουν προσεκτικά τα βήματα τους, να αξιολογούν νηφάλια τις ευκαιρίες και να μην επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος και την πρόσκαιρη φήμη. Στην Ten Brinke, επιμένουμε να λέμε ότι μας χαρακτηρίζουν οι ίδιες αρχές με μια οικογενειακή επιχείρηση, όσο κι αν μεγαλώνουμε αριθμητικά. Τολμάμε να κάνουμε μεγάλα βήματα. Όλοι μαζί.Γιατί είναι αυτή η αίσθηση του «ανήκειν» που μας ωθεί μπροστά και μας οπλίζει ενάντια σε αβέβαιες στιγμές.
Στην Ten Brinke Hellas, με διαρκή προσήλωση και αφοσίωση, υπάλληλοι, συνεργάτες, προμηθευτές, διαμορφώνουμε ακίνητα όλων των ειδών και κατηγοριών σε επενδυτικά προϊόντα. Ακολουθούμε το δικό μας μονοπάτι. Με τόλμη και νηφαλιότητα, πάντα προσγειωμένοι, αναζητούμε συνεχώς το ψηλότερο σημείο. Είμαστε συμμετοχικοί και απόλυτα συνειδητοποιημένοι. Κρατήστε αυτές τις λέξεις: ΕΜΠΕΙΡΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Γιατί καλή επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι το οικονομικό αποτύπωμα».

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης