Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νεκρή η συμφωνία της EFG του Λάτση με την Julius Baer – Πολύ κοντά σε εξαγορά από την πανίσχυρη J Safra Sarasin

Νεκρή η συμφωνία της EFG του Λάτση με την Julius Baer – Πολύ κοντά σε εξαγορά από την πανίσχυρη J Safra Sarasin
Πριν λίγο καιρό χορεύαμε στους ρυθμούς της Julius Baer
Οι εικασίες για πιθανή εξαγορά της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας EFG International από τον ανταγωνιστή Julius Baer ήταν πολύ έντονες τις τελευταίες εβδομάδες - ίσως και υπερβολικές.
Πλέον, όμως, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι οποιοδήποτε συμφωνία είναι «νεκρή», τουλάχιστον σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του χρηματοοικονομικού κλάδου που παρευρέθηκαν στην Private Banking Day στη Γενεύη την Τρίτη.
Ο κύριος λόγος; Τιμή.
Η πραγματικότητα είναι ότι η EFG, η οποία ελέγχεται από την ελληνοελβετική ναυτιλιακή οικογένεια Λάτση, βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση.
Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 70% μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και δεν θα θυσιάσουν την εταιρεία έτσι, ελαφρά τη καρδία.
Επιπλέον, η Julius Baer αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών μιας πιστωτικής καταστροφής που προκάλεσε ο γνωστός Αυστριακός επενδυτής René Benko.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, προς αντικατάσταση του Philipp Rickenbacher, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω του φιάσκο.

Μυστικά

Ωστόσο, παρόλο που η συμφωνία με την Julius Baer έχει καταρρεύσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη στον ορίζοντα.
Στη Γενεύη λέγονται πολλά, ενώ πολλοί υπαινίσσονται πως υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, κάνοντας λόγο για την J. Safra Sarasin.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, και τα δύο ιδρύματα επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί.
Το βραζιλιανο-ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι μόνο μια από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες στη χώρα, αλλά και μια από τις πιο μυστικοπαθείς τράπεζες.
Είναι γνωστό ότι η βραζιλιάνικη οικογένεια που το κατέχει διατηρεί μεγάλο μέρος των ετήσιων κερδών για τη δημιουργία ενός πολεμικού σεντουκιού.
Ο Juerg Haller, πρόεδρος της J. Safra Sarasin, υποστηρίζει ότι το ίδρυμα θεωρεί τον εαυτό του παράγοντα εξυγίανσης, κάτι που ανέφερε σε συνέντευξή του στο finews.ch (μόνο στα γερμανικά) τον Απρίλιο.

Μετρητά όχι μετοχές

Πρόσφατα, ο J. Safra Sarasin έγινε πρωτοσέλιδο στρατολογώντας πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse προσβλέποντας σε επέκταση στην επενδυτική τραπεζική και στην παροχή πρόσθετων υπηρεσιών σε μεγάλα πορτοφόλια.
Κάτι πιο διδακτικό, ωστόσο, μπορεί να είναι η εξαγορά της ίδιας της Τράπεζας Sarasin της Βασιλείας πριν από δώδεκα χρόνια, καθώς χρησιμεύει ως παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας του βραζιλιάνικου ιδρύματος.
Υπήρξε ένας πόλεμος προσφορών για το Sarasin με τη συμμετοχή των Julius Baer, Raiffeisen και της εταιρείας private equity Apax Partners.
Παραδόξως, ο J. Safra κέρδισε επειδή συμφώνησε να πληρώσει σε μετρητά, και όχι σε μετοχές, γεγονός που απέδειξε τόσο την αποφασιστικότητά του όσο και την οικονομική του ισχύ.

Βαρέων βαρών

Η προσέγγισή της J Safra Sarasin δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ, και αυτό συνάδει με τα συμφέροντα της ελληνοελβετικής οικογένειας Λάτση.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι και οι δύο πατριάρχες των οικογενειών τους Σπύρος Λάτσης και Jacob Safra γνωρίζονται ήδη καλά.
Μαζί η J. Safra Sarasin (204 δισεκατομμύρια φράγκα σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία) και η EFG International (157,5 δισεκατομμύρια φράγκα) θα διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία περίπου 360 δισεκατομμυρίων φράγκων.
Σε αυτά τα ύψη ξεπερνούν τη Lombard Odier της Γενεύης (σχεδόν 300 δισεκατομμύρια φράγκα στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των πελατών) - αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω από την Pictet (633 δισεκατομμύρια φράγκα).
Δημιουργεί ωστόσο έναν νέο σημαντικό Ελβετό παίκτη με ισχυρή παρουσία στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο (μέσω της BSI), όπου η EFG International κατέχει ιδιαίτερη θέση, καθώς και τη Βασιλεία και τη Γενεύη, όπου ιστορικά κυριαρχεί ο J. Safra Sarasin.

Βραζιλιάνοι

Σε διεθνές επίπεδο, μια συγχώνευση θα είχε μεγάλο αντίκτυπο, ιδιαίτερα στην Ασία, όπου και τα δύο ιδρύματα διαθέτουν ισχυρά franchise.
Η J. Safra Sarasin απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε περισσότερες από 30 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και μερικά από αυτά αλληλοεπικαλύπτονται με τις 40 τοποθεσίες και τους 3.000 υπαλλήλους της EFG International.
Ένα επαναλαμβανόμενο ερώτημα θα ήταν η ενσωμάτωση των σχετικά ανεξάρτητων συμβούλων πελατών της EFG International, δεδομένου ότι η Sarasin κρατά το προσωπικό που αντιμετωπίζει τους πελάτες της σε μικρότερο λουρί.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι Βραζιλιάνοι στο Sarasin θα συναντούσαν συμπατριώτες τους από το BTG Pactual στην EFG International.
Η BTG Pactual είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος μετόχων πίσω από την ελληνική ιδρυτική οικογένεια Λάτση (με 45%), κατέχοντας σχεδόν το 20% της EFG International.
Και τουλάχιστον αρχικά, αυτού του είδους η πολιτιστική συγγένεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και πλεονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης