Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Masdar: Tα υψηλά επιτόκια «προσγείωσαν» τις αποτιμήσεις στις ΑΠΕ - Βάση για επέκταση στην Ευρώπη η Ελλάδα

Masdar: Tα υψηλά επιτόκια «προσγείωσαν» τις αποτιμήσεις στις ΑΠΕ - Βάση για επέκταση στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή θα είναι μόνο η αρχή…
Αν και η επιβολή της φορολογίας στα δυο διυλιστήρια (Ηelleniq Energy, Μotor Oil) επισκίασε την επιχειρηματική συμφωνία της Τέρνα εκδιώκοντας τους επενδυτές της Helleniq Energy και ουσιαστικά δυνητικούς επενδυτές οποιασδήποτε νέας διάθεσης μετοχών, οι αποτιμήσεις του κλάδου των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών πρόκειται να αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες κάτω από τα νέα δεδομένα.
Μια κρίσιμη παράμετρο για το πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έδωσε η ίδια η Masdar.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι Masdar κ. Jameel Al Ramahi:
«Τα υψηλά επιτόκια επανέφεραν τις αποτιμήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών στην πραγματικότητα.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε «όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά ο κόσμος περίμενε υψηλότερες αποτιμήσεις.
Αν δεν τους έδινες την αξία που είχαν ονειρευτεί θα πήγαιναν στην τράπεζα με τα μηδενικά επιτόκια για να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους.
Τότε δεν σε χρειάζονταν.
Τώρα (τα υψηλά επιτόκια) έκαναν την αγορά να συνειδητοποιήσει ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν ήταν πραγματική».
Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι FT, μετά την άνοδο των επιτοκίων πολλές εταιρείες υποχώρησαν ή ακύρωσαν επενδυτικά πλάνα.

Περισσότερα κεφάλαια θα τοποθετήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσω της Τέρνα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Masdar, η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή θα είναι μόνο η αρχή καθώς θα επενδυθούν περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς δεν εξαγοράζουν μόνο αυτή την πλατφόρμα και το χαρτοφυλάκιο, αλλά η Masdar μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με την Τέρνα Ενεργειακή θα τοποθετήσει περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στo Macquarie fund ( έναντι επιχειρηματικής αξίας 2,1 δις. ευρώ ), τα 2,4 δις. ευρώ που θα δοθούν για το 100% των μετοχών της Τέρνα ενεργειακή αποτελούν την μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στην Ελλάδα καθώς μαζί με το καθαρό δανεισμό η συναλλαγή ανέρχεται σε επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρω. Με βάση την κερδοφορία του 2023, η συναλλαγή της Τέρνα σε όρους τιμή προς κέρδη P/E θα πραγματοποιηθεί 39,5 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη και σε όρους επιχειρηματικής αξίας 18 φορές τον δείκτη EV προς Ebidta.
Η Masdar χρηματοδοτείται από το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων.
Εκτός από την συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακή, απέκτησε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank αξίας 11 δισ. λιρών, ένα μέρος αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα αξίας 1,6 δισ. ευρώ κι ένα μερίδιο 50% του αμερικανικού ομίλου αποθήκευσης ενέργειας Terra - Gen.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης