Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νoval Property: Με 15,6% διασπορά και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. στο Χρηματιστήριο - Γιατί εισέρχεται με discount 30%

Νoval Property: Με 15,6% διασπορά και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. στο Χρηματιστήριο -  Γιατί εισέρχεται με discount 30%
Εξασφαλίστηκαν ήδη μισθώσεις σε δυο projects
Σχετικά Άρθρα

Εξασφαλισμένες μισθώσεις πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι κατασκευές παλαιών ακίνητων, παρουσιάζει η Noval Property, η οποία ξεκινά αύριο την δημόσια προσφορά νέων μετοχών για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.
Όπως επισήμανε η διοίκηση της εταιρείας σε ειδική εκδήλωση, ήδη μια πολυεθνική εταιρεία έχει ήδη μισθώσει τον χώρο της στο ακίνητο της πρώην Kodak (παράδοση 2025) ενώ άλλοι μισθωτές ήδη έχουν προπληρώσει τις κατοικίες του πρώτου ορόφου στο ακίνητο της Οδού Αρδηττού το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς.
Η κεφαλαιοποίηση της Noval θα ανέλθει σε 356 εκατ. ευρώ μετά την εισαγωγή της του συνόλου των μετοχών της στο χρηματιστήριο με βάση το άνω εύρος της τιμής διάθεσης.

Η ελεύθερη διασπορά μετοχών, θα ανέλθει σε 15,6% 

Συγκεκριμένα, η Νoval ξεκινά αύριο την δημόσια προσφορά μετοχών της.καθώς εκδίδει 17.388.025 νέες μετοχές με ανώτατη τιμή 2,82 ευρώ – με κατάργηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων.
Μετά την εισαγωγή των μετοχών, ο βασικός μέτοχος, η Viohalco, θα κατέχει 61,83%, η EBRD- μέσω της μετατροπής μέρους του ομολογιακού - θα λάβει 1,25% οι νέοι μέτοχοι 13,75% και μη συνδεδεμένα πρόσωπα με τους βασικούς μετόχους και την Viohalco 0,59%.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Viohalco κ. κ Ι. Στασινόπουλος και Μ. Στασινόπουλος κατέχουν από 5,19% και 5,18% αντίστοιχα.
Οι μετοχές της Viohalco υπόκεινται σε υποχρεωτική διακράτηση έξι μηνών (180 ημέρες ) - ωστόσο “οι προαναφερόμενες υποχρεώσεις της Viohalco υπόκεινται σε εξαιρέσεις που αφορούν τις μεταβιβάσεις μετοχών, μεταξύ της Viohalco SA/NV και των θυγατρικών της, μεταξύ θυγατρικών της, προς στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα αναλάβουν επίσης τις δεσμεύσεις της υποχρεωτικής διακράτησης μετοχών, και για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα (ήτοι, για 180 ημερολογιακές ημέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών), καθώς και σε τυχόν μεταβιβάσεις σε μέλη του Χ.Α. τα οποία ενεργούν ως ειδικοί διαπραγματευτές, όπως ορίζονται στον κανονισμό του ΧΑ”. 

Γιατί η Noval εισέρχεται με discount 30% - ικανή ρευστότητα 

Η Noval δεν αναζητά ιδιοκτησίες, αλλά αναπτύσσει τα δικά της ακίνητα ( Orbit, River West, Mare West, Ikea, Βutterfly Wyndam κα) με μια χαμηλή βάση κόστους μέσω συνεργειών και δημιουργεί υπεραξίες τόσο για το χαρτοφυλάκιο της όσο και τους μισθωτές των ακίνητων της, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Π. Καπετανάκος.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Noval είναι η ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου με ετήσια αύξηση των μισθώσεων, η ανάπτυξη παλαιών ιδιόκτητων βιομηχανικών κτιρίων, αλλά και οι εξαγορές σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων (Logistics, Eμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κα).
Όπως πρόσθεσε, “η εταιρεία αφουγκράστηκε την αγορά τους αναδόχους και με την καλή θέληση του βασικού μετόχου η τιμή διάθεσης ορίστηκε με έκπτωση 30% έναντι της εσωτερικής αξίας”, τιμή την οποία η εταιρεία θεωρεί ως καλή επενδυτική πρόταση καθώς κάθε χρόνο προστίθενται 50 -70 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια, η εταιρεία με 75 εκατ. μετρητά και 52 εκατ. ευρώ αντλούμενα κεφάλαια θα βρίσκεται σε θέση να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα των 340 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval αποτελείται από 61 ακίνητα, επιφάνειας 343 χιλ τ.μ μικτής αξίας (GAV) 571 εκατ. ευρώ και εσωτερικής αξίας NAV 427 εκατ. ευρώ.
Το 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε 31,4 εκατ. ευρώ ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώσεις, προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ενεργητικό του χαρτοφυλακίου των ακινήτων ανέρχεται σε 571 εκατ. ευρώ και η εσωτερική αξία σε 427 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης πληρότητας φθάνει το 98,1% και οι συμβάσεις των μισθωτών κυμαίνονται μεταξύ 7,2 -9,6 ετών συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσεων.
Το χρέος της Noval ανέρχεται σε 214 εκατ. ευρώ, και ο δείκτης καθαρό χρέος προς αξία ( ΝLTV ) διαμορφώνεται σε 27,6% έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης