Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μetlen: Εξαγορά ουσίας με το βλέμμα σε Λονδίνο - Ηelleniq Energy - Εστίαση σε κέρδη και κεφαλαιοποίηση

Μetlen: Εξαγορά ουσίας με το βλέμμα σε Λονδίνο - Ηelleniq Energy - Εστίαση σε κέρδη και κεφαλαιοποίηση
Λειτουργικά κέρδη 1-1,2 δισ. και καθαρά άνω των 600 εκατ. ευρώ…
Σχετικά Άρθρα
Εξαγορά η οποία θα κάνει τη διαφορά αυξάνοντας τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή προανήγγειλε ο πρόεδρος Ευ. Μυτιληναίος κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της Metlen Energy & metals, όπως είναι η νέα ονομασία της εταιρείας... αντί Μυτιληναίος θα λέγεται πλέον Metlen Energy & metals
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, η Μetlen εν όψει της εισαγωγής των μετοχών της στο Λονδίνο εξετάζει την εξαγορά μεταλλευτικής εταιρείας η οποία θα αυξάνει τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή και την κεφαλαιοποίηση.
Αν και φορτισμένος συναισθηματικά ο Ευ. Μυτιληναίος από την αλλαγή ονόματος μιας εταιρείας η οποία από 8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση το 1995 έφθασε τα 5 δισ. ευρώ 29 χρόνια μετά, αποδέχθηκε ότι “ο κύκλος με το όνομα της οικογένειας έχει κλείσει”.
“Η πεποίθηση της διοίκησης είναι τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας και οι φιλοδοξίες των εκτελεστικών μελών, των μετόχων υπερβαίνει κατά πολύ οποιοδήποτε όνομα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την πορεία της εταιρείας υπογράμμισε ότι εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο δραματικό γεγονός η εταιρεία θα συνεχίσει μια πολύ καλή πορεία φέτος με λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ και μπορεί να πάει στα 700 εκατ. ευρώ, μέχρι να ωριμάσουν οι επενδύσεις ή η εταιρεία πάει σε μια μεγάλη εξαγορά. Τότε η εταιρεία θα αλλάξει πίστα”.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι άλλο πράγμα είναι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), και άλλο η καθαρή κερδοφορία καθώς αυτό που έχει σημασία για τους μετόχους είναι το τελικό αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή.
Υπενθύμισε επίσης ότι, η εταιρεία στα 29 χρόνια δραστηριοποίησης της στο ΧΑ πραγματοποίησε την τελευταία αύξηση κεφαλαίου το 2000, τα κεφάλαια επενδύθηκαν και έκτοτε αναπτύχθηκε οργανικά.
Και το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει προχωρήσει 4-5 σημαντικά projects, όπως η επένδυση στον Καναδά, σε Ιταλία, το σχέδιο CRM για την παραγωγή σε Βωξίτη, Γάλλιο, Αλουμίνα 300 εκατ. ευρώ ενώ για στο Βόλο ανακοίνωσε την δημιουργία τρίτης μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι γνωρίζει από εξαγορές λέγοντας χαρακτηριστικά “τζάμπα λεφτά δεν ξέρω να πληρώνω”.

Ανοικτό παράθυρο – Λονδίνο – εισαγωγή της ΜΕΤΚΑτο 2026

Aπαντώντας σε ερώτηση για τη διύλιση ο επικεφαλής της Metlen διευκρίνισε ότι τα ποσοστά που κυκλοφορούν για την Helleniq Energy (3%) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως πρόσθεσε, “Η εταιρεία και ίδιος κατέχει ποσοστά τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα, ενώ η εταιρεία έχει δυο μεγάλους μετόχους, εκ των οποίων κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει.
Σέβομαι απόλυτα τον όμιλο Λάτση και το Δημόσιο.
Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού.
Η διύλιση είναι μια ευρύτερη δραστηριότητα στην ενέργεια στην οποία έχουμε παρουσία καιρό”.
Σχετικά με την διπλή εισαγωγή και την είσοδο των μετοχών στο Λονδίνο αναγνώρισε ότι δεν θα είναι καλό για το χρηματιστήριο, ωστόσο η ευθύνη του είναι απέναντι στους μετόχους.
“Η διαδικασία για την εισαγωγή είναι πολύπλοκη και επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη, και ότι είναι να γίνει θα γίνει. Ελπίζω του χρόνου η συνέλευση να γίνει αλλού”.
Απαντώντας για τις κατασκευές και τη Μέτκα, ανέφερε πως τα λειτουργικά κέρδη θα διπλασιαστούν το 2024 και το 2025 και με ένα υγιή ισολογισμό και ανεκτέλεστο έργων η εταιρεία θα εξετάσει την επιστροφή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.
Για την άνοδο των τιμών του Αλουμίνιου σημείωσε ότι η θετική επίπτωση έρχεται με υστέρηση στις μεταλλευτικές ωστόσο φέτος η πορεία θα είναι θετική. Πρόσθεσε ότι όλοι μιλούν για Αλουμίνιο και ξεχνούν τον βωξίτη και την Αλουμίνα.
Η Μetlen ήδη προχώρησε σε εξαγορά της Ιmerys και εξετάζει επένδυση στην Γκάνα για να εξασφαλίσει κοιτάσματα βωξίτη.
Σε ό,τι αφορά την Αλουμίνα εφόσον η προσφορά και ζήτηση κινηθούν κατά 50-50%, τότε οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30%.
Σε ερώτηση για τις μηδενικές και αρνητικές τιμές ενέργειας υπενθύμισε ότι όταν η προσφορά ξεπερνά την ζήτηση τότε οι τιμές μειώνονται.
Προέβλεψε δε ότι οι διαγωνισμοί θα καταργηθούν και όποιος αναπτύσσει ΑΠΕ θα πρέπει να αναλαμβάνει το εμπορικό ρίσκο, συνεπώς θα επικρατήσουν οι καθετοποιημένοι όμιλοι.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης